Τρίτη 3 Ιουνίου 2014

«Θέμα» με ασφαλισμένο του ΕΟΠΥΥ που επιβαρύνθηκε

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Στη διερεύνηση υπόθεσης ασφαλισμένου στον ΕΟΠΥΥ, ο οποίος διαμαρτυρήθηκε επειδή επιβαρύνθηκε με το ποσό των 278 ευρώ, για τη νοσηλεία μίας ημέρας σε συμβεβλημένη με τον ΕΟΠΥΥ ιδιωτική κλινική, προχώρησε ο Συνήγορος του Πολίτη.

Όπως σημειώνει η Αρχή, από τον ασθενή ζητήθηκε κατά την εισαγωγή του να υπογράψει υπεύθυνη δήλωση, με την οποία θα αναλάμβανε ο ίδιος την κάλυψη κάποιων δαπανών, όπως, μεταξύ άλλων, την αμοιβή του καρδιολόγου και του αναισθησιολόγου, καθώς επίσης και τη διαφορά κάλυψης στα νοσήλια, τις παρακλινικές εξετάσεις και τα φάρμακα.

Σύμφωνα με την εκτίμηση της εμπλεκόμενης Περιφερειακής Διεύθυνσης του ΕΟΠΥΥ, η ιδιωτική κλινική θα έπρεπε να αρκεστεί στο ποσό που αντιστοιχεί στα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια (ΚΕΝ) που κατέβαλε ο ΕΟΠΥΥ και να ζητήσει από τον ασφαλισμένο μόνο τη διαφορά θέσης και την ιατρική επίσκεψη που ζήτησε ο ιδιώτης ιατρός που τον εξέτασε.

Ο Συνήγορος αμφισβήτησε ότι το περιεχόμενο της υπεύθυνης δήλωσης που κλήθηκε να υπογράψει ο ασφαλισμένος συμφωνεί με τα προβλεπόμενα στον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) του ΕΟΠΥΥ σχετικά με την απόδοση της δαπάνης για νοσηλεία σε συμβεβλημένη ιδιωτική κλινική.

Περαιτέρω ο Συνήγορος του Πολίτη ανέδειξε το γενικότερο ζήτημα της νομιμότητας των υπεύθυνων δηλώσεων που καλούνται να υπογράψουν οι ασφαλισμένοι κατά τη νοσηλεία τους σε ιδιωτικά θεραπευτήρια. Εξαιτίας αυτών των δηλώσεων αναγκάζονται να πληρώσουν υπηρεσίες υγείας, η παροχή των οποίων αποτελεί περιεχόμενο των συμβατικών υποχρεώσεων του ιδιωτικού θεραπευτηρίου έναντι του ΕΟΠΥΥ, το δε κόστος τους καλύπτεται ήδη από το τίμημα που καταβάλλει ο οργανισμός ως αντάλλαγμα στον αντισυμβαλλόμενο πάροχο υπηρεσιών υγείας.

Με έγγραφό της η Διεύθυνση Νομικών Υποθέσεων του ΕΟΠΥΥ επιβεβαίωσε ότι «οι ιδιωτικές κλινικές μπορούν να επιβάλουν στους ασφαλισμένους να υπογράψουν δήλωση ότι θα καλύψουν εξ ιδίων χρημάτων αποκλειστικά και μόνον παροχές που δεν αποζημιώνονται σύμφωνα με τον ΕΚΠΥ και τη νομοθεσία περί ΚΕΝ (πχ αναβάθμιση θέσης, μη κοστολογημένες πράξεις)».

Επίσης ζήτησε να ελεγχθούν αντίγραφα των υπεύθυνων δηλώσεων που δίδουν οι ιδιωτικές κλινικές για υπογραφή από τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ και να γίνει επιτακτική υπόδειξη για άμεση συμμόρφωση και για αναδρομική επιστροφή των αχρεωστήτως εισπραχθέντων ποσών, δεδομένου ότι αυτά τα ποσά έχουν εισπραχθεί δύο φορές, μία από τον ΕΟΠΥΥ δυνάμει της σύμβασης που έχει υπογραφεί και μία από τον ασφαλισμένο, σύμφωνα με την υπεύθυνη δήλωσή του.

Βάσει του ανωτέρω εγγράφου, διαπιστώθηκε από την Υπηρεσία Ελέγχου Δαπανών Υγείας Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης ότι ο ασφαλισμένος ορθά επιβαρύνθηκε με το ποσό της διαφοράς θέσης, ενώ για τα υπόλοιπα του επιστράφηκαν τα χρήματα που του χρεώθηκαν αδίκως.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.