Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013

Το φως της ημέρας επηρεάζει την όραση

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Τι συμβαίνει στα παιδιά που πάσχουν από μυωπία.

Πρόσφατη έρευνα από επιστήμονες από το πανεπιστήμιο Guangzhou, στην Κίνα αναφέρει ότι το φως της ημέρας επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα της όρασης.

Οι ερευνητές μελέτησαν περίπου 200 παιδιά με μυωπία ηλικίας 8-14 ετών στην Δανία, όπου η ημέρα διαρκεί μόνο 7 ώρες το χειμώνα και 18 ώρες κατά την διάρκεια του καλοκαιριού. Από την μετά-ανάλυση των στοιχείων της έρευνας φάνηκε ότι το φως της ημέρας επηρεάζει τόσο την ικανότητα όρασης όσο και το σχήμα των ματιών των παιδιών.

Κατά την διάρκεια των χειμερινών μηνών όπου το φως της ημέρας ήταν ελάχιστο, η μυωπία των παιδιών προχώρησε κατά 0.32 διοπτρίες (μονάδα μέτρηση της οπτικής ικανότητας του φακού), ενώ η μυωπία των παιδιών κατά την διάρκεια του καλοκαιριού επιδεινώθηκε κατά 0.28 διοπτρίες.

Σύμφωνα με τους ερευνητές καθώς το μήκος του βολβού αυξάνει από τα εμπρός προς τα πίσω, η μυωπία χειροτερεύει.

Το μήκος του βολβού του ματιού στους συμμετέχοντες αυξήθηκε κατά 18 mm το χειμώνα και κατά 14 mm το καλοκαίρι.

«Οι ώρες που το μάτι εκτίθεται στο φως της ημέρας επηρεάζουν την μυωπία. Ακόμα και όταν έχει συννεφιά το φως του ήλιου είναι πιο δυνατό από το φως μέσα σε ένα δωμάτιο», τόνισε ο επικεφαλής της έρευνας Ντογκμέι Κουί. Η σύνδεση του ημερήσιου φωτός με την επιδείνωση της μυωπίας είναι μια σχετικά καινούρια θεωρία, ωστόσο παλαιότερες μελέτες σε πουλιά και θηλαστικά είχαν δείξει ότι το φως της ημέρας παίζει ρόλο στην ανάπτυξη του ματιού.

«Καλό θα είναι οι γονείς να παροτρύνουν τα παιδιά τους, όταν πάσχουν από μυωπία, να παίζουν έξω από το σπίτι κατά την διάρκεια της ημέρας , πράγμα που θα έχει θετική επίδραση στην όρασή τους», συμβουλεύει ο κ. Κουί.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.