Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

Άθλημα: Επιτραπέζια Αντισφαίριση

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

2ebff2e48aae38e2.jpg
Εισαγωγή


Η ταχύτητα και οι γρήγορες αντιδράσεις αποτελούν τα δύο κύρια χαρακτηριστικά των αθλητών και αθλητριών της Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης. Κάθε αγώνας αποτελείται από πέντε σετ. Νικητής του κάθε σετ είναι ο αθλητής, η αθλήτρια ή η ομάδα που θα σημειώσει πρώτη 11 βαθμούς.

Η Επιτραπέζια Αντισφαίριση στους Παραολυμπιακούς Αγώνες παρουσιάζει ελάχιστες διαφορές με το αντίστοιχο άθλημα στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Έχουν γίνει ορισμένες μόνο τροποποιήσεις για τους αθλητές που χρησιμοποιούν αμαξίδιο. Συμμετέχουν αθλητές με εγκεφαλική παράλυση, κάκωση νωτιαίου μυελού και αθλητές με ακρωτηριασμό ή άλλους κινητικούς περιορισμούς. Οι αθλητές αγωνίζονται με αμαξίδιο ή όρθιοι και κατατάσσονται σε 10 κατηγορίες βάση των κινητικών περιορισμών που παρουσιάζουν.


Η Επιτραπέζια Αντισφαίριση στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2004



Η Επιτραπέζια Αντισφαίριση κατά τη διάρκεια των Παραολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας διεξήχθη στο Ολυμπιακό Γυμναστήριο Γαλατσίου. Το αγωνιστικό πρόγραμμα ολοκληρώθηκε σε εννέα ημέρες, από τις 18 έως τις 27 Σεπτεμβρίου του 2004 με μία ημέρα παύσης στις 22 Σεπτεμβρίου.
Δείτε επίσης: 

Εξοπλισμός


Ο βασικός εξοπλισμός που χρησιμοποιείται στην Επιτραπέζια Αντισφαίριση αποτελείται από:

  • Το τραπέζι
  • Το φιλέ
  • Το μπαλάκι
  • Τη ρακέτα
Ο εξοπλισμός που χρησιμοποιείται θα πρέπει να είναι εγκεκριμένος από την Διεθνή Ομοσπονδία Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης (ITTF).


Τραπέζι

Το τραπέζι της Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης έχει μήκος 274 εκατοστά, πλάτος 152 εκατοστά και ύψος 76 εκατοστά, ενώ το πάχος της επιφάνειάς του δεν πρέπει να είναι μικρότερο από 20 χιλιοστά. Το υλικό από το οποίο κατασκευάζεται το τραπέζι και κατ΄επέκταση η αγωνιστική επιφάνεια είναι συνήθως ξύλο, χρώματος σκούρου πράσινου ή μπλε. 

Φιλέ

Το φιλέ έχει ύψος 15,25 εκατοστά και εκτείνεται κατά μήκος του κέντρου του τραπεζιού χωρίζοντάς το σε δύο μέρη. Στηρίζεται σε δύο μεταλλικά ή πλαστικά στηρίγματα ύψους 15,25 εκατοστών και εκτείνεται 15,25 εκατοστά πέρα από κάθε πλευρά του τραπεζιού. Το φιλέ είναι συνήθως φτιαγμένο από νάιλον και έχει χρώμα σκούρο πράσινο.

Μπάλα

Η μπάλα έχει διάμετρο 40 χιλιοστά και ζυγίζει περίπου 2,7 γραμμάρια. Είναι φτιαγμένη από κυτταρίνη (celluloid) ή από παρόμοιο πλαστικό υλικό. Το χρώμα της είναι συνήθως άσπρο ή κίτρινο ματ. 


Ρακέτα

Οι πρώτες ρακέτες ήταν ξύλινες με μακριά λαβή ενώ το κυρίως μέρος τους ήταν επενδυμένο με φελλό. Από το 1929 κι έπειτα, οι παίκτες χρησιμοποιούσαν ξύλινες ρακέτες καλυμμένες από επιφάνεια από σκληρό λάστιχο με δοντάκια. Αυτός ήταν και ο πρώτος συνδυασμός ξύλου-λάστιχου που κράτησε μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 1940.

Το 1952 ένας Ιάπωνας αθλητής, ο Hiroje Satoh, εμφανίστηκε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα με μία ρακέτα με ένα στρώμα σπογγώδους υλικού, το οποίο έμπαινε μεταξύ της επιφάνειας από λάστιχο και του ξύλου και δημιουργούσε ένα καινούριο τύπο λαστιχένιου στρώματος, που αργότερα ονομάστηκε «sandwich rubber». Το καινούριο λάστιχο έφερε επανάσταση στο χώρο της Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης λόγω της ιδιότητάς του να δίνει μεγάλη περιστροφή και ταχύτητα στο μπαλάκι. Στα επόμενα χρόνια, σχεδόν όλοι οι κορυφαίοι παίκτες άρχισαν να χρησιμοποιούν το νέο αυτό τύπο λάστιχου και να προσαρμόζονται στο νέο τρόπο παιχνιδιού. Ανακαλύφθηκαν και εξελίχθηκαν νέα τεχνικά χτυπήματα που έδιναν έμφαση στην ταχύτητα και την περιστροφή της μπάλας, ενώ το παιχνίδι έγινε πιο θεαματικό.


Κανονισμοί


Τεχνικές


Αθλητές


Αθλητές Διεθνούς Επιπέδου

  • Gui Xiang Ren, Κίνα
  • Lei Lina, Κίνα
  • Catherine Mitton, Μεγάλη Βρετανία
  • Alena Kanova (SVK)
  • Kyong Sik Choi, Κορέα
  • Stanislav Fraczyk, Αυστρία
  • Hae Gon Lee, Κορέα
Έλληνες Αθλητές


Στους Παραολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας συμμετείχαν οι αθλητές Αντώνης Καλύβας, Πολυχρόνης Πολίτσης και Κωνσταντίνος Σιάχος υπό την καθοδήγηση του προπονητή Δημήτρη Ζήκου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.