Τρίτη 21 Μαΐου 2013

Αύξηση σοκ στις αυτοκτονίες στην Ελλάδα! Γιατί;

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Συνεχής είναι η αύξηση που καταγράφεται στα περιστατικά αυτοκτονιών σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στατιστικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το 2011 πραγματοποιήθηκαν 477 αυτοκτονίες. Οι αυτόχειρες ήταν κυρίως άνδρες 393 στον αριθμό και 84 γυναίκες. Αν και οι άνδρες διατηρούν αυτή τη θλιβερή πρωτιά, στον γυναικείο πληθυσμό καταγράφεται πολύ σημαντική αύξηση της τάξης του 104,8%. Εκτιμάται ότι οι αριθμοί αυτοί είναι πολύ μεγαλύτεροι.

Γεωγραφικά, 172 περιστατικά καταγράφηκαν στην Αττική, 53 στην Κεντρική Μακεδονία, 37 στην Κρήτη, 36 στη Δυτική Ελλάδα . Για το έτος 2012 όπως αναφέρει η μη κυβερνητική οργάνωση Κλίμακα έχουν καταμετρηθεί 4.000 περίπου κλήσεις στη «γραμμή παρέμβασης για την αυτοκτονία 1018». Το μεγαλύτερο ποσοστό των κλήσεων προερχόταν από άτομα 36 έως 40 ετών ή 21 έως 25 ετών, ενώ το 47,3% όσων τηλεφώνησαν ήταν οι άμεσα ενδιαφερόμενοι. Εξ όσων ζήτησαν ψυχολογική υποστήριξη, το 49,4% ήταν άνδρες και το 48,9% γυναίκες, το 20,9% δήλωσαν άνεργοι, το 5,5% φοιτητές και το 4,5% μαθητές… Στο 57,4% των καλούντων διεφάνη αυτοκτονικός ιδεασμός, 31,2% ανέφερε ιστορικό αυτοκτονιών, ενώ το 16,4% απέδωσε την αυτοκτονική του συμπεριφορά σε οικονομικά προβλήματα.

Που οφείλεται η αύξηση των αυτοκτονιών; Μπορούμε να αποδώσουμε το φαινόμενο αποκλειστικά στην οικονομική κρίση; Κατά πόσο οφείλεται στην προδιάθεση των ατόμων;

“Το σίγουρο είναι ότι όντως τα πράγματα αλλάζουν δραματικά και είμαστε αντιμέτωποι με πράγματα που ποτέ δεν φανταζόμασταν ποτέ. Δηλαδή, ο μεγαλύτερος πληθυσμός να είναι σε κατάσταση φτώχειας, να μην μπορεί να πληρώσει τους λογαριασμούς, να μην έχει τα προς το ζην.

Αυτό διαλύει τους ανθρώπους και κατά την δική μου εκτίμηση την αυτοπεποίθησή τους. Οι άνθρωποι βρίσκονται μπροστά σε ένα αδιέξοδο. Και βρισκόμαστε σε μία κατάσταση απόγνωσης, χωρίς να ξέρουμε τι να κάνουμε και πώς να το αντιμετωπίσουμε.

Αυτό είναι σημαντικό στις μέρες μας και μπορεί να μας προφυλάξει είναι οι ανθρώπινες σχέσεις. Είναι οι φίλοι μας είναι η οικογένειά μας, είναι οι άνθρωποί μας. Αυτό που βοηθά σε κάθε περίπτωση είναι να μιλήσουμε με τους ανθρώπους μας , να μοιραζόμαστε τη μιζέρια μας, τα προβλήματά μας να στηρίξουμε ο ένας τον άλλο. Πολλοί άνθρωποι όταν έρχονται αντιμέτωποι με τα προβλήματα κλείνονται στον εαυτό τους, απομονώνονται, δεν μιλούν και φτάνουν έτσι στην αυτοκτονία.

Υπάρχει το αίσθημα «δεν τα κατάφερα» και «γιατί αυτό να συμβεί σε εμένα».

Η αλήθεια είναι ότι λόγω του καταναλωτισμού που είχαμε τα τελευταία χρόνια είχαμε παραμελήσει τις σχέσεις και τώρα που βρισκόμαστε στα δύσκολα μοιάζει να μην έχουμε ανθρώπους για να τους μιλήσουμε.

Και δεν έχει να κάνει με τους ανθρώπους που είχαν κάποια προδιάθεση που είχαν προβλήματα στο παρελθόν τους.

Η κρίση έχει έρθει με τόση σφοδρότητα και έχει αλλάξει άρδην την ζωή των ανθρώπων, που δεν βρίσκουν τους τρόπους να το αντιμετωπίσουν. Οι έρευνες στην Ελλάδα αποδεικνύουν ότι τα άτομα που αντιστέκονται είναι εκείνα που έχουν κοινωνική στήριξη. Αυτό που εγώ συμβουλεύω είναι «παιδιά, μιλήστε με ανθρώπους, κάντε σχέσεις πείτε τον πόνο σας, μοιραστείτε τα προβλήματά σας, αν ανακαλύψετε ότι ο δικός σας άνθρωπος που βλέπετε ότι δεν είναι καλά, που δεν έρχεται, απομονώνεται, βοηθήστε τον, ψάξτε τον. Μην τον αφήσετε να αποξενωθεί, να απομονωθεί, έτσι θα γίνει το πρόβλημα ακόμη μεγαλύτερο.


Πηγή: http://boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.