Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2015

Προσφυγικό: Ένα πρόβλημα που απαιτεί άμεσα λύσεις

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Unicef: 133.000 παιδιά ζήτησαν άσυλο στην ΕΕ


Συνολικά 133.000 παιδιά ζήτησαν άσυλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση το πρώτο επτάμηνο του 2015. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της UNICEF, ένας στους τέσσερις αιτούντες άσυλο είναι παιδί.

Τα ανθρωπιστικά προγράμματα της UNICEF στη Συρία και τις γειτονικές χώρες, όπου συνολικά περίπου 7,6 εκατομμύρια παιδιά έχουν ανάγκη από βοήθεια, παραμένουν σοβαρά υποχρηματοδοτούμενα. Από τα 903 εκατομμύρια δολάρια που απαιτούνται για το 2015, περίπου μόνο τα μισά έχουν εξασφαλιστεί μέχρι στιγμής.

Η UNICEF απευθύνει έκκληση για τη συγκέντρωση 14 εκατομμυρίων δολαρίων για να βοηθήσει τα παιδιά προσφύγων και μεταναστών στην Ευρώπη, μέσα από την υποστήριξη χώρων φιλικών προς τα παιδιά, παροχή πληροφοριών σχετικών με την υγεία και τη διατροφή των παιδιών, υποστήριξη σε προγράμματα εκπαίδευσης και μάθησης και τεχνική υποστήριξη προς κυβερνητικούς και άλλους εταίρους.

-------------

Φινλανδία: Πέταξαν πέτρες και κροτίδες σε πρόσφυγες


Η κυβέρνηση της Φινλανδίας καταδίκασε σήμερα τις ρατσιστικές διαμαρτυρίες, μερικές ώρες μετά την επίθεση περίπου 40 ατόμων εναντίον λεωφορείου που μετέφερε πρόσφυγες, κυρίως οικογένειες με μικρά παιδιά.

Το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο Yle μετέδωσε εικόνες που δείχνουν 30 με 40 διαδηλωτές να πετούν πέτρες, κροτίδες και καπνογόνα εναντίον του λεωφορείου αυτού που έφθασε τη νύχτα έξω από ένα νέο κέντρο υποδοχής αιτούντων άσυλο στο Λάχτι, περίπου 100 χλμ. βορειοανατολικά του Ελσίνκι.

Το Yle επίσης δημοσιεύει στην ιστοσελίδα του τη φωτογραφία ενός διαδηλωτή ντυμένου όπως τα μέλη της αμερικανικής ρατσιστικής οργάνωσης Κου Κλουξ Κλαν, με τη γνωστή κωνική λευκή μάσκα που καλύπτει όλο το κεφάλι, ο οποίος κρατά τη φινλανδική σημαία και φωνάζει υβριστικά συνθήματα. Δεν υπήρξαν τραυματισμοί και δύο διαδηλωτές συνελήφθησαν, μετέδωσε το φινλανδικό πρακτορείο ειδήσεων STT.



"H κυβέρνηση της Φινλανδίας καταδικάζει έντονα τις ρατσιστικές διαδηλώσεις τη χθεσινή νύχτα εναντίον αιτούντων άσυλο που έφθασαν στη χώρα. Η βία και οι απειλές βίας είναι απαράδεκτες και πάντα καταδικαστές", αναφέρεται στην ανακοίνωση. "Οι απειλές και η βία σε βάρος των αιτούντων άσυλο και των μεταναστών είναι απολύτως καταδικαστέες", δήλωσε ο κεντρώος πρωθυπουργός Γιούχα Σίπιλα μέσω Twitter.

Στο μεταξύ, βόμβα μολότοφ ερρίφθη εναντίον άλλου κέντρου υποδοχής στην Κούβολα, επίσης στο νότο, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Ο πρωθυπουργός Σίπιλα προσφέρθηκε αυτό τον μήνα η χώρα του να φιλοξενήσει πρόσφυγες, μια κίνηση που προσέλκυσε τη διεθνή προσοχή αλλά και επικρίσεις στη Φινλανδία.

"Η ευγενική χειρονομία του Σίπιλα ήταν σαν δώρο Χριστουγέννων για διακινητές και πρόσφυγες. Η είδηση για ανοιχτές πόρτες στη Φινλανδία έχει οδηγήσει πολλούς νέους άνδρες σε ένα ταξίδι προς τη γη της επαγγελίας", δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο Μίκα Νίικο, βουλευτής του αντιμεταναστευτικού κόμματος Οι Φινλανδοί.

