Τρίτη 3 Ιουνίου 2014

Πέθανε ο «νονός του έκστασι»

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ο αμερικανός χημικός Αλεξάντερ Σούλγκιν «έφυγε» σε ηλικία 88 ετών.

Ο αμερικανός χημικός, Αλεξάντερ Σούλγκιν, ο επονομαζόμενος και «νονός του έκστασι», του ναρκωτικού που ανακάλυψε εκ νέου και μελέτησε, πέθανε τη Δευτέρα, σε ηλικία 88 ετών.

«Πέθανε περιστοιχισμένος από την οικογένειά του, από αυτούς που τον φρόντιζαν και ακούγοντας βουδιστική μουσική για διαλογισμό», ανέφερε σε μήνυμά της στο Facebook η σύζυγός του, Αν Σούλγκιν τονίζοντας ότι ο θάνατός του ήταν «γαλήνιος».

Ο Σούλγκιν, που ζούσε στην Καλιφόρνια, έπασχε από καρκίνο του ήπατος.

Ο Αλεξάντερ Σούλγκιν είχε σπουδάσει χημικός στο πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ. Τη δεκαετία του 1960 ενδιαφέρθηκε για τα ψυχοδραστικά μόρια και έκανε πειράματα με εκατοντάδες από αυτά -αντικαταθλιπτικά, διεγερτικά, αφροδισιακά- δοκιμάζοντάς τα στον εαυτό του και στους φίλους του.

Τη δεκαετία του 1970 πειραματίστηκε με την αμφεταμίνη MDMA που αργότερα έγινε γνωστή με την ονομασία «έκστασι». Το διεγερτικό αυτό του κεντρικού νευρικού συστήματος είχε συντεθεί στα τέλη του 19ου αιώνα. Το 1912 το πατεντάρισε η φαρμακευτική εταιρεία Merck, αλλά αργότερα σταμάτησε την παραγωγή του και το εγκατέλειψε.

Ο Σούλγκιν ανακάλυψε μια νέα διαδικασία για τη σύνθεση της αμφεταμίνης, σε συνεργασία με το ψυχολόγο Λίο Ζεφ ο οποίος τη συνιστούσε στους συναδέλφους του για τη θεραπεία των ασθενών τους. Σταδιακά, το επικίνδυνο ναρκωτικό διαδόθηκε στον κόσμο των «ρέιβ πάρτι» και έγινε πολύ δημοφιλές διεγερτικό.

Ο Σούλγκιν, ο οποίος οργάνωνε και ψυχεδελικές συνεδρίες, είχε γράψει πολλά βιβλία όπου περιέγραφε τις εμπειρίες του.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.