Τρίτη 3 Ιουνίου 2014

ΟΓΑ: Εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ ζημία από κηδείες χωρίς παραστατικά

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Αλλάζει ο τρόπος της χορήγησης των εξόδων κηδείας από τον ΟΓΑ, μετά τη διαπίστωση ότι για περίπου 30 χρόνια καταβάλλονταν έξοδα κηδείας, χωρίς να απαιτείται η προσκόμιση των νόμιμων παραστατικών, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου, η ζημία για το Δημόσιο από αυτή την πρακτική εκτιμάται ότι ανέρχεται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), που υπέγραψαν υπουργοί Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο εξής θα πρέπει ο δικαιούχος να υποβάλει αίτηση, που θα συνοδεύεται από υπεύθυνη δήλωση ότι δεν δικαιούται έξοδα κηδείας από άλλον ασφαλιστικό φορέα για το θανόντα ή τη θανούσα. Επίσης, βεβαίωση οικογενειακής κατάστασης του θανόντα ή της θανούσας, απόσπασμα ληξιαρχικής πράξης θανάτου και πρωτότυπο τιμολόγιο του γραφείου τελετών ή δελτίο παροχής υπηρεσιών.

«Κλείνει οριστικά μία ακόμη πολύχρονη εστία αδιαφάνειας και φοροδιαφυγής που, χωρίς υπαιτιότητα των υπαλλήλων, ζημίωνε τα δημόσια έσοδα με αρκετά εκατομμύρια ευρώ, ετησίως και εξυγιαίνεται οριστικά ένας απαρχαιωμένος και διάτρητος τρόπος χορήγησης παροχών σε χρήμα από τον ΟΓΑ», δήλωσε, αναφερόμενος στην υπουργική απόφαση ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης και τόνισε: «Νοικοκυρέψαμε το ασφαλιστικό σύστημα, όσο ποτέ άλλοτε. Αρκεί να σκεφτούμε όλοι πώς ήταν τα πράγματα στην κοινωνική ασφάλιση για πολλά χρόνια. Όπου και αν κοιτάζαμε, υπήρχε αδιαφάνεια, ανοργανωσιά και γραφειοκρατία, αλλά και μεγάλη παραβατικότητα. Αποτελούσε ντροπή για ολόκληρες δεκαετίες να μην ξέρουμε ποιος και γιατί παίρνει σύνταξη».


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.