Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

«Τράπεζα» βλαστικών κυττάρων από είδη υπό εξαφάνιση

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Ίδια τεχνική με αυτή που χρησιμοποιείται στους ανθρώπους.

Οι επιστήμονες παρήγαγαν για πρώτη φορά βλαστικά κύτταρα από δύο είδη που βρίσκονται υπό εξαφάνιση. Το επίτευγμα, ανοίγει το δρόμο, ώστε μελλοντικά να βελτιωθεί η αναπαραγωγή και η γενετική ποικιλία ορισμένων πολύ σπάνιων ειδών, ίσως σώζοντάς τα από την εξαφάνιση ή ενισχύοντας την υγεία τέτοιων ζώων που διατηρούνται σε ζωολογικούς σταθμούς.

Οι ερευνητές του ινστιτούτου γενετικών ερευνών Scripps στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ αξιοποίησαν την «τράπεζα» κυττάρων δέρματος και άλλου γενετικού υλικού «Frozen Zoo» από 800 περίπου είδη, την οποία έχει δημιουργήσει ο Όλιβερ Ράιντερ, διευθυντής γενετικής του Ινστιτούτου Ζωολογικών Ερευνών του Σαν Ντιέγκο στην Καλιφόρνια.

Το πρώτο επιτυχημένο πείραμα δημιουργίας βλαστικών κυττάρων από δέρμα αφορούσε το βόρειο λευκό ρινόκερο (Ceratotherium simum cottoni), ένα από τα πιο σπάνια και επαπειλούμενα ζώα στον πλανήτη. Μόνο εφτά λευκοί ρινόκεροι υπάρχουν που επιζούν ακόμα στην αιχμαλωσία (δύο από αυτούς στο ζωολογικό πάρκο του Σαν Ντιέγκο). Επίσης, αναπτύχθηκαν βλαστικά κύτταρα από ένα σπάνιο είδος δυτικοαφρικανικής μαϊμούς, που ανήκει στους μπαμπουίνους μανδρίλλους (Mandrillus leucophaeus).

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν την ίδια τεχνική με αυτή που χρησιμοποιείται στους ανθρώπους για την μετατροπή δερματικών κυττάρων σε πολυδύναμα (όπως τα εμβρυικά) βλαστικά κύτταρα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.