Παρασκευή 1 Ιανουαρίου 2016

Κατά 70% αυξήθηκαν σε σχέση με το 2014 οι φόνοι στο Ελ Σαβαδόρ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η έξαρση της βίας μεταξύ συμμοριών στο Ελ Σαλβαδόρ φέτος οδήγησε σε αύξηση των ανθρωποκτονιών κατά 70% συγκριτικά με το 2014, με την χώρα να διεκδικεί από τις Ονδούρες τον τίτλο της χώρας με τον υψηλότερο δείκτη ανθρωποκτονιών στον κόσμο.

Ο Μιγκέλ Φορτίν, επικεφαλής του Εθνικού Ινστιτούτου Εγκληματολογίας (ILM) δήλωσε σε συνέντευξη του πως μέχρι το τέλος του 2015 θα έχουν καταγραφεί περίπου 6.650 φόνοι στο Ελ Σαλβαδόρ, έναντι 3.912 το 2014.

Με πληθυσμό περίπου 6,4 εκατομμυρίων, ο αριθμός αυτός ισοδυναμεί με περίπου 104 φόνους ανά 100.000 κατοίκους, ποσοστό που είναι πάνω από το τελευταίο καταγεγραμμένο ποσοστό στις γειτονικές Ονδούρες, που το 2012 ήταν το πιο βίαιο κράτος στον κόσμο.«Αυτός ήταν ο πιο βίαιος χρόνος στο Ελ Σαλβαδόρ αναφορικά με τις δολοφονίες», δήλωσε ο Φορτίν. «Πρόκειται για μια πραγματική πανδημία», πρόσθεσε.
Ο απολογισμός των νεκρών αποτελεί τον υψηλότερο μετά το τέλος του 12ετούς εμφυλίου πολέμου στη χώρα το 1992, που σύμφωνα με εκτιμήσεις στοίχισε τη ζωή σε περίπου 75.000 ανθρώπους, καθώς η σύγκρουση ανάμεσα στις συμμορίες έγινε πιο αιματηρή από ποτέ.

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη παγκόσμια μελέτη για τις ανθρωποκτονίες των Ηνωμένων Εθνών, που δημοσιεύτηκε το 2014, οι Ονδούρες είχαν καταγεγραμμένες 90,4 δολοφονίες ανά 100.000 κατοίκους το 2012, όταν βρίσκονταν στην κορυφή της σχετικής λίστας. Η Βενεζουέλα είχε το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό με 53,7 και το Ελ Σαλβαδόρ 41,2.

Από το 2014 το εν λόγω ποσοστό στις Ονδούρες μειώθηκε κάτω από 70, σύμφωνα με τον πρόεδρο της χώρας και στοιχεία του προγράμματος για την παρακολούθηση της βίας του ανεξάρτητου εθνικού πανεπιστημίου της Ονδούρας.

Οι αστυνομικές αρχές του Ελ Σαλβαδόρ επιρρίπτουν την έξαρση των δολοφονιών στη βία των συμμοριών, που περιελάμβανε δεκάδες επιθέσεις σε αξιωματικούς της αστυνομίας, καθώς και επιθέσεις σε οδηγούς λεωφορείων κατά τη διάρκεια του καλοκαιρού.

Σύμφωνα με την αστυνομία στο Ελ Σαλβαδόρ το 80% των ανθρωποκτονιών σχετίζεται με εκτελέσεις και ξεκαθαρίσματα λογαριασμών μεταξύ των συμμοριών.Η βία κλιμακώνεται σταθερά στο Ελ Σαλβαδόρ αφότου η εκεχειρία που είχαν συνάψει το 2012 οι δύο μεγαλύτερες συμμορίες της χώρας, η Mara Salvatrucha (MS-13) και η αντίπαλή της Barrio 18 άρχισε να καταρρέει πέρυσι.

Η κατάπαυση του πυρός αυτή είχε συμβάλει να μειωθεί ο δείκτης ανθρωποκτονιών σε περίπου πέντε την ημέρα στα μέσα του 2013, έναν αριθμό που αποτελούσε χαμηλό δεκαετίας.Όπως και στη Γουατεμάλα και στην Ονδούρα, στο Ελ Σαλβαδόρ δρουν οι διαβόητες «μάρας», οι συμμορίες που επιδίδονται σε εκβιάσεις και λαθρεμπόριο παντός είδους και είναι εξαιρετικά βίαιες.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.