Κυριακή 2 Ιουνίου 2013

Παιδιά με Αναπηρίες: Παιδιά χωρίς ταυτότητα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

UNICEF: Τα παιδιά με Αναπηρίες κινδυνεύουν να πέσουν θύματα σεξουαλικής βίας.
Μια βόμβα που εξερράγη δίπλα του και τον εκτίναξε αιμόφυρτο αρκετά μέτρα μακριά, ανάγκασε τους γιατρούς να κόψουν το πόδι του οκτάχρονου Λίμπαν από τη Σομαλία.

 


Ο Λίμπαν, οκτώ ετών, με κομμένο πόδι εξαιτίας βόμβας στη ΣομαλίαΚαθημερινά, πηγαίνει στον μαθητικό καταυλισμό με πατερίτσες. Στο υπαίθριο σχολείο στην Γκουλού της Ρουάντα, κάτω από τρύπιες τέντες, κωφά παιδιά από την ευρύτερη περιοχή μαθαίνουν γράμματα με κινήσεις χεριών. Πιο τυχερός ο εξάχρονος Νεμάνια στο Νόβι Σαντ της Σερβίας, χαμογελά με αισιοδοξία σε σχολείο αποϊδρυματοποίησης.

Κανένα αξιόπιστο στοιχείο δεν είναι σήμερα διαθέσιμο όσον αφορά τον αριθμό των παιδιών με αναπηρία στον κόσμο. Ένας υπολογισμός για 93 εκατομμύρια -δηλαδή τουλάχιστον ένα στα είκοσι παιδιά, ηλικίας 14 ετών και κάτω- απέχει πολύ από την πραγματικότητα, εκτιμά η UNICEF.

«Καμία κατηγορία παιδιών δεν είναι τόσο παραμελημένη, σχεδόν αόρατη στους άλλους, απ' ό,τι τα παιδιά με αναπηρίες», δήλωσε ο γενικός διευθυντής της UNICEF Αντονι Λέικ κατά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης που τιτλοφορείται «Η Κατάσταση των Παιδιών στον Κόσμο 2013» και η οποία φέτος είναι αφιερωμένη στα παιδιά με ειδικές ανάγκες.

Διδασκαλία κωφών παιδιών σε σχολείο στην Γκουλού της Ρουάντα 

«Πολλά παιδιά δεν δηλώνονται κατά τη γέννησή τους. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν δεν είναι η αναπηρία τους, αλλά οι διακρίσεις σε βάρος τους. Και καμιά φορά, όπως στην περίπτωση των αλμπίνων της Τανζανίας, τα σκοτώνουν στο όνομα των δεισιδαιμονιών που συνδέονται με τη μαύρη μαγεία», τόνισε ο Λέικ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της, τα παιδιά με αναπηρίες αντιμετωπίζουν τρεις με τέσσερις φορές μεγαλύτερο κίνδυνο από τα υπόλοιπα να πέσουν θύματα σωματικής και σεξουαλικής βίας, έχουν λιγότερες πιθανότητες πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας ή στην εκπαίδευση και είναι περισσότερο εκτεθειμένα στη φτώχεια. Μάλιστα σε πολλές χώρες τα εγκαταλείπουν ή τα κλείνουν σε ιδρύματα, υπογραμμίζεται στην έκθεση. Ανθρωποι με αλμπινισμό, μια γενετική ασθένεια με χαρακτηριστικό το λευκό χρώμα στο δέρμα και τις τρίχες των μαλλιών και ολόκληρου του σώματος, είναι θύματα διακρίσεων σε πολλές περιοχές της Αφρικής όπου πιστεύουν ότι τα γεννητικά τους όργανα έχουν υπερφυσικές ικανότητες.

 

Ο εξάχρονος Νεμάνια, δεύτερος από αριστερά, σε σχολείο αποϊδρυματοποίησης στο Νόβι Σαντ της Σερβίας* Σύμφωνα με την έκθεση της UNICEF, τα κορίτσια με αναπηρίες έχουν λιγότερες πιθανότητες από τα αγόρια να έχουν τροφή και φροντίδα. Τα συμπεράσματα για πολλά παιδιά με αναπηρίες είναι τραγικά:

* Ο αποκλεισμός αρχίζει κατά τις πρώτες ημέρες της ζωής τους καθώς δεν καταγράφεται η γέννησή τους.

* Είναι χωρίς ταυτότητα, είναι αποκομμένα από τις υπηρεσίες κοινωνικής και νομικής προστασίας που είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση και το μέλλον τους.

* Είναι λιγότερο πιθανό να λάβουν υγειονομική περίθαλψη ή να πάνε στο σχολείο.

* Είναι από τα πλέον ευάλωτα στη βία, την κακοποίηση, την εκμετάλλευση και την παραμέληση, ιδιαίτερα εάν είναι αφανή ή έχουν τοποθετηθεί σε ιδρύματα - όπως πολλά καταλήγουν εκεί εξαιτίας του κοινωνικού στίγματος και του οικονομικού κόστους της ανατροφής τους.

* Το φύλο είναι ένας βασικός παράγοντας, καθώς τα κορίτσια με αναπηρία είναι λιγότερο πιθανό, από ό,τι τα αγόρια, να λάβουν τροφή και φροντίδα.

* Περίπου το ένα τρίτο των χωρών του κόσμου δεν έχει ακόμα επικυρώσει τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία.

Η έκθεση καλεί όλες τις κυβερνήσεις να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους και να εγγυηθούν την ισότητα των δικαιωμάτων όλων των πολιτών τους - συμπεριλαμβανομένων των πιο περιθωριοποιημένων και ευάλωτων παιδιών τους.

Η Ελλάδα έχει επικυρώσει τόσο τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία και το σχετικό προαιρετικό πρωτόκολλο όσο και τη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού (ΔΣΔΠ).

«Κάποτε είπαν σε ένα αγοράκι ότι δεν μπορεί να παίξει επειδή δεν μπορεί να περπατήσει», καταλήγει ο Αντονι Λέικ. «Σε ένα κοριτσάκι είπαν ότι δεν μπορεί να διαβάσει επειδή δεν μπορεί να δει. Εκείνο το αγόρι αξίζει μια ευκαιρία να παίξει. Παράλληλα, όλοι θα επωφεληθούμε όταν εκείνο το κορίτσι μπορεί να διαβάσει, να μάθει και να συνεισφέρει, όπως όλα τα παιδιά. Η μελλοντική πορεία είναι αρκετά απαιτητική. Αλλά τα παιδιά δεν δέχονται περιττούς περιορισμούς. Το ίδιο και εμείς».



Πηγή: http://www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.