Τετάρτη 2 Μαΐου 2012

Μην κοιτάτε τη βελόνα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Δύο έρευνες επιβεβαιώνουν τη γνωστή συμβουλή για την ένεση.

Πολλοί είναι οι άνθρωποι που δεν μπορούν να φοβούνται τις ενέσεις και συγκεκριμένα τις βελόνες. Δύο ακόμη έρευνες επιβεβαιώνουν τη γνωστή συμβουλή: «Μην κοιτάτε το χέρι σας όταν σας κάνουν ένεση».

Ιάπωνες ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Χιροσίμα εξέτασαν 19 συμμετέχοντες, στους οποίους έκαναν ένα μικρό ηλεκτροσόκ στο χέρι, την ώρα που τους έδειχναν φωτογραφίες χαρούμενων, λυπημένων ή ανέκφραστων προσώπων.

Παρόλο που η ένταση του ηλεκτρικού ρεύματος παρέμενε πάντα η ίδια, οι συμμετέχοντες ένιωθαν μεγαλύτερη δυσφορία όταν έβλεπαν λυπημένα πρόσωπα!

Στη δεύτερη γερμανική έρευνα, οι επιστήμονες από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Hamberg – Eppendorf, υπέβαλαν 25 συμμετέχοντες σε ηλεκτρικά ερεθίσματα, ενώ κάποια από αυτά ήταν επίπονα και άλλα ανώδυνα.

Την ίδια ώρα οι συμμετέχοντες έβλεπαν εικόνες σε μία οθόνη ενός χεριού, το οποίο είτε το χάιδευαν με μπατονέτα, είτε το τρυπούσαν με μία βελόνα.

Η οθόνη βρισκόταν πάνω από το αριστερό χέρι των συμμετεχόντων και το δικό τους χέρι ήταν σκεπασμένο. Οι εθελοντές έτσι είχαν την εντύπωση ότι το χέρι που έβλεπαν στην οθόνη ήταν δικό τους.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες θεωρούσαν πιο ενοχλητικά τα επώδυνα και τα ανώδυνα ηλεκτρικά ερεθίσματα στο χέρι, όταν έβλεπαν στην οθόνη την ένεση. Αντίθετα, τα ερεθίσματα δεν ήταν τόσο ενοχλητικά όταν οι συμμετέχοντες έβλεπαν στην οθόνη ένα χέρι μόνο του ή ένα χέρι να το χαϊδεύουν με μία μπατονέτα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.