Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2015

Η πύλη της κολάσεως και άλλοι συναρπαστικοί προορισμοί για εναλλακτικά ταξίδια

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Από τον «κρυφό κήπο της Εδέμ» μέχρι το «γυάλινο μονοπάτι στον ουρανό» και από το «σπίτι του σωματιδίου του Θεού» μέχρι το ταξίδι στα βάθη της θάλασσας.

Για έναν λάτρη των ταξιδιών και των καινούργιων εμπειριών, μία μόνο ζωή πιθανότατα δεν αρκεί για να πει: «Φτάνει. Τα είδα όλα». Εάν επιχειρήσουμε να καταγράψουμε όλα εκείνα τα υπέροχα μέρη του πλανήτη που θα θέλαμε να επισκεφτούμε, οι περισσότεροι από εμάς θα βρεθούμε αντιμέτωποι με μια μακροσκελή λίστα προορισμών.

Με την αυγή του νέου αιώνα μια νέα σειρά από ελκυστικές τοποθεσίες πολιτιστικής, ιστορικής, επιστημονικής και φυσικής ομορφιάς κερδίζουν έδαφος στις προτιμήσεις των τουριστών, περιπλέκοντας ακόμη περισσότερο την κατάσταση για τις νέες γενιές.

Σπηλιές και παγετώνες που σου αποκαλύπτουν την εξωπραγματική ομορφιά τους, εντυπωσιακά επιτεύγματα της επιστήμης που προσκαλούν τους επισκέπτες, ταξίδια στα βάθη της θάλασσας και πολλές ακόμη επιλογές για τους ταξιδιώτες του σήμερα.


Το μεγαλύτερο σπήλαιο του κόσμου



Αποκαλούμενο και ως «ο κρυφός κήπος της Εδέμ», το σπήλαιο Hang Son Doong στο εθνικό πάρκο Phong Nha-Ke Bang του Βιετνάμ είναι το μεγαλύτερο γνωστό του κόσμου. Ένα εντυπωσιακό ποτάμι διαπερνά το σπήλαιο, το όνομα του οποίου σημαίνει άλλωστε «ποτάμι στο βουνό». Η είσοδός του γιγάντιου σπηλαίου εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1991 από έναν αγρότη, τον Ho Khanh. Περίπου 20 χρόνια αργότερα, τον Απρίλιο του 2009, με τη βοήθεια του Ho Khanh, βρετανοί σπηλαιολόγοι άρχισαν τις έρευνες για τον εντοπισμό του.



Τα τελευταίο χρόνια, το εντυπωσιακό σπήλαιο έχει μετατραπεί σε πόλο έλξης για τους τουρίστες ανά τον κόσμο.

Το σπίτι του «σωματιδίου του Θεού»


Στο σπίτι του σωματιδίου Χιγκς, γνωστού και ως «σωματιδίου του Θεού», στην Ελβετία, φιλοξενείται ο μεγαλύτερος και ισχυρότερος επιταχυντής σωματιδίων. Αφού διαψεύστηκαν οι φόβοι ότι ο επιταχυντής «θα δημιουργήσει μια μαύρη τρύπα, που θα καταπιεί τη Γη και ίσως το Σύμπαν», οι εγκαταστάσεις του CERN άνοιξαν τις πόρτες τους για επισκέπτες, περιορισμένου αριθμού και σε συγκεκριμένες ημέρες που είχαν προκαθοριστεί. Η τελευταία τέτοια προγραμματισμένη ανοιχτή επίσκεψη έγινε το 2013.
Απόδραση στο διάστημα



Η Virgin Galactic, ιδρυτής της οποίας είναι ο μεγιστάνας Ρίτσαρντ Μπράνσον, υπόσχεται ένα πρόγραμμα διαστημικού τουρισμού. Παρά το σοκ που προκάλεσε η έκρηξη του διαστημοπλοίου SpaceShipTwo κατά τη διάρκεια δοκιμαστικής πτήσεις τον περασμένο Νοέμβριο, ο Μπράνσον επιβεβαίωσε την επιμονή του στο σχέδιό του.

