Τρίτη 21 Μαΐου 2013

Αναβιώνει το έθιμο των Αναστενάρηδων

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Εορτάζεται ανήμερα της γιορτής των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης.

Στον αστερισμό των πυροβασιών βρίσκεται και φέτος το μικρό χωριό Αγία Ελένη Σερρών, όπου αναβιώνει το αρχαίο θρησκευτικό έθιμο των Αναστενάρηδων, που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Ανήμερα της γιορτής των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, στο μακεδονικό αυτό χωριό, αλλά και σε άλλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, εκατοντάδες άτομα κάθε ηλικίας, κρατώντας εικόνες, και εκστασιασμένοι από το χορό, θα βαδίσουν, με γυμνά πόδια, πάνω σε ένα στρώμα πυρακτωμένων κάρβουνων.

Στα πέλματα τους δεν παρατηρείται κανένα έγκαυμα, φαινόμενο που δεν επιδέχεται επιστημονική εξήγηση, ενώ κάθε χρόνο καταφθάνουν στα χωριά της Μακεδονίας, όπου τηρείται ευλαβικά το θρησκευτικό έθιμο, επιστήμονες που προσπαθούν να εξηγήσουν την πυροβασία, χωρίς όμως τελικά να τα καταφέρουν.

Εικάζεται ότι τα Αναστενάρια αποτελούν την αναβίωση αντίστοιχων θρησκευτικών τελετών της αρχαιότητας, για λατρεία του θεού Διόνυσου, ενώ τα Αναστενάρια γίνονται στα χωριά Αγία Ελένη, στην Κερκίνη και στο Στρυμωνικό Σερρών, στο Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, στη Μελίκη Ημαθίας και στη Μαυρολεύκη Δράμας. Στην Αγία Ελένη, σύμφωνα με την πρόεδρο της τοπικής Κοινότητας Κλειώ Παναγιώτου, αναμένεται και φέτος πλήθος πιστών και ειδικοί επιστήμονες από όλο τον κόσμο.Την ίδια ώρα όπως δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ , η Κλειώ Παναγιώτου το προαιώνιο αυτό φαινόμενο της πυροβασίας, παραμένει μέχρι και σήμερα ένα ανεξήγητο μυστήριο, κρύβοντας καλά τα μυστικά του και εντυπωσιάζοντας.

Η γιορτή αρχίζει με ξέφρενο χορό, υπό τους ήχους τοπικών παραδοσιακών οργάνων και με ψαλμωδίες, ακολουθεί η ζωοοθυσία και στη συνέχεια οι Αναστενάρηδες, κρατώντας τις εικόνες, βγαίνουν από το κονάκι και αρχίζουν να χορεύουν στα αναμμένα κάρβουνα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.