Τρίτη 3 Ιουνίου 2014

Πότε μια εγχείρηση έχει αυξημένα ποσοστά θνησιμότητας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Προσοχή στα απογεύματα, τα Σαββατοκύριακα και το μήνα Φεβρουάριο.

Δεν είναι όλες οι εγχειρήσεις εξίσου επικίνδυνες από στατιστική τουλάχιστον άποψη. Μία νέα γερμανική επιστημονική έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι που έχουν κάνει εγχείρηση, κινδυνεύουν περισσότερο να πεθάνουν τα απογεύματα, τα Σαββατοκύριακα και τον μήνα Φεβρουάριο.

Οι ερευνητές του Ιατρικού Πανεπιστημίου Charite του Βερολίνου, με επικεφαλής τον δρ. Φέλιξ Κορκ και την καθηγήτρια Κλαούντια Σπίες, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο συνέδριο «Euroanaesthesia» της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Αναισθησιολογίας στη Στοκχόλμη (31 Μαϊου-3 Ιουνίου), ανέλυσαν στατιστικά στοιχεία για περίπου 210.000 ασθενείς, που εγχειρίστηκαν σε δύο γερμανικά πανεπιστημιακά νοσοκομεία μεταξύ 2006-2011.

Γενικότερα η θνησιμότητα μετά από εισαγωγή σε νοσοκομείο εμφανίζει διακυμάνσεις μέσα στην μέρα, την εβδομάδα και το έτος, κάτι που έχει δειχτεί και από προηγούμενες έρευνες σε διάφορες χώρες. Η νέα μελέτη δείχνει ότι κάτι παρόμοιο συμβαίνει ειδικότερα όσον αφορά τη θνησιμότητα μετά από εγχείρηση.

Αναλυτικότερα, όπως διαπιστώθηκε, η εγχείρηση που γίνεται τα απογεύματα, εμφανίζει κατά μέσο όρο 21% αυξημένο κίνδυνο θανάτου, σε σχέση με άλλες ώρες μέσα στη μέρα. Η εγχείρηση στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου σχετίζεται με κατά 22% αυξημένο κίνδυνο θανάτου, σε σχέση με τις καθημερινές. Επίσης ο Φεβρουάριος είναι ο χειρότερος μήνας για εγχείρηση, αφού τότε υπάρχει αυξημένος κατά 16% κίνδυνος θανάτου, σε σχέση με τους υπόλοιπους μήνες του έτους.

Προς το παρόν, οι Γερμανοί ερευνητές απέφυγαν να εξάγουν οριστικά συμπεράσματα για τις αιτίες αυτών των χρονικών διακυμάνσεων. Όπως είπαν, μπορεί το επίπεδο των νοσοκομειακών υπηρεσιών να πέφτει τα απογεύματα και τα Σαββατοκύριακα ή, εναλλακτικά, μπορεί οι ασθενείς που εγχειρίζονται μετά το μεσημέρι και μέσα τα Σαββατοκύριακα, να είναι γενικά σε πιο σοβαρή κατάσταση.

Μία άλλη μεγάλη ιαπωνική επιστημονική μελέτη που παρουσιάστηκε στο ίδιο ανιασθησιολογικό συνέδριο, η οποία μελέτησε στοιχεία για συνολικά 55 εκατ. ανθρώπους, δείχνει ότι όντως όσοι ασθενείς εισάγονται σε νοσοκομείο μέσα στο Σαββατοκύριακο, εμφανίζουν υψηλότερη θνησιμότητα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρ. Χιρόσι Χοσιτζίμα του Πανεπιστημίου Τοχόκου, αξιολόγησαν στοιχεία από 72 δημοσιευμένες επιστημονικές έρευνες από διάφορες περιοχές του κόσμου και έβγαλαν το συμπέρασμα ότι, κατά μέσο όρο, σε παγκόσμιο επίπεδο, η εισαγωγή σε νοσοκομείο μέσα στο Σαββατοκύριακο αυξάνει τη θνησιμότητα του ασθενούς μεταξύ 15% και 17%, σε σχέση με την εισαγωγή του κάποια καθημερινή μέρα.

Οι Ιάπωνες επιστήμονες -όπως και οι Γερμανοί- εκτιμούν ότι γι' αυτό τον αυξημένο κίνδυνο φταίει είτε το χαμηλότερο επίπεδο υπηρεσιών των νοσοκομείων κατά τα Σαββατοκύριακα, είτε ότι μέσα σε αυτό το διήμερο εισάγονται πιο σοβαρά περιστατικά από ό,τι τις καθημερινές (προφανώς και οι δύο αυτές αιτίες μπορούν να ισχύουν ταυτόχρονα, καθώς η μία δεν αποκλείει την άλλη).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.