Παρασκευή 1 Ιανουαρίου 2016

Άτομα με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη: Τα χαρακτηριστικά τους

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η συναισθηματική νοημοσύνη έχει τις ρίζες της σε αυτό που πρώτος ο E.L.Thorndike όρισε το 1920 ως "κοινωνική νοημοσύνη". Οι ψυχολόγοι αποκάλυψαν και άλλα είδη νοημοσύνης την τελευταία δεκαετία, χωρίζοντας την έτσι σε 3 κατηγορίες:

  • Με τον όρο αφηρημένη νοημοσύνη ορίζεται η ικανότητα να καταλαβαίνουμε και να χειριζόμαστε λεκτικά και μαθηματικά σύμβολα.
  • Με τον όρο συγκεκριμένη νοημοσύνη ορίζεται η ικανότητα να καταλαβαίνουμε και να χειριζόμαστε αντικείμενα.
  • Με τον όρο κοινωνική νοημοσύνη ορίζεται η ικανότητα να καταλαβαίνουμε και να σχετιζόμαστε με ανθρώπους.

Ο Gardner (1983) στη θεωρία του περιλαμβάνει τηδιαπροσωπική και την ενδοπροσωπική νοημοσύνηστην κοινωνική νοημοσύνη και εξηγεί ότι:

Η διαπροσωπική νοημοσύνη είναι η ικανότητα να καταλαβαίνεις τους άλλους: τι τους παρακινεί , πως λειτουργούν, πως να συνεργαστείς μαζί τους. Επιτυχημένοι πωλητές, δάσκαλοι, γιατροί, δικηγόροι και πνευματικοί ηγέτες φαίνεται να έχουν υψηλότερο δείκτη διαπροσωπικής νοημοσύνης.

Η ενδοπροσωπική νοημοσύνη είναι η ικανότητα να καταλαβαίνεις τον εαυτό σου , η ικανότητα να σχηματίζεις ένα ακριβές μοντέλο γι' αυτόν και να μπορείς να εφαρμόσεις αυτό το μοντέλο με αποτελεσματικότητα στη ζωή σου.

Η θεωρία των Salovey & Mayer (1990) για τησυναισθηματική νοημοσύνη συμπεριλαμβάνει και τη διαπροσωπική και ενδοπροσωπική νοημοσύνη και ξεχωρίζει σε αυτές ,τις εξής παραμέτρους:

1)Αυτο-επίγνωση: αυτοπαρατήρηση και αναγνώριση των συναισθημάτων μας (π.χ. αναγνωρίζω τι συναίσθημα νίωθω την κάθε στιγμή)

2)Συναισθηματική διαχείριση : χειρισμός των συναισθημάτων μας έτσι ώστε να είναι κατάλληλα για την κάθε περίσταση. Η ικανότητα μας να βρούμε τι κρύβεται πίσω απο ένα συναίσθημα που νιώθουμε ή να βρίσκουμε τρόπους να χειριστούμε το φόβο,το θυμό, το άγχος και τη θλίψη.

3)Δημιουργία κινήτρων για μας τους ίδιους: Δρομολόγηση των συναισθημάτων στην υπηρεσία κάποιου σκοπού.

4)Συναισθηματική ταύτιση: η ευαισθησία μας για τα συναισθήματα και τα ενδιαφέροντα των άλλων.

5)Χειρισμός σχέσεων : Διαχείριση των συναισθημάτων των άλλων , του κοινωνικού ανταγωνισμού και των κοινωνικών δεξιοτήτων.


Πηγή: http://www.boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.