Η Φινλανδία είναι αντιμέτωπη με μια ροή αιτούντων άσυλο που δεν είχε προβλέψει. Μέχρι στιγμής φέτος περισσότεροι από 13.000 αιτούντες άσυλο, η πλειονότητα των οποίων είναι από το Ιράκ, έχουν φθάσει στη χώρα, σε σύγκριση με μόλις 3.600 πέρυσι.

Τις τελευταίες ημέρες, περίπου 500 πρόσφυγες φθάνουν καθημερινά στην πόλη Τόρνιο, στο βορειοδυτικό άκρο της χώρας, κοντά στον Αρκτικό Κύκλο, διασχίζοντας τα φινλανδικά χερσαία σύνορα από τη γειτονική σουηδική πόλη Χαπαράντα, ύστερα από ένα μακρύ ταξίδι.

Η κυβέρνηση έχει αρχίσει αιφνιδιαστικούς συνοριακούς ελέγχους και ελέγχους ταυτοτήτων σε όλη τη χώρα μεσούσης της εισροής προσφύγων.

Η Φινλανδία ήταν η μόνη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που απείχε από την ψηφοφορία αυτής της εβδομάδας για τη μετεγκατάσταση αιτούντων άσυλο σε όλες τις χώρες μέλη. Το Ελσίνκι αποδέχθηκε το ποσοστό του 2% που του αντιστοιχεί σε ένα σύνολο 120.000 αιτούντων άσυλο, οι οποίοι θα κατανεμηθούν στις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όμως δήλωσε πως παραμένει αντίθετο σε ένα υποχρεωτικό σύστημα ποσοστώσεων.

-------------

Μεγάλη η ροή των προσφύγων μέσω Βαλκανίων

Από τα σύνορα ΠΓΔΜ-Ελλάδας περνούν καθημερινά 3.000-4.000 άνθρωποι.

Δύο μέρες μετά τη σύνοδο κορυφής για την προσφυγική κρίση και η ροή των προσφύγων που προσπαθούν να φτάσουν στη δυτική Ευρώπη μέσω των Βαλκανίων παραμένει μεγάλη.

Σχεδόν 4.500 άνθρωποι έφθασαν στα αυστριακά σύνορα από την Ουγγαρία από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 07.30' (ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με την αυστριακή αστυνομία.

Χθες, 7.500 μετανάστες συνολικά βρίσκονταν στα αυστριακά σύνορα, αρκετά λιγότεροι από τους αναμενόμενους 10.000. Οι μετανάστες αυτοί συνεχίζουν στη μεγάλη πλειοψηφία τους την πορεία προς τη Γερμανία.

Η ροή ήταν επίσης ελαφρώς μικρότερη χθες στην Ουγγαρία, όπου 8.014 μετανάστες απογράφηκαν μετά τον αριθμό ρεκόρ των 10.046 την Τετάρτη, ανακοίνωσε σήμερα η ουγγρική αστυνομία. Οι πρόσφυγες αυτοί φθάνουν σχεδόν αποκλειστικά από την Κροατία, μετά το κλείσιμο των ουγγροσερβικών συνόρων από τη Βουδαπέστη στις 15 Σεπτεμβρίου.

Το Ζάγκρεμπ ανακοίνωσε σήμερα ότι καταμέτρησε 8.500 νέες αφίξεις μεταναστών χθες, με αποτέλεσμα να αυξάνεται σε 55.000 ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν διασχίσει τα σύνορα μετά την ημερομηνία αυτή.

Η ροή παραμένει επίσης μεγάλη στα σύνορα μεταξύ της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας, από τα οποία 3.000 έως 4.000 άνθρωποι περνούν καθημερινά για να μεταβούν στη συνέχεια στη Σερβία. Ο σερβικός Ερυθρός Σταυρός σημείωσε, ωστόσο, αύξηση των αφίξεων απευθείας από τη Βουλγαρία, έναν δρόμο που χρησιμοποιείται λιγότερο.

Η κατάσταση στους δρόμους παρέμενε επίσης τεταμένη σήμερα το πρωί στα κροατοσερβικά σύνορα, λόγω κυρίως των περιορισμών στην κυκλοφορία των σερβικών οχημάτων που επέβαλε το Ζάγκρεμπ ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τις διευκολύνσεις που παρέχει η Σερβία στους μετανάστες για τη διέλευσή τους.

Το θέμα αποτελεί επίσης το επίκεντρο διαμάχης μεταξύ της Ουγγαρίας και της Αυστρίας και αναμένεται να αποτελέσει αντικείμενο των συνομιλιών μεταξύ των ηγετών των δυο χωρών, Βίκτορ Ορμπάν και Βέρνερ Φάιμαν, σήμερα στη Βιένη.

