Τρίτη 3 Ιουνίου 2014

«Άδικη φορολόγηση Ελλήνων που εργάζονται στο εξωτερικό»

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προς τον υπουργό Οικονομικών.

Η διπλή φορολόγηση των Ελλήνων κατοίκων του εξωτερικού είναι το θέμα ερώτησης που κατέθεσαν προς τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, τέσσερις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως αναφέρεται στην ερώτηση, «πολλοί Έλληνες που εργάζονται στο εξωτερικό και τυγχάνει να έχουν κάποιο πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα στην Ελλάδα, (π.χ. ενοίκιο από κάποιο ακίνητο) να κινδυνεύουν να φορολογηθούν για το εισόδημα που απέκτησαν στο εξωτερικό δυο φορές. Μια φορά στη χώρα που εργάζονται και μια στην Ελλάδα. Τα ποσά που καλούνται να πληρώσουν αναδρομικά είναι μεγάλα και άδικα».

Ειδικότερα, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν: «Ένα από τα αποτελέσματα της ακολουθούμενης μνημονιακής πολιτικής είναι η φυγή πάρα πολλών Ελλήνων, κυρίως νέων, στο εξωτερικό για αναζήτηση εργασίας. Οι άνθρωποι αυτοί όταν έφυγαν από την Ελλάδα δεν ήξεραν εάν θα μείνουν στο εξωτερικό για εργασία, για πόσο διάστημα ή θα αν επιστρέψουν πίσω στη χώρα μας. Επίσης δεν γνώριζαν την υποχρέωση να δηλώσουν στην αρμόδια ΔΟΥ ότι στο εξής θα είναι κάτοικοι εξωτερικού, πράγμα που δεν το γνώριζαν με βεβαιότητα ούτε οι ίδιοι.

Αποτέλεσμα είναι πολλοί Έλληνες που εργάζονται στο εξωτερικό και τυγχάνει να έχουν κάποιο πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα στην Ελλάδα, (π.χ. ενοίκιο από κάποιο ακίνητο) να κινδυνεύουν να φορολογηθούν για το εισόδημα που απέκτησαν στο εξωτερικό δυο φορές. Μια φορά στη χώρα που εργάζονται και μια στην Ελλάδα. Τα ποσά που καλούνται να πληρώσουν αναδρομικά είναι μεγάλα και άδικα.

Επίσης για το οικονομικό έτος 2013 ήταν υποχρεωτική η ηλεκτρονική υποβολή της φορολογικής δήλωσης. Όμως στο ηλεκτρονικό έντυπο δεν υπήρχε αντίστοιχο πεδίο που να δηλώνεται το φορολογικό πιστοποιητικό από χώρες του εξωτερικού. Η κατάθεσή του φορολογικού πιστοποιητικού εκ των υστέρων θεωρείτε εκπρόθεσμη".

Με αφορμή τα παραπάνω, οι βουλευτές ερωτούν τον υπουργό Οικονομικών, εάν προτίθεται να δώσει αναδρομικά το δικαίωμα στους κατοίκους εξωτερικού να δηλώσουν ότι είναι κάτοικοι εξωτερικού, με την προσκόμιση κάποιων αποδεικτικών εγγράφων που να αποδεικνύουν τη χώρα διαμονή τους και τη φορολόγησή τους σε αυτή.

Τέλος, ερωτούν πως προτίθεται ο κ. Στουρνάρας να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της αδυναμίας στην ηλεκτρονική υποβολή της φορολογικής δήλωσης να υποβάλλονται και μάλιστα σε ετήσια βάση, το φορολογικό πιστοποιητικό και τα λοιπά απαραίτητα δικαιολογητικά, από χώρες του εξωτερικού.

Οι ερωτώντες βουλευτές:
Πετράκος Αθανάσιος
Γελαλής Δημήτριος
Ουζουνίδου Ευγενία
Σαμοϊλης Στέφανος».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.