Περισσότεροι από 700 επίδοξοι τουρίστες του διαστήματος έχουν κάνει κράτηση, με την τιμή των εισιτηρίων να αγγίζει τα 250.000 δολάρια. Ο ίδιος ο Ρίσταρντ Μπράνσον, ένας από τους πιο περιπετειώδεις και αναγνωρίσιμους επιχειρηματίες, είχε δηλώσει ότι θα ήταν επιβάτης στην πρώτη πτήση μαζί με τον γιο του.
Γορίλες στην ομίχλη



Οι εντυπωσιακοί γορίλες του βουνού αποτελούν ένα είδος προς εξαφάνιση, αφού υπολογίζεται πως περίπου 800 έχουν απομείνει σε όλο τον κόσμο. Εάν λοιπόν θέλετε να προλάβετε και να τους δείτε, μια καλή επιλογή είναι το εθνικό πάρκο Virunga, κατά μήκος των συνόρων της Ρουάντα, της Ουγκάντα και του Κονγκό.

Χάρη στη Ντάιαν Φόσεϊ αλλά και τη μεταφορά των εμπειριών της στη μεγάλη οθόνη, οι «Γορίλες στην Ομίχλη» απέκτησαν μεγάλη δημοφιλία. Μια επίσκεψη στο πάρκο Virunga απαιτεί από τον επισκέπτη να ακολουθεί αυστηρούς κανόνες ασφαλείας και η αξία της κυμαίνεται από 400 έως και 750 δολάρια ημερησίως. Οι επισκέπτες δεν μπορούν να περνούν περισσότερο από μία ώρα με τους γορίλες, ενώ απαιτείται από αυτούς να μιλούν σιγά, να στέκονται σε απόσταση ασφαλείας από τα ζώα, να αποφεύγουν την οπτική επαφή κ.ά.

Μια έναστρη νύχτα στην έρημο



Σε υψόμετρο 2.600 μέτρων στην έρημο Ατακάμα της Χιλής δεσπόζει το υπερμεγέθες διαστημικό τηλεσκόπιο VLT. Είναι φτιαγμένο από συνδυασμό τεσσάρων μεμονωμένων τηλεσκοπίων και θεωρείται ένα από τα καλύτερα του κόσμου. Οι συνθήκες που επικρατούν στην έρημο Ατακάμα θεωρούνται ιδανικές για τη λειτουργία του, λόγω της απολύτως καθαρής θέας και της εξαιρετικής ξηρασίας που επικρατεί στην περιοχή.

«Ξοδέψαμε πολύ χρόνο, ψάχνοντας πιο βουνό έχει τον καθαρότερο ουρανό. Ποιο έχει τις περισσότερες ανέφελες νύχτες και πιο τις λιγότερες αντανακλάσεις τη νύχτα. Αυτό εδώ ήταν το καλύτερο. Και γι’ αυτό κατασκευάζουμε το τηλεσκόπιο εδώ», εξήγησαν οι επιστήμονες.



Τον περασμένο Μάρτιο δόθηκε η δυνατότητα σε επισκέπτες να περιηγηθούν σε χώρους των εγκαταστάσεων στην έρημο Ατακάμα.

Η παγωμένη ομορφιά της Αλάσκας



Η απόκοσμη και ψυχρή ομορφιά του παγετώνα Mendenhall στην Αλάσκα αποτελεί ένα θέαμα που σου κόβει την ανάσα. Ο παγετώνας άρχισε να σχηματίζεται πριν από περίπου 3.000 χρόνια και σταμάτησε να αναπτύσσεται στα μέσα του 17ου αιώνα. Έχει πλέον αρχίσει να λιώνει...

