Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

Βρούτσης: Θα δώσω μάχη για τις συντάξεις

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

«Θα δώσω τη μάχη για να μη χρειαστεί να κοπούν οι συντάξεις» δήλωσε ο Ι. Βρούτσης, επιδιώκοντας διεύρυνση της εισφοροσυλλεκτικής βάσης, σε συνέντευξη του.

«O δημόσιος και καθολικός χαρακτήρας του συνταξιοδοτικού συστήματος παραμένει και έχουμε κάνει πολλά θετικά βήματα στο να νοικοκυρέψουμε αυτό το άχαρο συνταξιοδοτικό σύστημα που έχει η χώρα μας. Ναι, είναι απολύτως διασφαλισμένες οι συντάξεις» διαβεβαίωσε, μιλώντας στο ΒΗΜΑ FM, ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης.

Σχετικά με την ανεργία, υποστήριξε ότι με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία «θα έχουμε συγκράτηση, το 2013 και θα αρχίσει η κάμψη το 2014. Είναι ένα θετικό δείγμα ότι κάτι αλλάζει. Δεν πανηγυρίζουμε, όμως, γιατί η μάχη είναι μεγάλη. Είναι κάτι το 0,3%, μετά από 48 μήνες».

Υπογράμμισε πως το ασφαλιστικό σύστημα, που χρηματοδοτείται κυρίως από τον προϋπολογισμό, «πρέπει να πατήσει στα πόδια του και υπάρχουν πολλά περιθώρια: να αυξήσουμε τις εισφορές, να χτυπήσουμε τη μαύρη εργασία και να νοικοκυρέψουμε το σύστημα. Θυμίζω ότι μόνο με τον "Ήλιο", που δεν πληρώσαμε ούτε ένα ευρώ ως Δημόσιο, νικήσαμε τις μαϊμού συντάξεις μέσα σε επτά μήνες και, από την 1η Ιουνίου του 2013 δεν υπάρχει μαϊμού σύνταξη στην Ελλάδα- διότι ήταν 54.000 αυτές που δεν είχαν απογραφεί και το όφελος είναι ηθικό. Όχι οικονομικό, διότι οι Έλληνες ξέρουν ότι κανείς δεν τους κοροϊδεύει. Και αυτό στοίχισε στον ελληνικό λαό πάνω από 5 δισ. ευρώ τα τελευταία χρόνια…».

Εκτίμησε ότι, λόγω του υψηλού προστίμου που ανακοινώθηκε ότι θα επιβάλλεται για μαύρη εργασία, δηλώθηκαν 49.000 εργαζόμενοι. «Δεν θα αφήσω σε χλωρό κλαρί κανέναν που θέλει να κοροϊδέψει το κράτος και τις συνεπείς επιχειρήσεις και τα ταμεία που αιμορραγούν από την αδήλωτη εργασία. Και επειδή οι συντάξεις, επίσης, κρέμονται από αυτό. Τα αποτελέσματα από αυτό το κυνήγι της μαύρης εργασίας θα φανούν το Νοέμβριο» είπε χαρακτηριστικά.

Σε ότι αφορά το ασφαλιστικό, σημείωσε πως «η πρόθεσή μας δεν είναι να αυξήσουμε τις εισφορές, ούτε στον εργοδότη ούτε στον εργαζόμενο. Επιδίωξή μου είναι να διευρύνω την εισφοροσυλλεκτική βάση, μέσα από την είσπραξη των εισφορών, διότι σήμερα δεν εισπράττονται οι εισφορές και δεν έχει χτυπηθεί η αδήλωτη και μαύρη εργασία. Και ελπίζω η αντιστροφή από την ύφεση στην ανάπτυξη να δημιουργήσει ένα νέο περιβάλλον, στο οποίο θα έχουμε τη δημιουργία περισσότερων επιχειρήσεων που θα τροφοδοτούν το ασφαλιστικό σύστημα. Ο στόχος είναι αυτός. Εγώ θα δώσω τη μάχη για να μη χρειαστεί να κοπούν συντάξεις».

Ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει τροπολογία εντός της εβδομάδας «κυρίως για το θέμα των δικαιούχων των συντάξεων και ανεβάζω την προσωρινή σύνταξη στο 90% για όσες συντάξεις βρίσκονται σε εκκρεμότητα για τον ιδιωτικό τομέα. Εκτιμώ ότι θα υπάρξει ευθυγράμμιση (με το Δημόσιο). Είναι πολύ σημαντικό να πάρουν τις συντάξεις τους οι δικαιούχοι μέσα σε 3- 4 μήνες».

Αναφερόμενος στο εφάπαξ και τις επικουρικές, τόνισε πως «το σημαντικότερο είναι ότι διασφαλίζεται πως οι επόμενες γενιές των εργαζομένων θα πάρουν και εφάπαξ και επικουρική σύνταξη. Θέλω να είμαι ειλικρινής: εάν υπάρξουν αυξομειώσεις στις επικουρικές, θα είναι μικρές. Το εφάπαξ των ιδιωτικών υπαλλήλων δεν θίγεται. Για των δημοσίων, θα γίνει κάποια αναπροσαρμογή και αυτό προσπαθώ τώρα με τους συναδέλφους μου, να αμβλύνουμε την όποια μεγάλη προσαρμογή και να την κάνουμε όσο το δυνατόν πιο ήπια. Δεν μπορώ να σας πω, όμως, ακριβές ποσοστό».

Για το νέο ασφαλιστικό, τόνισε πως «το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου, θα ανακοινώσω επιτροπή για το ασφαλιστικό, καθώς υπάρχει ήδη ψηφισμένος νόμος που αλλάζει τη δομή του ασφαλιστικού από 1/1/2015. Και εγώ να μην είμαι υπουργός το 2014, θα πρέπει να κληρονομήσει ο επόμενος υπουργός, από μια επιτροπή που θα μελετήσει και θα προετοιμάσει το υπουργείο, ώστε να πάμε στο νέο μοντέλο του συνταξιοδοτικού συστήματος... Νέο ασφαλιστικό δεν υπάρχει με την μορφή που το λέτε. Υπάρχει θεσμοθετημένη διαδικασία, υπάρχει ψηφισμένος ο νόμος και θα εφαρμοστεί το 2015. Αυτό θα το εφαρμόσουμε και γι' αυτό θα συγκροτήσουμε την επιτροπή στο υπουργείο. Είναι κακοποιημένη η έννοια του νέου στο ασφαλιστικό σύστημα. Κάθε νέο συνοδευόταν από περικοπές. Τώρα, συνοδεύεται από διαρθρωτικές αλλαγές».


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.