Τρίτη 3 Ιουνίου 2014

Γιατί χάνονται οι τουρίστες στα φαράγγια της Κρήτης

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Δώδεκα περιστατικά διάσωσης σε δυο μήνες.

Σε πονοκέφαλο για την ΕΜΑΚ εξελίσσεται η... φυσιολατρεία των ξένων επισκεπτών του νησιού με την υπηρεσία να έχει κληθεί να επέμβει σε 12 περιστατικά διάσωσης από τον Απρίλη ως σήμερα. Τελευταίο ήταν εκείνο της 54χρονης Βρετανίδας που χάθηκε στην περιοχή του Θόλου στο Καβούσι ενώ διασώθηκε μετά από μια πολύωρη επιχείρηση της ΕΜΑΚ εθελοντών της Ομάδας Διάσωσης αλλά και της αστυνομίας ενώ μεταφέρθηκε τραυματισμένη στο νοσοκομείο.

«Κάθε χρόνο έχουμε τέτοια περιστατικά ωστόσο φέτος με το καλημέρα της τουριστικής σεζόν είναι πάρα πολλά» ανέφερε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ Κρήτης ο διοικητής της 3ης ΕΜΑΚ κ. Γιώργος Τσικαλάς, σύμφωνα με το cretalive.gr. «Μας προβληματίζει έντονα η συχνότητα με την οποία σημειώνονται. Κάθε μια δυο μέρες έχουμε τέτοιο περιστατικό και αυτό μας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου», συμπλήρωσε ο ίδιος τονίζοντας ότι η υπηρεσία σε συνεργασία και με το τμήμα πολιτικής προστασίας της περιφέρειας Κρήτης προχωρούν σε μια προληπτική δράση σε μια προσπάθεια ενημέρωσης για τη μείωση αυτών των περιστατικών.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο ίδιος το επόμενο διάστημα αναμένεται σε ξενοδοχεία και τουριστικά πρακτορεία να διανεμηθούν φυλλάδια με οδηγίες για τις εξορμήσεις στα φαράγγια και τους ορεινούς όγκους του νησιού έτσι ώστε οι ενδιαφερόμενοι φυσιολάτρες να μην εξορμούν με ... άγνοια κινδύνου.

«Ελπίζουμε σε ένα καλό αποτέλεσμα», ανέφερε ο ίδιος.

Γιατί χάνονται

Σύμφωνα με τον κ. Τσικαλά στο σύνολο των περιστατικών διάσωσης πρόκειται για τουρίστες με ηλικία που ξεπερνά τα 50. Τις περισσότερες φορές αποπροσανατολίζονται και χάνουν το δρόμο με αποτέλεσμα να εγκλωβίζονται και να μην ξέρουν πως θα βγουν από το φαράγγι ή πως θα γυρίσουν από το βουνό. Πολύ συχνό είναι και το φαινόμενο του τραυματισμού όπως στην περίπτωση της 54χρονης βρετανίδας. Κυρίως εξορμούν ανά μονάδες ή ζευγάρια γεγονός που κάνει τον κίνδυνο ακόμα πιο μεγάλο σύμφωνα με τον κ. Τσικαλά.

«Θα πρέπει να εξορμούν σε ομάδες και όχι σε ζευγάρια ή μόνοι τους και πάντα με συνοδεία κάποιου ξεναγού. Επίσης να κρατούν μαζί του νερό, πυξίδα, σουγιά, πολυεργαλείο και άλλα χρήσιμα αντικείμενα για περίπτωση ανάγκης» τόνισε ο ίδιος «Επίσης θα πρέπει να τηρούν τους βασικούς κανόνες ασφαλείας και να ενημερώνουν ότι φεύγουν ώστε κάποιος να γνωρίζει τι ώρα και που αναμένεται να φτάσουν» συμπλήρωσε.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.