Τρίτη 3 Ιουνίου 2014

Γιατί τα παιδιά απορρίπτουν τρόφιμα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Τι αναφέρουν νέες έρευνες επιστημόνων.

Μια συχνή απορία των γονέων και γενικά των ανθρώπων που ασχολούνται με τη διατροφή ενός παιδιού είναι να το πείσουν να φάει τρόφιμα υψηλής θρεπτικής αξίας, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, το ψάρι, τα όσπρια κ.ά.

Στα πλαίσια αυτά κινείται μια μελέτη του πανεπιστημίου του Σικάγο, η οποία διερεύνησε τους παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν τις διατροφικές προτιμήσεις των παιδιών μικρής– προσχολικής ηλικίας.

Από τα αποτελέσματα της μελέτης προέκυψε κάτι που δεν φαντάζεται εύκολα κανείς. Τα παιδιά απορρίπτουν πολλές φορές ένα τρόφιμο χωρίς καν να το δοκιμάσουν, απλά επειδή τους έχουν πει ότι είναι θρεπτικό και υγιεινό, υποθέτοντας ότι δεν θα έχει καλή γεύση.

Φαίνεται δηλαδή ότι σε παιδιά κάτω των 5 ετών λέγοντας τους ότι τα τρόφιμα θα βοηθήσουν στο να είναι δυνατά και υγιή, θα τα κάνουν να μάθουν να διαβάζουν και άλλα αντίστοιχα, μειώνεται το ενδιαφέρον τους γι’ αυτά, καθώς αυτόματα τα απορρίπτουν ως άνοστα.

Για αυτά ένα τρόφιμο δεν μπορεί να υπηρετεί δύο σκοπούς. Δεν μπορεί δηλαδή να είναι και υγιεινό και νόστιμο ταυτόχρονα. Οι ερευνητές πραγματοποίησαν πέντε πειράματα με 270 παιδιά προσχολικής ηλικίας. Σε κάθε περίπτωση, τα παιδιά έτρωγαν περισσότερο κάποιο φαγητό, όταν αυτό δεν τους παρουσιαζόταν ως υγιεινό αλλά ως νόστιμο και μόνο.

Σύμφωνα πάντα με τους επιστήμονες, η εν λόγω μελέτη επικεντρώθηκε σε πολύ μικρά παιδιά. Μεγαλύτερα παιδιά έχουν σίγουρα υψηλότερο γνωσιακό δείκτη αξιολόγησης και εμπεριέχουν στις διατροφικές τους επιλογές τον παράγοντα της θρεπτικής αξίας και επίδρασης ενός τροφίμου.


Πηγή: http://www.neadiatrofis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.