Κυριακή 2 Ιουνίου 2013

Οι πολυβιταμίνες ενδεχομένως να καθυστερούν τη γήρανση

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η λήψη πολυβιταμινών σχετίζεται με μακρύτερα τελομερή.

Οι πολυβιταμίνες μπορεί να βοηθούν τις γυναίκες να ζουν περισσότερο, επιβραδύνοντας έναν κυτταρικό μηχανισμό ο οποίος ευθύνεται για τη γήρανση, αναφέρει η «Αμερικανική Επιθεώρηση Κλινικής Διατροφής».

Ο μηχανισμός είναι η βράχυνση των τελομερών -των ακροτελεύτιων τμημάτων των χρωμοσωμάτων που «κοντένουν» κάθε φορά που πολλαπλασιάζονται τα κύτταρα, δίνοντας το έναυσμα για τη γήρανση των κυττάρων και κατά συνέπεια του οργανισμού.

Επιστήμονες από το Εθνικό Ίδρυμα Περιβαλλοντικών Επιστημών Υγείας (NIEHS) ανέλυσαν στοιχεία από 586 γυναίκες. Οι ερευνητές πήραν συνεντεύξεις από τις εθελόντριες, ρωτώντας τες για την κατανάλωση διατροφικών συμπληρωμάτων την τελευταία 12ετία. Επιπλέον, τους πήραν δείγματα αίματος και έκαναν ανάλυση DNA.

Όπως διαπίστωσαν, η λήψη πολυβιταμινών σχετιζόταν με μακρύτερα τελομερή. Στην πραγματικότητα, «σε σύγκριση με τις γυναίκες που δεν έπαιρναν πολυβιταμίνες, όσες έπαιρναν μία την ημέρα είχαν κατά 5,1% πιο μακριά τελομερή», είπε ο επικεφαλής ερευνητής, Χόνγκλεϊ Τσεν, επικεφαλής της Ομάδας Γήρανσης & Νευροεπιδημιολογίας του NIEHS. Η διαφορά αυτή σημαίνει ότι τα τελομερή των γυναικών που έπαιρναν βιταμίνες ήταν κατά 9,8 χρόνια πιο νεανικά.

Τη μελέτη χρηματοδότησαν τα ομοσπονδιακά Εθνικά Ιδρύματα Υγείας (ΝΙΗ) των ΗΠΑ και όχι κάποια εταιρεία βιταμινών. Πάντως, οι ερευνητές λένε πως τα ευρήματά τους δεν αποδεικνύουν σχέση αιτίας-αποτελέσματος και χρειάζονται επαλήθευση με νέες, μεγαλύτερες, μελέτες.


Πηγή: https://www.healthpress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.