-------------

Η Πολωνία σκοπεύει να χτίσει καταυλισμούς για 7.000 μετανάστες


Η Πολωνία σκοπεύει να στήσει καταυλισμούς κοντά στα σύνορά της με το Καλίνινγραντ, τον ρωσικό θύλακα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τους Σύρους και Αφρικανούς πρόσφυγες, είπε ένα πολωνικό κέντρο πολιτισμού στη περιοχή χθες.

Σε μια θεαματική στροφή μετά από μήνες αντίστασης, η Πολωνία ψήφισε τη Τρίτη να δεχτεί το υποχρεωτικό σύστημα ποσοστώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης το οποίο κατανέμει εκατοντάδες χιλιάδων μεταναστών από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική σε κράτη-μέλη της ΕΕ.

"Μέχρι το τέλος της εβδομάδας, οι κρατικοί οργανισμοί θα συλλέξουν καταλόγους χώρων οι οποίοι θα μπορέσουν να φιλοξενήσουν πρόσφυγες. [...] Έχει επιβεβαιωθεί ανεπίσημα ότι αρκετές πόλεις στις περιοχές της Βάρμια και Μασουρία συμμετέχουν," είπε το κέντρο σε δήλωσή του.

Η ρωσική υπηρεσία περίπολου των συνόρων είπε στο [ρωσικό] πρακτορείο ειδήσεων ΡΙΑ Νόβοστι ότι ήταν ενήμερο για το πολωνικό σχέδιο μετεγκατάστασης αλλά πρόσθεσε ότι οι έλεγχοι στα σύνορα μεταξύ του ρωσικού θύλακα της Βαλτικής και της περιφέρειας Βάρμιας-Μασουρίας δεν έχουν εντατικοποιηθεί.

Σύμφωνα με το σχέδιο της ΕΕ, περίπου 7.000 αιτούντες άσυλο θα μετακομίσουν στην Πολωνία ως μέρος της προσπάθειας της Ένωσης να μετεγκαταστήσει περίπου 120.000 μετανάστες από τις χώρες με τις μεγαλύτερες εισροές, όπως η Ιταλία και η Ελλάδα.

-------------

Πρωτοβουλία αλληλεγγύης στους πρόσφυγες «στήθηκε» στο Ρέθυμνο

Τριήμερη δράση για τη συλλογή τροφίμων, ρούχων και φαρμάκων.

Η αλληλεγγύη στο Ρέθυμνο δείχνει ακόμη μία φορά το πρόσωπό της με τη διοργάνωση δράσεων σχετικών με τη συλλογή και συγκέντρωση ειδών και τροφίμων ώστε να αποσταλούν στους πρόσφυγες που βρίσκονται στην περιοχή της Ειδομένης.

Πρόκειται για τριήμερο δράσεων, που οργανώνει η «Πρωτοβουλία έμπρακτης αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες», ώστε να συγκεντρωθούν τρόφιμα μακράς διάρκειας, ρούχα, φαρμακευτικό υλικό και είδη πρώτης ανάγκης, που θα συνεισφέρουν, για όσο το δυνατόν γίνεται, ανακούφιση στους προσφύγες όπου εκεί στην Ειδομένη, λίγα μέτρα από τα σύνορα στις όχθες του ποταμού Αξιού, συνωστίζονται σε αυτοσχέδιες καλαμωτές καλύβες, σκηνές από νάιλον και υπνόσακους, μέσα σε συνθήκες υγρασίας και ψύχους. Πρόκειται για οικογένειες, Σύρων και Αφγανών, που φτάνουν στην Ελλάδα με τα πόδια και στόχο έχουν να βρεθούν, με όποιο τρόπο καταφέρουν, σε κάποιο σημείο της Ευρώπης.

Ήδη, κάτοικοι της περιοχής βρίσκονται με κάθε τρόπο προσφοράς και αλληλεγγύης στο πλευρό των προσφύγων, γεγονός που έχει κινητοποιήσει και ομάδες πληθυσμού από άλλες πόλεις της Ελλάδας. Ανάμεσά τους και Ρεθυμνιώτες, που από την Παρασκευή 25, έως και την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου, μέσα από συζητήσεις, μουσική, και ειδικές δράσεις συγκέντρωσης ειδών, προσπαθούν να στείλουν το δικό τους μήνυμα πως μπορεί «όλοι να είμαστε διαφορετικοί, μα όλοι, είμαστε ίσοι».

