Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2015

Δεν θεωρείται πλέον ενδημική η πολιομυελίτιδα στη Νιγηρία

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Στον κατάλογο του ΠΟΥ πλέον μόνο το Αφγανιστάν και το Πακιστάν.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αφαίρεσε την Παρασκευή τη Νιγηρία από τον κατάλογο με τις χώρες όπου η πολιομυελίτιδα θεωρείται ενδημική, χαιρετίζοντας αυτή «την ιστορική πρόοδο» περισσότερο από έναν χρόνο αφού καταγράφηκε το τελευταίο κρούσμα της ασθένειας στην πολυπληθέστερη χώρα της Αφρικής.

Πλέον μόνο δύο χώρες παραμένουν στον κατάλογο: το Πακιστάν και το Αφγανιστάν.

«Είναι η πρώτη φορά που η Νιγηρία σταματά τη μετάδοση του ιού της πολιομυελίτιδας», ανέφερε ο ΠΟΥ σε ανακοίνωσή του που δημοσιεύθηκε με την ευκαιρία μιας συνεδρίασης στη Νέα Υόρκη της ένωσης που ειδικεύεται στην καταπολέμηση της ασθένειας.

Τον Ιούλιο συμπληρώθηκε ένας χρόνος από το τελευταίο κρούσμα που καταγράφηκε στη Νιγηρία. Πέρυσι καταγράφηκαν μόλις έξι κρούσματα, έναντι 338 το 2009, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Πρέπει να περάσει τουλάχιστον ένας χρόνος χωρίς να καταγραφούν νέα κρούσματα προκειμένου μια χώρα να μπορέσει να βγει από τον κατάλογο.

Ο ΠΟΥ διευκρίνισε ότι «όλα τα δεδομένα μάς επέτρεψαν να επιβεβαιώσουμε ότι πέρασαν 12 ολόκληροι μήνες χωρίς νέο κρούσμα» στη Νιγηρία.

Στη συνέχεια πρέπει να περάσουν ακόμη δύο χρόνια χωρίς νέα κρούσματα προκειμένου μια περιοχή να θεωρηθεί ότι είναι πλέον ελεύθερη από την ασθένεια.

Πάντως δεν αποκλείεται να έχουν υπάρξει μεμονωμένα κρούσματα. Καθώς κάποιες περιοχές της Νιγηρίας είναι απομονωμένες είναι δύσκολο να επιβεβαιωθεί με ακρίβεια η εξάλειψη της ασθένειας.

Παράλληλα προβλήματα στις εκστρατείες εμβολιασμού προκαλεί η παρουσία της ισλαμιστικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ στη βορειοανατολική Νιγηρία.

Εξάλλου τα τελευταία χρόνια οι Νιγηριανοί αντιμετωπίζουν με επιφύλαξη τον εμβολιασμό των παιδιών, αφού μουσουλμάνοι ιερείς και γιατροί διέδωσαν φήμες ότι το εμβόλιο κατά της πολιομυελίτιδας αποτελεί μέρος μιας δυτικής συνωμοσίας για τη μείωση του πληθυσμού της Αφρικής.

Τον Αύγουστο η αφρικανική ήπειρος γιόρτασε έναν χρόνο χωρίς πολιομυελίτιδα, ένα σημαντικό βήμα προς την εξάλειψη της ασθένειας σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με υπηρεσίες του ΟΗΕ. Το τελευταίο γνωστό κρούσμα της ασθένειας καταγράφηκε στις 11 Αυγούστου του 2014 στη Σομαλία.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.