Ο Τζάρεν Κάρλσον και ο Τζέισον Νέλσον είναι δύο ορειβάτες που έζησαν πρόσφατα την εμπειρία του και κατέβηκαν σε βάθος περίπου 1.600 μέτρων μέσα στον παγετώνα: «Είναι αρκετά τρομακτικό. Φανταστείτε ένα πηγάδι μέσα στον πάγο, με βάθος 40 ορόφων, και ένα τεράστιο ποτάμι νερού να πέφτει σε αυτό».



Καθώς ο παγετώνας λιώνει, αποκαλύπτει τις εντυπωσιακές παγωμένες σπηλιές του. Μάλιστα η οροφή μίας από αυτές τις σπηλιές κατέρρευσε μερικώς το 2014, ενώ για την περιήγηση στους χώρους του παγετώνα συνιστάται η συνοδεία ειδικών οδηγών.

Ο κόσμος της Ferrari στο Άμπου Ντάμπι


Το θεματικό πάρκο «Ferrari World» στο Άμπου Ντάμπι άνοιξε τις πύλες του το 2010. Ανάμεσα στα καταστήματα, τα ιταλικά εστιατόρια και τα πολλά εντυπωσιακά παιχνίδια για μικρούς και μεγάλους ξεχωρίζει το τρενάκι Formula Rossa, το οποίο επιταχύνεται από στάση μέχρι τα 240 km/h σε 4,9 δευτερόλεπτα και ακολουθεί μια διαδρομή 2,07 km η οποία έχει μέγιστο ύψος 52 μέτρα.

Ταξίδι στα βάθη της θάλασσας


Στο νησί Ροατάν της Ονδούρας οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα κατάδυσης στα βάθη της Καραϊβικής. Ο ιδιοκτήτης του Roatan Institute of Deepsea Exploration, Καρλ Στάνλεϊ σχεδίασε στις αρχές του 2000 ένα μικρό υποβρύχιο σκάφος, το Idabel, που μπορεί να φτάσει με ασφάλεια στα πιο βαθιά σημεία της Καραϊβικής. Το κόστος για όσους τολμούν να δοκιμάσουν την εμπειρία εξαρτάται από το βάθος που επιλέγουν, ενώ το ταξίδι μπορεί να διαρκέσει και έως 9 ώρες. Τα ταξίδια με το Idabel έχουν σχεδιαστεί για δύο επισκέπτες και έναν οδηγό κάθε φορά, ωστόσο ανάλογα με το βάρος των επιβαινόντων ο αριθμός μπορεί να ρυθμιστεί.

Η Μέκκα της Ισλαμικής Τέχνης



Το 2008 η ισλαμική τέχνη απέκτησε το καινούργιο της «σπίτι», το Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης στη Ντόχα του Ντακάρ. Το μουσείο, που βρίσκεται στο δικό του νησί, φιλοξενεί χειρόγραφα, υφάσματα και άλλα αντικείμενα τα οποία συγκεντρώθηκαν την τελευταία εικοσαετία και αποτελεί μια από τις πλέον σημαντικές συλλογές ισλαμικής τέχνης. Η προέλευση των αντικειμένων ποικίλλει: από την Ισπανία, την Αίγυπτο, το Ιράν και το Ιράκ ως την Τουρκία, την Ινδία και την Κεντρική Ασία.

«Το μουσείο είναι αντικείμενο. Θα πρέπει να το αντιμετωπίζουμε σαν γλυπτό», είχε δηλώσει ο σχεδιαστής του Ι.Μ. Πέι, ο οποίος κατάφερε να δημιουργήσει μια δυναμική κυβιστική σύνθεση από τετράγωνα και οκτάγωνα κομμάτια κολλημένα το ένα επάνω στο άλλο, με αποκορύφωμα έναν κεντρικό πύργο.

