Παρασκευή 1 Ιανουαρίου 2016

Αντιφλεγμονώδεις τροφές: Ποιες να προτιμάς για περισσότερη προστασία

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας, συμπεριλαμβανομένων των James Hebert (ScD) και Philip Cavicchia (PhD), συγκέντρωσαν τα τρόφιμα και τα συστατικά που θεωρείται ότι επηρεάζουν θετικά ή αρνητικά τα επίπεδα της φλεγμονής με βάση την επανεξέταση μελετών κατόπιν ομότιμης αξιολόγησης σχετικά με τη διατροφή και τη φλεγμονή που δημοσιεύτηκαν στο διάστημα 1950 και 2007. Από τότε, καινούριες έρευνες έφεραν τον κατάλογο αυτό στο προσκήνιο, έτοιμο να χρησιμοποιηθεί σε επιδημιολογικές και κλινικές μελέτες.

Σύμφωνα με τον δρα Russell Greenfield, βοηθό καθηγητή της ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στο Τσάπελ Χιλ, παρ’ όλο που η κάθε μελέτη είναι ξεχωριστή όλες βασίζονται στη γενικότερη αντίληψη ότι η συνεχής ή εκτός ελέγχου φλεγμονή στο σώμα βλάπτει την υγεία και ότι η κατανάλωση τροφών με σκοπό την αποφυγή της συνεχούς φλεγμονής ενισχύει την καλύτερη υγεία και μπορεί να εμποδίσει τις ασθένειες. «Είναι ξεκάθαρο ότι η φλεγμονή παίζει πολύ μεγαλύτερο ρόλο απ’ ό,τι νομίζαμε όσον αφορά ορισμένες ασθένειες», αναφέρει.

«Πάντα σκεφτόμασταν μια ασθένεια με την κατάληξη -ιτιδα όποτε υπήρχε κάποια φλεγμονή, όπως αρθρίτιδα ή σκωληκοειδίτιδα. Αλλά και οι ασθένειες που δεν έχουν αυτή την κατάληξη, όπως η καρδιαγγειακή νόσος, ορισμένες μορφές καρκίνου ή ακόμη και η νόσος Αλτσχάιμερ, μπορούν να προκληθούν εν μέρει από τη φλεγμονή». Γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο ότι η χρόνια φλεγμονή μπορεί να είναι η βασική αιτία πολλών σοβαρών ασθενειών.

Οι υδατάνθρακες, το λίπος και η χοληστερίνη συγκαταλέγονται στα συστατικά που είναι πιθανότερο να οδηγήσουν σε φλεγμονή, ενώ το μαγνήσιο, η βήτα-καροτίνη, οι βιταμίνες Α, Β-6, C, D και Ε, οι φυτικές ίνες, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα φλαβονοειδή, η κουρκούμη και το τσάι αποτελούν τα ισχυρότερα αντιφλεγμονώδη.

Τα 24 κορυφαία αντιφλεγμονώδη θρεπτικά συστατικά

1) σπόροι Chia

2) άγρια ψάρια

3) κουρκούμη

4) τζίντζερ

5) σκόρδο

6) μπρόκολο

7) λίπη από ζώα που τρέφονται με χόρτο

8) εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

9) σταφύλια

10) αλεσμένος λιναρόσπορος

11) παπάγια

12) φλούδα μήλου

13) μπλε μούρα

14) τσάι (ιδίως το πράσινο, το λευκό και το Οolong)

15) γλυκοπατάτες

16) κανέλα

17) πράσινα λαχανικά

18) Ασιατικά μανιτάρια

19) καρύδια

20) αβοκάντο

21) σπόροι κάνναβης

22) πιπέρι καγιέν

23) φύκια Κelp

24) ξινά κεράσια

Η αντιφλεγμονώδης δίαιτα δεν είναι μια διατροφή με την κλασσική έννοια, δηλαδή δεν πρόκειται για ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους (αν και όσοι την ακολουθούν μπορούν να χάσουν βάρος) ούτε αποτελεί ένα πρόγραμμα εφαρμογής για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Είναι περισσότερο τρόπος επιλογής και προετοιμασίας φαγητού που βασίζεται σε επιστημονικές γνώσεις για το πώς μπορείτε να βοηθήσετε το σώμα σας να διατηρήσει την υγεία του. Εκτός από το γεγονός ότι επιδρά στη φλεγμονή, αυτή η δίαιτα προσφέρει σταθερή ενέργεια και βιταμίνες, ανόργανες ουσίες, απαραίτητα λιπαρά οξέα, φυτικές ίνες και προστατευτικά φυτοθρεπτικά συστατικά.

Φυτοθρεπτικά συστατικά

• Για να πάρετε τη μέγιστη φυσική προστασία από ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία (συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων, του καρκίνου και της νευροεκφυλιστικής νόσου) καθώς και από τις τοξίνες του περιβάλλοντος, καταναλώστε μια ποικιλία από φρούτα, λαχανικά και μανιτάρια.

• Επιλέξτε φρούτα και λαχανικά από όλα τα χρώματα και ιδιαίτερα μούρα, ντομάτες, πορτοκαλί και κίτρινα φρούτα και σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

• Όποτε είναι δυνατόν, επιλέξτε βιολογικά προϊόντα. Μάθετε ποιες συμβατικές καλλιέργειες είναι πιο πιθανό να μεταφέρουν υπολείμματα φυτοφαρμάκων και αποφύγετέ τις.

• Καταναλώστε σταυρανθή λαχανικά τακτικά.

• Πίνετε τσάι αντί για καφέ και ιδιαίτερα καλής ποιότητας λευκό, πράσινο ή τσάι Oolong.

• Αν πίνετε αλκοόλ, προτιμήστε το κόκκινο κρασί.

• Καταναλώστε μαύρη σοκολάτα με μέτρο (με ελάχιστη περιεκτικότητα σε κακάο 70%).

Σε γενικές γραμμές, αν ενσωματώσετε στη διατροφή σας τα τρόφιμα που αναφέρονται παραπάνω θα καταφέρετε να ξεπεράσετε πολλά προβλήματα που αφορούν την υγεία σας. Μην εστιάζετε τόσο πολύ στην ποσότητα από το καθένα, αλλά να τα τρώτε όλα με μέτρο. Αφήστε το σώμα σας να σας καθοδηγήσει και θα δείτε ότι ο οργανισμός σας εναρμονίζεται με αυτά τα τρόφιμα καθώς μαθαίνετε να τα απολαμβάνετε καλύπτοντας ταυτοχρόνως τις καθημερινές ανάγκες σας σε ενέργεια.


Πηγή: http://www.boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.