Τα τρόφιμα και τα είδη πρώτης ανάγκης, που όσοι θέλουν μπορούν να προσφέρουν, αφορούν σε: «Βρεφικά γάλατα σε σκόνη, παιδικές κρέμες, γάλατα εβαπορέ, χυμούς ατομικούς, ξηρούς καρπούς, συσκευασμένα τρόφιμα σνακ, παστέλια, μπάρες δημητριακών, μπισκότα, κονσέρβες (όχι χοιρινό), πάνες για μωρά και παιδιά, είδη υγιεινής για κορίτσια και γυναίκες, μωρομάντηλα, οδοντόκρεμες, οδοντόβουρτσες, σαπούνια, ξυραφάκια, γάζες, παυσίπονα, αντιπυρετικά και αντιφλεγμονώδη».

Αξίζει να αναφερθεί πως στην Ρεθυμνιώτικη Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες, συμμετέχουν πέρα των πολιτών και φορείς. όπως η ΕΛΜΕ Ρεθύμνου, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών του πανεπιστημίου, η Ένωση Ιατρών Ε.Σ.Υ., ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού του πανεπιστημίου, ο Σύλλογος Εφοριακών Δυτικής Κρήτης, η Πρωτοβουλία αλληλεγγύης στους πρόσφυγες φοιτητών Ρεθύμνου, και πολλοί άλλοι.

Άλλωστε, στο πλαίσιο αυτό, τρεις γιατροί και μια εθελόντρια, από το Εθελοντικό Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ρεθύμνου, μετέβησαν εδώ και μερικές μέρες στη Μυτιλήνη, ώστε να παράσχουν την βοήθειά τους στους πρόσφυγες, που το τελευταίο διάστημα βρίσκονται στο νησί.

-------------

Γερμανία: Μηνιαία χρηματοδότηση 670 ευρώ ανά πρόσφυγα


Το ποσό των 670 ευρώ μηνιαίως ανά πρόσφυγα θα διαθέτει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας στα ομόσπονδα κρατίδια, σύμφωνα με την απόφαση στην οποία κατέληξε η διάρκειας επτά ωρών συνάντηση της 'Ανγκελα Μέρκελ με τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων στην Καγκελαρία.

Ο υπολογισμός της κυβέρνησης, όπως τόνισε η κυρία Μέρκελ μετά τη συνάντηση, έχει γίνει με βάση 800.000 πρόσφυγες και κατά μέσο όρο πέντε μήνες αναμονή για την χορήγηση πολιτικού ασύλου. Με αυτό το «ζωντανό», όπως είπε η Καγκελάριος, σύστημα, η κεντρική κυβέρνηση αναλαμβάνει το «ρίσκο» τόσο για τον χρόνο διάρκειας της διαδικασίας χορήγησης ασύλου όσο και για τον πραγματικό αριθμό των ανθρώπων που θα υποβάλουν τελικά αίτηση χορήγησης ασύλου. Επιπροσθέτως, θα διατεθούν 500 εκατομμύρια ευρώ για την ανέγερση κοινωνικών κατοικιών και 350 εκατομμύρια ευρώ για την φροντίδα ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν τα κονδύλια αυτά θα θέσουν εν αμφιβόλω τον στόχο για μηδενικό νέο δανεισμό του κράτους, η κυρία Μέρκελ επισήμανε ότι η αρχή για το "μαύρο μηδέν" παραμένει, αλλά το αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της κατάστασης στην πράξη.

-------------

«Προσωρινή λύση» ο φράχτης στα σύνορα Ουγγαρίας-Σλοβενίας

Επικοινωνία των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών.

Το συρματόπλεγμα που τοποθετήθηκε από τις ουγγρικές αρχές στα σύνορα Ουγγαρίας - Σλοβενίας είναι «προσωρινή και πρόχειρη» λύση, όπως ενημέρωσε τον σλοβένο υπουργό Εξωτερικών, Καρλ Έριαβετς ο ούγγρος ομόλογός του, Πέτερ Σιγιάρτο.

Ο Καρλ Έριαβετς είχε, χθες βράδυ, άτυπη τηλεφωνική συνομιλία με τον κ. Σιγιάρτο, όταν έγινε γνωστό ότι η Ουγγαρία άρχισε να τοποθετεί φράχτη κοντά σε κύρια συνοριακή διάβαση.

Ο κ. Έριαβετς είπε ότι η ουγγρική πλευρά του μετέφερε πως λαμβάνει προληπτικά μέτρα σε περίπτωση νέου κύματος προσφύγων. Ο σλοβένος υπουργός Εξωτερικών είπε στον κ. Σιγιάρτο ότι δεν υπάρχει ανάγκη για ανέγερση φράχτη στα σύνορα.

