Στόχος να επιταχυνθούν οι διαδικασίες.
Την ανάγκη κατανομής των πόρων του νέου ΕΣΠΑ, του λεγόμενου Συμφώνου Εταιρικής Σχέσης 2014-2020, στην πραγματική οικονομία και την καταπολέμηση της ανεργίας, υπογραμμίζουν οι Περιφερειάρχες Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και Δυτικής Μακεδονίας, οι οποίοι ζητούν επιτακτικά η διαχείριση των σχετικών κονδυλίων να γίνεται από τις ίδιες τις Περιφέρειες και όχι μέσω τομεακών προγραμμάτων των υπουργείων, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα.
Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, έκκληση στο υπουργείο Ανάπτυξης να καθορίσει άμεσα την αρχιτεκτονική και την κατανομή των κονδυλίων του νέου ΕΣΠΑ απηύθυνε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας μιλώντας στην 5η συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του επιχειρησιακού προγράμματος Μακεδονία - Θράκη 2007-2013.
Ο κ. Τζιτζικώστας ανέφερε ότι τα χρονοδιαγράμματα για τη νέα προγραμματική περίοδο είναι ασφυκτικά, σημείωσε ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ολοκλήρωσε όλες τις προαπαιτούμενες διαδικασίες και υπογράμμισε ότι τώρα θα πρέπει να δοθεί από το υπουργείο η τελική μορφή του συμφώνου εταιρικής σχέσης. Παράλληλα τόνισε ότι θα πρέπει να διασφαλιστούν δύο παράμετροι.
Η πρώτη επιτάσσει η επιλογή των περιφερειακών προγραμμάτων να ακολουθήσει την αρχιτεκτονική των δεκατριών περιφερειών της χώρας καθώς, όπως είπε ο περιφερειάρχης, τα πέντε περιφερειακά προγράμματα της τρέχουσας περιόδου δυστυχώς δεν απέδωσαν τα δέοντα επίπεδα αποτελεσματικότητας και ταχύτητας.
Η δεύτερη παράμετρος κατά τον κ. Τζιτζικώστα αφορά τους φορείς διαχείρισης κάθε συστήματος που επιβάλλει την πρόβλεψη ενός αποφασιστικού διαχειριστικού κέντρου σε κάθε Περιφέρεια.
Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Άρης Γιαννακίδης, σχολίασε ότι η συγκεκριμένη περιοχή διεκδικεί μια από τις πρώτες θέσεις στο βάθρο της κοινωνικής και οικονομικής δυσπραγίας μαζί με την Ήπειρο και τη Δυτική Ελλάδα που έχουν το χαμηλότερο ΑΕΠ της χώρας.
Ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Δακής επισήμανε ότι η Δυτική Μακεδονία είναι πρωταθλήτρια στην ανεργία και ταυτόχρονα αποκόπτεται από τομείς του επιχειρησιακού προγράμματος λόγω στρεβλώσεων όπως αυτή που παρά την ανεργία της τάξης του 32,9% εμφανίζει υψηλό ΑΕΠ για την περιοχή λόγω της ΔΕΗ.
Σε δεδομένα απορροφητικότητας των πόρων του ΕΣΠΑ για την προγραμματική περίοδο 2007-2013, η τελευταία διαμορφώνεται στο 62% στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στο 53% στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη και στο 30,7% στη Δυτική Μακεδονία.
Ειδικά για την Κεντρική Μακεδονία, ο προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 2,1 δισ. ευρώ ενώ έχουν υπογραφεί συμβάσεις ύψους 2,42 δισ., γεγονός που σημαίνει ότι έχουν υπερκαλυφθεί οι σχετικές δεσμεύσεις. Παράλληλα όσα έργα συμβασιοποιηθούν από 1.1.2014, θα μεταφερθούν στην επόμενη προγραμματική περίοδο ώστε και η παρούσα να «κλείσει» ομαλά και η επόμενη να τροφοδοτηθεί με ώριμα έργα.
Στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη η συμβασιοποίηση έχει φτάσει το 106% ενώ το κόστος των συμβασιοποιημένων έργων ανέρχεται σε 490 εκ. ευρώ και οι πληρωμές τους σε 246,4 εκ ευρώ.
Στη Δυτική Μακεδονία οι συμβασιοποιήσεις διαμορφώνονται στα 209,5 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή στο 60,4% του προγράμματος και οι πληρωμές στο 30,7% δηλαδή στα 106,5 εκ. ευρώ.
Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.