Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2012

Μοντέλο πρόγνωσης της εποχικής γρίπης ανέπτυξαν ερευνητές

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν αρχές της μετεωρολογικής πρόγνωσης.

Αμερικανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι ανέπτυξαν ένα μοντέλο πρόγνωσης της επέλασης της εποχικής γρίπης στην λογική που γίνεται και η πρόγνωση του καιρού.

Την έρευνα έκαναν δυο επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης και το Εθνικό Κέντρο Ατμοσφαιρικών ερευνών του Κολοράντο.

Για το μοντέλο τους χρησιμοποίησαν αρχές της μετεωρολογικής πρόγνωσης, για να το δοκιμάσουν πήραν τα καταγεγραμμένα επίσημα στοιχεία για τις περιόδους έξαρσης της γρίπης στη Νέα Υόρκη από το 2003 μέχρι το 2008. Πήραν επίσης από την Google στοιχεία για τις αναζητήσεις για την γρίπη στο Google Flu Trends.

Όταν καταχώρησαν τα στοιχεία στο υπολογιστικό μοντέλο που ανέπτυξαν και συνέκριναν τα αποτελέσματα είδαν ότι το μοντέλο τους μπορούσε να κάνει πρόγνωση για έξαρση γρίπης μέχρι και 7 εβδομάδες πριν.

Οι ερευνητές καταλήγουν λέγοντας ότι «είναι το εναρκτήριο λάκτισμα για την ανάπτυξη ενός αξιόπιστου στατιστικού συστήματος για την έγκαιρη πρόβλεψη της εποχικής γρίπης». Οι ίδιοι ελπίζουν μάλιστα στο μέλλον η πρόβλεψη για την γρίπη να συνοδεύει την καθημερινή πρόγνωση καιρού.

Η μέθοδος τους υποστηρίζουν ότι στο μέλλον θα είναι χρήσιμη τόσο στις υγειονομικές αρχές – για να έχουν το κατάλληλο στοκ σε εμβόλια και φάρμακα – όσο και για το κοινό να γνωρίζει πότε πρέπει να προσέχει περισσότερο.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.