Τις προηγούμενες εβδομάδες, η Ουγγαρία τοποθέτησε φράχτη στα σύνορα με τη Σερβία και στα σύνορα με την Κροατία.

Ο σλοβένος υπουργός Εξωτερικών ζήτησε από τον ομόλογό του μία επίσημη απάντηση για τις ενέργειες των ουγγρικών αρχών και εξέφρασε την προσδοκία να έχουν νέα επικοινωνία σήμερα.

Επιπλέον, ο κ. Έριαβετς είπε ότι ζήτησε από τον πρέσβη της Σλοβενίας στη Βουδαπέστη να επικοινωνήσει με το υπουργείο Εσωτερικών της Ουγγαρίας.

-------------

Εντείνονται οι προσφυγικές ροές στην Ευρώπη

Ο ΟΗΕ ετοιμάζεται για τον εκτοπισμό μισού εκατομμυρίου ανθρώπων από το Ιράκ.

Η παρούσα καθημερινή ροή 8.000 μεταναστών στην Ευρώπη μπορεί να είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου και οι κυβερνήσεις πρέπει να εργαστούν για να επιφέρουν ένα τέλος στον συριακό εμφύλιο πόλεμο και να αποτρέψουν μεγαλύτερες μετακινήσεις ανθρώπων, ανέφερε σήμερα η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες (UNHCR).

Ο Αμίν Άουαντ, περιφερειακός συντονιστής για τους πρόσφυγες της UNHCR, δήλωσε σε δημοσιογράφους στη Γενεύη πως οι προειδοποιήσεις που είχε απευθύνει στο παρελθόν η υπηρεσία για το μέγεθος του προβλήματος δεν λήφθηκαν σοβαρά υπόψη.

«Δεν το βλέπω να μειώνεται. Δεν το βλέπω να σταματά. Αν μη τι άλλο είναι ίσως μια ένδειξη ότι αυτή είναι η κορυφή του παγόβουνου», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Αμίν Άουαντ.

«Όσο δεν υπάρχει λύση για τη Συρία, όσο δεν υπάρχει σταθεροποίηση της κατάστασης των προσφύγων στις γειτονικές χώρες, θα πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες».

Ερωτηθείς αν η Ευρώπη πρέπει να προετοιμαστεί για την υποδοχή εκατομμυρίων άλλων προσφύγων, είπε: «Αν συμβεί αυτό σε μερικούς μήνες θα έχουμε πάνω από μισό εκατομμύριο, σίγουρα αυτό θα μπορούσε να συμβεί».

Οι χώρες θα πρέπει να υιοθετούν από κοινού από μια σφαιρική προσέγγιση, είπε, αφήνοντας να εννοηθεί πως το βάρος πέφτει στα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ώστε να σταματήσουν τον πόλεμο.

«Οι κυβερνήσεις που μπορούν να κάνουν τη διαφορά είναι οι κυβερνήσεις που είναι υπεύθυνες για τον επηρεασμό της συνολικής πολιτικής και ασφάλειας του κόσμου μας σήμερα. Οι ηγέτες της εποχής μας πρέπει να κινηθούν πολύ γρήγορα ώστε να βρουν μια λύση στο συριακό πρόβλημα προτού γίνει παγκόσμιο».

Καλωσόρισε την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συνεισφέρει ένα δισεκατομμύριο ευρώ στην ανθρωπιστική προσπάθεια του ΟΗΕ, αλλά είπε πως ακόμα κι αυτό δεν είναι αρκετό και η κατάσταση απαιτεί κάτι περισσότερο από χρήματα.

Τα Ηνωμένα Έθνη ετοιμάζονται επίσης για την ενδεχόμενη επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στο γειτονικό Ιράκ.

Ο Ντομινίκ Μπαρτς, αναπληρωτής συντονιστής ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ στη χώρα, δήλωσε πως δέκα εκατομμύρια άνθρωποι στο Ιράκ αναμένεται να χρειαστούν ανθρωπιστική υποστήριξη έως τα τέλη του έτους, ενώ 3,2 εκατομμύρια είναι ήδη εκτοπισμένοι.

Είπε πως τα Ηνωμένα Έθνη έχουν σχέδια για την αντιμετώπιση του εκτοπισμού 500.000 ανθρώπων από τη Μοσούλη, στην περίπτωση που οι ιρακινές δυνάμεις επιχειρήσουν να ανακαταλάβουν την πόλη από την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

-------------

Άνοιξαν και πάλι τα σύνορα της Κροατίας με τη Σερβία

Απέδωσε καρπούς η πίεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Υπό την πίεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Κροατία ήρε σήμερα τον αποκλεισμό στα σύνορά της με τη Σερβία, μια ενέργεια στην οποία είχε προχωρήσει προκειμένου να περιοριστεί η είσοδος προσφύγων από τη Μέση Ανατολή.

