Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

Άνοιξε η αυλαία των Παραολυμπιακών Αγώνων

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Ο Στίβεν Χόκινγκ το κεντρικό πρόσωπο της τελετής.

Ο Στίβεν Χόκινγκ, ο σπουδαιότερος Βρετανός αστροφυσικός, ο οποίος πάσχει από ασθένεια του νευρομυϊκού συστήματος και βρίσκεται σε αναπηρικό αμαξίδιο, ήταν το κεντρικό πρόσωπο της τελετής έναρξης των 14ων Παραολυμπιακών Αγώνων «Λονδίνο 2012». Η τελετή, τίτλος της οποίας ήταν «Διαφωτισμός», σηματοδότησε την έναρξη του δεύτερου μεγαλύτερου αθλητικού γεγονότος του πλανήτη για το 2012, αφού σε αυτό συμμετέχουν περισσότεροι από 4.200 αθλητές και αθλήτριες από 166 χώρες.

Η τελετή, που έγινε παρουσία της βασίλισσας Ελισάβετ, μετέφερε τους 80.000 θεατές και τo σχεδόν ένα δισεκατομμύριο των τηλεθεατών σε όλον τον κόσμο, στην περίοδο του Διαφωτισμού, μια εποχή εξελίξεων και δημιουργίας του κόσμου στον οποίο ζούμε σήμερα. Μετέφερε τους θεατές σε ένα ταξίδι ανακάλυψης μέσα από το θαύμα της επιστήμης, η οποία άλλαξε την κοσμοθεωρία του κόσμου στο πέρασμα των χρόνων. Μέσα από τα μάτια της Μιράντα, του κεντρικού πρωταγωνιστή της τελετής, ενός κοριτσιού καθισμένο σε αναπηρικό αμαξίδιο και το οποίο βρισκόταν στην κορυφή της σφαίρας που απεικόνιζε τον πλανήτη γη, οι θεατές είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τις διανοητικές και συναισθηματικές απαντήσεις στα πράγματα που ανακάλυπτε. Από το μήλο του Νεύτωνα, το παγκόσμιο βιβλίο της διακήρυξης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κ.α.

Ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής «Λονδίνο 2012», Σεμπάστιαν Κόου καθώς και ο πρόεδρος της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής, Φίλιπ Κρέιβεν, κατά τη διάρκεια της ομιλίας τους αναφέρθηκαν μεταξύ άλλων στη σημασία των Παραολυμπιακών Αγώνων, στις Παραολυμπιακές αξίες και ιδεώδη, στην επιστροφή των Αγώνων στη χώρα όπου «γεννήθηκαν» κ.α.

Οκτώ μέλη της βρετανικής εθνικής ομάδα μπάσκετ με καρότσι νέων, μετέφεραν στο χώρο του σταδίου την παραολυμπιακή σημαία, ενώ κατά τη διάρκεια της ανάκρουσης του Παραολυμπιακού Ύμνου, στις κεντρικές οθόνες του σταδίου παιζόταν ένα φιλμ μικρού μήκους του ανάπηρου σκηνοθέτη, Λου Μπιρκς.

Η Φλόγα αφού πέρασε από τους Παραολυμπιακούς αθλητές, Τζο Τάουνσεντ στον Ντέιβιντ Κλαρκ, κατέληξε στην κάτοχο του χρυσού μεταλλίου στους αγώνες της Ρώμης το 1960, Μάργκαρετ Μάουγκαν, η οποία και άναψε το βωμό.

Γνωστοί καλλιτέχνες έντυσαν μελωδικά και χορευτικά την τελετή. Στην επαγγελματική ομάδα συμμετείχαν 73 κωφοί και ανάπηροι καλλιτέχνες. Οι εθελοντές που συμμετείχαν στην τελετή έφτασαν τους 3.250 από όλον τον κόσμο και από ηλικία από 10 έως 80 ετών. Μεταξύ αυτών και 75 παιδιά που επιλέχθηκαν από τρία σχολεία έξι διαφορετικών περιοχών του Ανατολικού Λονδίνου, αλλά και ο Ρότζερ Γουίνφιλντ, ο οποίος ως παιδί συμμετείχε ως σημαιοφόρος και στους θερινούς Παραολυμπιακούς Αγώνες του 1984 στο Στόουκ Μάντεβιλ. Μεταξύ των εθελοντών συμπεριλαμβάνονται επίσης 27 χρήστες αναπηρικού αμαξιδίου, εννέα με νοητική αναπηρία, 27 κωφάλαλοι, τρεις με σύνδρομο Down, ένας με ακρωτηριασμό και ένας αυτιστικός.

Η ελληνική ομάδα παρέλασε 61η με σημαιοφόρο τον Χρήστο Ταμπαξή, ενώ στην 38η θέση παρέλασε και η Κύπρος με σημαιοφόρο την Καρολίνα Πελενδρίτου. Σημαιοφόρος της Νοτίου Αφρικής ήταν ο Όσκαρ Πιστόριους.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.