Τρίτη 3 Ιουνίου 2014

Η σημασία των δημητριακών ολικής αλέσεως στην υγεία μας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ποια είναι τα οφέλη τους.

Βλέποντας από έξω προς τα μέσα ένα σπόρο δημητριακών, θα δούμε πως αυτός αποτελείται από τρία μέρη.

Τον φλοιό, ο οποίος είναι πλούσιος σε φυτικές ίνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ιχνοστοιχεία και φυτοθρεπτικά συστατικά, το ενδόσπερμα, πηγή υδατανθράκων, βιταμινών του συμπλέγματος Β και πρωτεϊνών και το φύτρο που εμπεριέχει απαραίτητα λιπαρά οξέα, ιχνοστοιχεία, βιταμίνη Ε και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

Σύμφωνα με τον διεθνή σύλλογο για την επιστήμη των δημητριακών και την τεχνολογία (International Association for cereal science and technology) ως Ολικής Αλέσεως ορίζονται «τα άθικτα ή και επεξεργασμένα δημητριακά, όπου το Ενδόσπερμα, ο Φλοιός και το Φύτρο είναι παρόντα στην ίδια αναλογία όπως και στις λιγότερο επεξεργασμένες μορφές των εδώδιμων σπόρων, των ίδιων ειδών».

Από θρεπτικής άποψης οι φυτικές ίνες έχουν θεωρηθεί από καιρό το σημαντικότερο προστατευτικό συστατικό των προϊόντων ολικής αλέσεως για την υγεία. Εντούτοις, υπάρχουν αυξανόμενα στοιχεία και για άλλες ουσίες στα τρόφιμα ολικής αλέσεως που έχουν οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων της βιταμίνης Ε και βιταμινών του συμπλέγματος Β, ποικίλων ανόργανων στοιχείων όπως ο σίδηρος, το μαγνήσιο, ο ψευδάργυρος και το σελήνιο, και διαφόρων προστατευτικών φυτοχημικών. Αυτό το πλήθος θρεπτικών συστατικών και ουσιών που προάγουν την υγεία μπορεί να δράσει συνεργιστικά, ώστε το πακέτο «ολικής αλέσεως» να ασκήσει μεγαλύτερο όφελος στην υγεία σε σύγκριση με το όφελος που θα μπορούσε να επιτευχθεί από το άθροισμα των επιμέρους συστατικών αν καταναλωνόταν μεμονωμένα.

Τα οφέλη

- Συμβάλλουν στην καλύτερη λειτουργία της καρδιάς και των αγγείων μας και σχετίζονται με καλύτερο έλεγχο της πίεσης

- Βοηθούν στον έλεγχο του σακχάρου μας και την πρόληψη του διαβήτη τύπου ΙΙ

- Η κατανάλωση τροφίμων ολικής αλέσεως έχει συνδεθεί επίσης με χαμηλότερο σωματικό βάρος και καλύτερα αποτελέσματα στην προσπάθεια απώλειας βάρους

- Προσφέρουν ευκολότερο κορεσμό και βοηθούν στην καλύτερη εντερική λειτουργία

- Αυξάνουν την κινητικότητα του εντέρου συμβάλλοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο στην πρόληψη καρκίνου του παχέως εντέρου, λόγω των φυτικών ινών τους

- Τα προϊόντα ολικής άλεσης μειώνουν δείκτες φλεγμονής. Σύμφωνα με μελέτες, η χρόνια φλεγμονή, ίσως και να αποτελεί τη ρίζα αρκετών χρόνιων εκφυλιστικών ασθενειών, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο σακχαρώδης διαβήτης, η αρθρίτιδα, η νόσος Alzheimer και ορισμένες μορφές καρκίνου. Τα προϊόντα ολικής άλεσης είναι πλούσια σε φυτοθρεπτικά συστατικά με αντιοξειδωτική δράση, που παίζουν προστατευτικό ρόλο για τη φλεγμονή.


Πηγή: http://www.neadiatrofis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.