Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

Πρόσβαση στη θάλασσα για τους χρήστες αναπηρικού αμαξιδίου

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.
Πρωτοποριακή διάταξη - παγκόσμια ευρεσιτεχνία του πανεπιστημίου Πατρών.

Έκκληση του πανελλήνιου συλλόγου παραπληγικών να αξιοποιηθεί υπέρ όλων των κινητικά αναπήρων.


Καλοκαίρι 2010, η πρώτη μέρα εφαρμογής της πρωτοποριακής διάταξης. Μιά "ιστορική" φωτογραφία...Καλοκαίρι 2010, η πρώτη μέρα εφαρμογής της πρωτοποριακής διάταξης. Μιά "ιστορική" φωτογραφία...
Από τον Ιούλιο του 2010, η πρωτοποριακή διάταξη που δημιούργησε το εργαστήριο τεχνικής μηχανικής του τμήματος μηχανολόγων και αεροναυπηγών του Πανεπιστημίου Πατρών και απελευθερώνει τη δυνατότητα στους χρήστες αναπηρικού αμαξιδίου να εισέρχονται χωρίς καμμιά ανθρώπινη βοήθεια – μεσολάβηση στη θάλασσα έχει επίσημα αναγνωριστεί ως παγκόσμια ευρεσιτεχνία.

Η πιλοτική χρήση της διάταξης το φετινό καλοκαίρι σε τρεις παραλίες της Αττικής και μιά παραλία της Κύπρου, δημιουργεί βάσιμη την αισιοδοξία ότι η διάταξη – συγκριτικό πλεονέκτημα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος για αποτελεσματική διείσδυση στην μεγάλη τουριστική αγορά των ατόμων με αναπηρία θα αξιοποιηθεί με την προσοχή που της πρέπει.

Δυό λόγια για το ιστορικό δημιουργίας της διάταξης: Το ζητούμενο της δημιουργίας μιάς διάταξης που θα επέτρεπε την πρόσβαση στη θάλασσα χωρίς την ανάγκη μεσολάβησης ανθρώπινης βοήθειας κάνοντας πράξη την πλήρη αυτονομία του χρήστη αναπηρικού αμαξιδίου ήταν μιά ιδέα του κινητικά ανάπηρου πρώην νομαρχιακού συμβούλου Αχαίας Γεράσιμου Φεσσιάν. Ο Φεσσιάν μετέφερε την ιδέα του στο εργαστήριο τεχνικής μηχανικής του πανεπιστημίου Πατρών, η ιδέα κρίθηκε αν μη τι άλλο ενδιαφέρουσα, απέμενε να δοκιμαστεί στην πράξη το εάν είναι και εφικτή/εφαρμόσιμη. Ανέλαβαν δουλειά δύο εκλεκτοί διδακτορικοί φοιτητές – οι Γιώργος Σωτηριάδης και Ιγνάτιος Φωτίου, ο πρώτος είναι πλέον διδάκτορας – με επιστημονικά υπεύθυνο τον καθηγητή Βασίλη Κωστόπουλο. Το αποτέλεσμα της δουλειάς ήταν η δικαίωση του “εφαρμόσιμου” της ιδέας, αλλά και δικαίωση συνάμα των πολύμηνων κόπων των δύο διδακτορικών φοιτητών.

