Τρίτη 3 Ιουνίου 2014

Η πολυγλωσσία ενισχύει τις νοητικές λειτουργίες

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Επιβραδύνει την άνοια στην τρίτη ηλικία.

Μειωμένη έκπτωση των νοητικών λειτουργιών τους εμφανίζουν οι άνθρωποι που μιλάνε δύο -ή περισσότερες- γλώσσες σε προχωρημένη ηλικία, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.

Η μελέτη δείχνει ότι το ευεργετικό αποτέλεσμα της δεύτερης ή τρίτης ξένης γλώσσας υπάρχει ακόμη κι αν κανείς τις έμαθε μεγάλος. Το «κλειδί» είναι κατά πόσο, όλα αυτά τα χρόνια, χρησιμοποιούσε για να μιλήσει ή να διαβάσει και μια άλλη γλώσσα πέρα από την μητρική του.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρ.Τόμας Μπακ του Κέντρου Γνωστικής Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Annals of Neurology» της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, μελέτησαν τις περιπτώσεις 835 ατόμων, που είχαν κάνει το πρώτο τεστ νοημοσύνης σε ηλικία 11 ετών το 1947 και το επανέλαβαν μετά τα 70 χρόνια τους, μεταξύ 2008 και 2010. Οι 262 γνώριζαν έστω άλλη μία γλώσσα πέρα από την μητρική τους (τα αγγλικά) και από αυτούς οι 195 είχαν μάθει τη δεύτερη γλώσσα πριν τα 18 τους, ενώ οι υπόλοιποι μετά την ενηλικίωσή τους.

Η έρευνα έδειξε ότι οι δίγλωσσοι και οι πολύγλωσσοι είχαν σημαντικά καλύτερες επιδόσεις στα νοητικά τεστ που έκαναν στα γεράματά τους, ιδίως όσον αφορά το επίπεδο της γενικής νοημοσύνης τους και την ικανότητα ανάγνωσης. Αυτές οι ανώτερες επιδόσεις υπήρχαν ανεξάρτητα από το πότε έμαθε κανείς τη δεύτερη ή τρίτη γλώσσα (πριν ή μετά τα 18 χρόνια του).

Όπως δείχνει και η νέα μελέτη, επιβεβαιώνοντας προηγούμενες έρευνες, η διγλωσσία ή πολυγλωσσία επιβραδύνει την άνοια της τρίτης ηλικίας και διατηρεί πιο νεανικό τον εγκέφαλο, επειδή τον γυμνάζει καλύτερα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.