Οι εντυπωσιακοί κήποι Μπαχάι στη Χάιφα





Οι εντυπωσιακοί κήποι Μπαχάι στη Χάιφα του Ισραήλ αποτελούνται από μία σειρά από 19 επίπεδα κήπων που πλαισιώνουν το Μαυσωλείο του Μπαμπ, με τον χρυσό τρούλο του. Στις πλαγιές του Καρμήλιου Όρους, προσφέρουν μοναδική θέα στην πόλη της Χάιφα, στη Μεσόγειο θάλασσα και στα υψώματα της Γαλιλαίας. Τον Ιούλιο του 2008 συμπεριλήφθηκαν στον κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco.

Ναός Akshardham



Η ιστορία, η κουλτούρα, η τέχνη και οι αξίες της Ινδίας σε έναν ναό. Χτισμένος το 2005, ο μεγαλύτερος ινδουιστικός ναός Akshardham στο Νέο Δελχί αποτελεί ένα μεγαλούργημα με 20.000 αγάλματα, φλοράλ μοτίβα και περίτεχνους σκαλιστούς κίονες. Το κτίριο, ένας συνδυασμός του παλιού και του νέου, βρίσκεται σε μια έκταση 100 εκταρίων δίπλα στον ποταμό Yamuna και καλύπτεται από θαυμάσιους κήπους με σιντριβάνια.

Η πύλη της κολάσεως στο Τουρκμενιστάν



Η «πύλη της κολάσεως», όπως έχει αποκληθεί, αποτελεί έναν γιγάντιο κρατήρα στην έρημο Καρακούμ, στο Τουρκμενιστάν, ο οποίος δημιουργήθηκε από γεωλόγους που μελετούσαν την περιοχή πριν από περίπου 40 χρόνια.

Το 1971, ερευνητές από την Σοβιετική Ένωση στην προσπάθειά τους να ανοίξουν μια τρύπα στο έδαφος, έπεσαν πάνω σε μια σπηλιά φυσικού αερίου. Το έδαφος στο σημείο κατέρρευσε, αποκαλύπτοντας έναν κρατήρα διαμέτρου 70 μέτρων. Καθώς ανησυχούσαν ότι το άνοιγμα θα απελευθέρωνε στην ατμόσφαιρα δηλητηριώδη αέρια, οι γεωλόγοι αποφάσισαν να βάλουν φωτιά, εκτιμώντας ότι θα έκαιγε για μερικές μέρες έως ότου εξαντληθούν τα εύφλεκτα αέρια. Ο κρατήρας όμως παραμένει φλεγόμενος έως και σήμερα.



Η «πύλη της κολάσεως» στο χωριό Νταρβάζα (που σημαίνει πύλη), βρίσκεται περίπου 260 χλμ. βόρεια της πρωτεύουσας του Τουρκμενιστάν, Ασγκαμπάτ. Η χρυσαφένια της λάμψη είναι ορατή σε μια ακτίνα αρκετών χιλιομέτρων.

Ένα γυάλινο μονοπάτι στον ουρανό



Η πρόταση αυτή δεν απευθύνεται σε καμία περίπτωση σε όσους υποφέρουν από υψοφοβία. Στο βουνό Tianmen στο εθνικό πάρκο Zhangjiajie της Κίνας δημιουργήθηκε το 2011 ένα γυάλινο μονοπάτι σε ύψος πολλών εκαντοντάδων μέτρων. Το τρομακτικό μονοπάτι δίνει τη δυνατότητα στους τολμηρούς επισκέπτες να βλέπουν το… κενό μέσα από το γυαλί.



Στη νήσο Έλις ως... τουρίστας





Η νήσος Έλις αποτέλεσε το βασικό σημείο εισόδου εκατομμυρίων μεταναστών στις ΗΠΑ από το 1800 έως τα μέσα του 1900. Σήμερα έχει μετατραπεί σε ένα σημαντικό αξιοθέατο, που περιλαμβάνει και το Μουσείο Μετανάστευσης, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το κτίριο του νοσοκομείου, με τις φωτογραφίες των ασθενών του στους τοίχους.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.