“Είναι απίστευτα λυτρωτική η δυνατότητα της αδιαμεσολάβητης πρόσβασης στη θάλασσα” πιστοποιεί το ιστορικό στέλεχος του πανελλήνιου συλλόγου παραπληγικών Ευ. Κοντογεωργάκη που χρησιμοποίησε πάμπολλες φορές την διάταξη στη παραλία Αλεποχωρίου Μεγάρων Αττικής (οι άλλες δύο Αττικές παραλίες που τοποθετήθηκε φέτος η διάταξη ήταν σε Βουλιαγμένη και Αλιμο). “Πρέπει να τοποθετηθεί από του χρόνου σε πολύ περισσότερες παραλίες ώστε να βιώσουν την δυνατότητα όσο περισσότεροι γίνεται άνθρωποι με αναπηρία” προσθέτει η Ε. Κοντογεωργάκη, απευθύνοντας έκκληση προς αρμοδίους “να αξιοποιηθεί στο έπακρο αυτή η σπάνια πρωτοποριακή δυνατότητα”. Η έκκληση είναι κάτι παραπάνω από εύλογη. Το στάδιο της πιλοτικής εφαρμογής ξεκίνησε ήδη από το καλοκαίρι του 2010 σε παραλίες της Αχαίας, προχώρησε το τελευταίο Καλοκαίρι στις τρεις προαναφερθείσες παραλίες της Αττικής (συν στην Κυπριακή παραλία Λατσί της Πάφου σε συνεργασία με τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού), έφτασε πλέον η στιγμή για το επόμενο στάδιο της διευρυμένης χρήσης. Πόσο μάλλον όταν η επιτόπια αξιολόγηση της εφαρμογής τα δύο τελευταία Καλοκαίρια έχει αποδείξει ότι πέραν κάποιων μικροπροβλημάτων εύκολα διαχειρίσιμων η διάταξη είναι πλήρως λειτουργική.

Ιδού λοιπόν μιά made in Greece παγκόσμια πρωτοπορία , ένα εν δυνάμει μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα όχι μόνο για τους Ελληνες (ή Κύπριους) χρήστες αναπηρικού αμαξιδίου αλλά και για την προσέλκυση της διεθνούς τουριστικής αγοράς των ΑμεΑ. “Οχι βέβαια από μόνη της, αλλά στα πλαίσια ενός ολιστικού στρατηγικού που σημαίνει αναβάθμιση της αξιοπιστίας έναντι των κινητικά εμποδιζομένων ατόμων συνολικά του τουριστικού προίόντος μας” αποσαφηνίζει ο αντιπρόεδρος του πανελλήνιου συλλόγου παραπληγικών Σοφ. Αλέπης και έχει δίκιο. Το μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα που προσφέρει η παγκόσμια ευρεσιτεχνία μόνο στα πλαίσια ενός ευρύτερου στρατηγικού σχεδιασμού μπορεί να αποδώσει στο maximum υπεραξία. Ομως πλέον υπάρχει. Και όπως ο Αλέπης αποτιμά “είναι πραγματικά κρίσιμο να μπορείς να σχεδιάζεις έχοντας ως βάση ένα μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα”..

Δυό λόγια περιγραφικά για την διάταξη αδιαμεσολάβητης πρόσβασης στη θάλασσα των χρηστών αναπηρικού αμαξιδίου: Περιλαμβάνει ένα κάθισμα με δυνατότητα να κινείται μέσω ηλεκτροκίνητου μηχανισμού πάνω σε μια σταθερή διαδρομή. Για να καλυφθούν οι ενεργειακές απαιτήσεις του συστήματος χρησιμοποιούνται ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και συγκεκριμένα φωτοβολταϊκά στοιχεία. Η διάταξη αποσυναρμολογείται και επανασυναρμολογείται, η δε στήριξή της επί του εδάφους δεν έχει μόνιμο χαρακτήρα. Και μία επιπρόσθετη κρίσιμη λεπτομέρεια : Στο σημείο τοποθέτησης της διάταξης – τύπου ράμπας όταν εγκατασταθεί, δεν απαιτούνται πρόσθετες παρεμβάσεις .

Σε ότι αφορά καθεαυτή την λειτουργία της διάταξης: Ξεκινά από το σημείο όπου ο χρήστης έχει πρόσβαση στη διάταξη από την πλευρά της ξηράς και τέλος αυτής το σημείο όπου καταλήγει μέσα στην θάλασσα. Στην αρχή της διαδρομής πηγαίνει ο χρήστης μόνος του με το αμαξίδιό του. Όλες οι λειτουργίες της συσκευής είναι τηλεχειριζόμενες, ώστε να διευκολύνεται στο μέγιστο βαθμό ο χρήστης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.