«Τα σύνορα άνοιξαν στις 17.00 (τοπική ώρα, 18.00 ώρα Ελλάδας). Όλα τα οχήματα, ανεξαρτήτως προέλευσης, μπορούν να μπουν στην Κροατία» ανέφερε μέσω του Twitter ο υπουργός Εσωτερικών Ράνκο Όστογιτς.

Ένας αξιωματικός της αστυνομίας συνόρων στη διάβαση του Μπαγιάκοβο επιβεβαίωσε ότι τα σύνορα έχουν ανοίξει για όλα τα οχήματα. Ένας δημοσιογράφος του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς είδε αυτοκίνητα με σερβικές πινακίδες κυκλοφορίας να μπαίνουν στην Κροατία.

Η διένεξη μεταξύ Σερβίας και Κροατίας προκλήθηκε από την άφιξη χιλιάδων μεταναστών στα σύνορα των δύο χωρών. Περισσότεροι από 60.000 άνθρωποι πέρασαν από τη Σερβία στην Κροατία την περασμένη εβδομάδα. Την Δευτέρα, το Ζάγκρεμπ απαγόρευσε να μπαίνουν στη χώρα σερβικά φορτηγά, απαιτώντας από το Βελιγράδι να στέλνει τους μετανάστες στην Ουγγαρία και τη Ρουμανία και όχι μόνο στην Κροατία. Ο πρωθυπουργός Ζόραν Μιλάνοβιτς προειδοποίησε ότι η κυβέρνησή του είναι έτοιμη να ξανακλείσει τα σύνορα "μέσα σε ένα λεπτό" αν η Σερβία δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Νωρίτερα, ο Επίτροπος Γιοχάνες Χαν, που είναι αρμόδιος για θέματα διεύρυνσης της ΕΕ, κάλεσε την Κροατία να άρει τους περιορισμούς στα σύνορά της, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση. Το Εμπορικό Επιμελητήριο της Κροατίας είχε ζητήσει επίσης να ξανανοίξουν τα σύνορα υποστηρίζοντας ότι η οικονομική ζημιά από τον παρατεταμένο αποκλεισμό θα μπορούσε να είναι «τεράστια».

Υπό την πίεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Κροατία ήρε σήμερα τον αποκλεισμό στα σύνορά της με τη Σερβία, μια ενέργεια στην οποία είχε προχωρήσει προκειμένου να περιοριστεί η είσοδος προσφύγων από τη Μέση Ανατολή.

«Τα σύνορα άνοιξαν στις 17.00 (τοπική ώρα, 18.00 ώρα Ελλάδας). Όλα τα οχήματα, ανεξαρτήτως προέλευσης, μπορούν να μπουν στην Κροατία» ανέφερε μέσω του Twitter ο υπουργός Εσωτερικών Ράνκο Όστογιτς.

Ένας αξιωματικός της αστυνομίας συνόρων στη διάβαση του Μπαγιάκοβο επιβεβαίωσε ότι τα σύνορα έχουν ανοίξει για όλα τα οχήματα. Ένας δημοσιογράφος του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς είδε αυτοκίνητα με σερβικές πινακίδες κυκλοφορίας να μπαίνουν στην Κροατία.

Η διένεξη μεταξύ Σερβίας και Κροατίας προκλήθηκε από την άφιξη χιλιάδων μεταναστών στα σύνορα των δύο χωρών. Περισσότεροι από 60.000 άνθρωποι πέρασαν από τη Σερβία στην Κροατία την περασμένη εβδομάδα. Την Δευτέρα, το Ζάγκρεμπ απαγόρευσε να μπαίνουν στη χώρα σερβικά φορτηγά, απαιτώντας από το Βελιγράδι να στέλνει τους μετανάστες στην Ουγγαρία και τη Ρουμανία και όχι μόνο στην Κροατία. Ο πρωθυπουργός Ζόραν Μιλάνοβιτς προειδοποίησε ότι η κυβέρνησή του είναι έτοιμη να ξανακλείσει τα σύνορα «μέσα σε ένα λεπτό» αν η Σερβία δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Νωρίτερα, ο Επίτροπος Γιοχάνες Χαν, που είναι αρμόδιος για θέματα διεύρυνσης της ΕΕ, κάλεσε την Κροατία να άρει τους περιορισμούς στα σύνορά της, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση. Το Εμπορικό Επιμελητήριο της Κροατίας είχε ζητήσει επίσης να ξανανοίξουν τα σύνορα υποστηρίζοντας ότι η οικονομική ζημιά από τον παρατεταμένο αποκλεισμό θα μπορούσε να είναι «τεράστια».

