Κυριακή 6 Ιουλίου 2014

Δορυφόρος μετρά την “αναπνοή” της Γης

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Εκτοξεύτηκε με επιτυχία το μεσημέρι της Τετάρτης ο πύραυλος της NASA που θα μεταφέρει στο Διάστημα τον δορυφόρο Orbiting Carbon Observatory-2 (OCO-2).

Ο δορυφόρος αυτή τη στιγμή έχει εισέλθει σε τροχιά 690 χιλιόμετρα από την επιφάνεια της Γης. Αποστολή του είναι να διενεργήσει μετρήσεις και μελέτες σχετικά με την παρουσία του διοξειδίου του άνθρακα στην κατώτερη ατμόσφαιρα.

Ο δορυφόρος κάθε 16 ημέρες θα σχεδιάζει και θα στέλνει στη Γη χάρτες με τα επίπεδα συγκέντρωσης.

Προς το παρόν ξεκίνησε τις διαδικασίες ενεργοποίησης, συνδέθηκε με τους επίγειους ελεγκτές και ξεδίπλωσε τις δύο φωτοβολταϊκές συστοιχίες μέσω των οποίων θα τροφοδοτείται με ενέργεια.

Ο OCO-2 διαθέτει έναν ανιχνευτή που αποτελείται από τρία φασματόμετρα ειδικά για την ανάλυση των αποτυπωμάτων του διοξειδίου του άνθρακα και του οξυγόνου στο αντανακλώμενο φως.

Ο OCO-2 θα αποτελέσει μέλος ενός στόλου δορυφόρων άλλων που ήδη λειτουργούν και άλλων που αναμένεται να εκτοξευτούν προσεχώς οι οποίοι έχουν ως αποστολή την παρακολούθηση και μελέτη του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα του πλανήτη μας.

Σύντομα, ο OCO-2 θα ξεκινήσει μια διετή αποστολή με στόχο να εντοπίσει τις πηγές, αλλά και τους ταμιευτήρες διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, τα κύρια ανθρωπογενή αέρια του θερμοκηπίου υπεύθυνα για την υπερθέρμανση του πλανήτη και να αποτυπώσει τη λειτουργία του κύκλου του άνθρακα.

“Η Κλιματική Αλλαγή είναι η μεγάλη πρόκληση της γενιάς μας” δήλωσε ο διοικητής της NASA, Τσαρλς Μπόλντεν. “Με τον OCO-2 και τον υπάρχοντα στόλο των δορυφόρων της, η NASA είναι η μόνη κατάλληλα εξοπλισμένη υπηρεσία για να αντιμετωπίσει την πρόκληση της καταγραφής και της κατανόησης αυτών των αλλαγών, να προβλέψει τις επιπτώσεις τους και να παράσχει πληροφόρηση για αυτές τις αλλαγές προς όφελος της κοινωνίας” πρόσθεσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.