-------------

Εξηγήσεις από το Ζάγκρεμπ για το κλείσιμο των συνόρων ζητά η ΕΕ

Ερευνάται το ενδεχόμενο να παραβιάζονται διεθνείς συνθήκες.

Οι Βρυξέλλες ζήτησαν εξηγήσεις από το Ζάγκρεμπ για την απόφαση να κλείσει τις συνοριακές διαβάσεις με τη Σερβία για τη διέλευση φορτηγών εμπορευμάτων.

Η Μάγια Κοτσιγιάντσιτς, εκπρόσωπος της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι στη διάρκεια συνέντευξης τύπου στις Βρυξέλλες είπε ότι «η νομική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ερευνά αν τίθεται θέμα παραβίασης από την Κροατία της Συμφωνίας Σύνδεσης και Σταθεροποίησης (Σερβίας – ΕΕ).

Οι πρώτες μας εκτιμήσεις αναφέρουν ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα όσον αφορά τη συμβατότητα της απόφασης της Κροατίας με τη Συμφωνία Σύνδεσης και Σταθεροποίησης».

Η κ. Μογκερίνι είχε σήμερα το πρωί τηλεφωνική συνομιλία με τον Κροάτη πρωθυπουργό, Ζόραν Μιλάνοβιτς και υπενθύμισε ότι πριν από δύο μέρες κάλεσε τη Σερβία και την Κροατία να επιλύσουν τις μεταξύ τους διαφωνίες το συντομότερο δυνατό, ώστε να συνεχιστεί η ομαλή μεταφορά αγαθών, τόνισε η κ. Κοτσιγιάντσιτς.

Η εκπρόσωπος της Φεντερίκα Μογκερίνι ανέφερε ότι το θέμα συζητά σήμερα με την ηγεσία της Σερβίας ο Επίτροπος της ΕΕ για την Πολιτική Γειτονίας και τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν.

-------------

Αμαξοστοιχία παρέσυρε μετανάστη στην Αλεξανδρούπολη

Ο άτυχος άνδρας τραυματίστηκε θανάσιμα.

Η κόπωση από το μεγάλο ταξίδι προς το όνειρο μιας καλύτερης ζωής, η αγωνία αποφυγής της σύλληψης, ίσως ήταν οι αιτίες που ένας ακόμη παράτυπος μετανάστης, ο δεύτερος αυτόν το μήνα, άφησε την τελευταία του πνοή στις σιδηροδρομικές ράγες του Έβρου.

Ο άτυχος άνδρας, αγνώστων μέχρι στιγμής στοιχείων, παρασύρθηκε, στο 48ο χιλιόμετρο της σιδηροδρομικής γραμμής Αλεξανδρούπολης – Δικαίων, από επιβατική αμαξοστοιχία που εκτελούσε το δρομολόγιο Αλεξανδρούπολη - Δίκαια, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσιμα.

-------------

Μαλάλα: Η Υφήλιος έχασε την ανθρωπιά της όταν πνίγηκε ο μικρός Αϊλάν

Απηύθυνε έκκληση στους ηγέτες της διεθνούς κοινότητας να μπει ένα τέλος στον πόλεμο στη Συρία.

Η Μαλάλα Γιουσαφζάι, η νεαρή Πακιστανή που τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης για τον αγώνα της υπέρ του δικαιώματος των γυναικών στην εκπαίδευση, απηύθυνε σήμερα έκκληση στους ηγέτες της διεθνούς κοινότητας να κάνουν περισσότερα προκειμένου να μπει ένα τέλος στον πόλεμο στη Συρία, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Υφήλιος «έχασε την ανθρωπιά της», όταν ένα αγοράκι από τη Συρία πνίγηκε ενώ προσπαθούσε να φθάσει στην Ευρώπη.

Η νεαρή ακτιβίστρια, η οποία είχε τραυματιστεί σοβαρά από τις σφαίρες των Ταλιμπάν, είπε ότι την έχουν στοιχειώσει οι εικόνες του άψυχου σώματος του Αϊλάν Κούρντι σε μια παραλία της Τουρκίας. «Χάσαμε την ανθρωπιά μας εκείνη την ημέρα… όταν ένα παιδί δε νιώθει καλοδεχούμενο πουθενά» τόνισε σε δηλώσεις της σε δημοσιογράφους.

«Είναι σημαντικό οι άνθρωποι να ανοίξουν τις καρδιές τους και να επιτρέψουν την πρόσβαση στις χώρες τους σε εκείνους που έχουν ανάγκη από στήριξη και έχουν το δικαίωμα να ζήσουν» προσέθεσε η ίδια.

«Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουν οι ηγέτες της διεθνούς κοινότητας είναι να αντιμετωπίζουν με μεγαλύτερη σοβαρότητα όλα αυτά τα προβλήματα» προσέθεσε. «Πρέπει να σκέφτονται τα ίδια τους τα παιδιά».

Η Μαλάλα Γιουσαφζάι βρίσκεται στη Νέα Υόρκη προκειμένου να εκφωνήσει μια ομιλία στη σύνοδο του Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών όπου θα εγκριθεί ένα σχέδιο δράσης με στόχο την ανάπτυξη. Ένας από τους στόχους αυτού του σχεδίου είναι η πρόσβαση σε όλους, κορίτσια και αγόρια, στην εκπαίδευση.

-------------

Κλειστά σύνορα ζητά η Ορθόδοξη Εκκλησία της Βουλγαρίας

Ζητά από την κυβέρνηση να σταματήσει την είσοδο προσφύγων στην χώρα.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Βουλγαρίας κάλεσε σήμερα την κυβέρνηση να μην επιτρέψει να περάσουν τα σύνορα της χώρας και άλλοι μετανάστες, εκφράζοντας την υποστήριξή της στην αποφασιστικότητα των αρχών να σταματήσουν τις μεταναστευτικές ροές.

«Θεωρούμε ότι η κυβέρνησή μας δεν θα πρέπει με κανέναν τρόπο να επιτρέψει (να περάσουν) και άλλοι πρόσφυγες στη χώρα μας» ανέφερε η Εκκλησία σε ανακοίνωσή της που υπογράφεται από τον Πατριάρχη Σόφιας και Πάσης Βουλγαρίας Νεόφυτο και άλλα μέλη της Ιεράς Συνόδου.

Η Βουλγαρία, που είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά όχι και της ζώνης Σένγκεν, έχει αναπτύξει περισσότερους αστυνομικούς στα σύνορά της, έχει τοποθετήσει κάμερες και ανιχνευτές κίνησης και επεκτείνει έναν φράχτη ασφαλείας για να καλύψει μια έκταση μήκους 160 χιλιομέτρων στα σύνορά της με την Τουρκία. Ωστόσο ολοένα και περισσότεροι μετανάστες περνούν στη χώρα.

Η Εκκλησία εξέφρασε την αλληλεγγύη της προς όσους βρίσκονται ήδη στη χώρα, όμως τόνισε ότι το πρόβλημα θα πρέπει να λυθεί από «αυτούς που το δημιούργησαν».

«Για όσους βρίσκονται ήδη εδώ, είναι σωστό, ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί και ως κοινωνία, να τους φροντίσουμε όσο το επιτρέπουν τα πενιχρά μέσα μας, όμως όχι περισσότερο. Ο ορθόδοξος λαός της Βουλγαρίας δεν θα πρέπει να πληρώσει το τίμημα για την εξαφάνισή μας ως κράτος», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Περίπου 4,37 εκατομμύρια Βούλγαροι –γύρω στο 75% όσων δήλωσαν το θρήσκευμά τους στην τελευταία απογραφή του 2011– δηλώνουν Χριστιανοί Ορθόδοξοι. Πολύ λίγοι όμως θεωρούν σημαντικό για τη ζωή τους να πηγαίνουν στην εκκλησία.

Η εμπιστοσύνη στην Εκκλησία περιορίστηκε μετά την έρευνα μιας επιτροπής, πριν από μερικά χρόνια, που έδειξε ότι πολλοί ιεράρχες συνεργάζονταν με τη μυστική αστυνομία την εποχή του κομμουνιστικού καθεστώτος.

-------------

Η συγκινητική ερμηνεία της Σακίρα για τα παιδιά των προσφύγων


Συγκίνησε τους πάντες η Σακίρα, όταν στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ, παρουσία του Πάπα Φραγκίσκου, τραγούδησε το Imagine του Τζον Λένον. Η Σακίρα αφιέρωσε το τραγούδι στα παιδιά των προσφύγων που αναζητούν ένα καλύτερο αύριο αλλά και στα παιδιά, όπως ο μικρός Αϊλάν, που έχασαν τη ζωή τους στο ταξίδι της προσφυγιάς.

Δείτε το βίντεο:


\

Πηγή: http://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.enikos.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.enikos.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr και http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.