Η συσκευή, δυστυχώς για όσους μένουμε στην πόλη, βρίσκεται ακόμα στο στάδιο του πειραματικού πρωτότυπου. Όμως στις δοκιμές κατάφερε να μειώσει τον θόρυβο που «περνάει» μέσα στο δωμάτιο κατά 12 ολόκληρα ντεσιμπέλ και όλα δείχνουν ότι είναι τεχνικά δυνατό να τον μειώσει ακόμα περισσότερο.
Η τεχνολογία πίσω από το Sono είναι η γνωστή εδώ και χρόνια noise-cancelling που συναντάμε σε ακουστικά υψηλής πιστότητας. Εδώ, ένα μικρόφωνο «πιάνει» τους ενοχλητικούς ήχους και αμέσως η συσκευή παράγει τους δικούς της σε συχνότητα που «ακυρώνει» τους πρώτους στο δικό σας περιβάλλον.
Οι εξωτερικοί θόρυβοι μεταδίδονται μέσω της δόνησης των μορίων του αέρα που φτάνουν στο παράθυρό μας και «πάλλουν» το τζάμι το οποίο με τη σειρά του μεταδίδει τη δόνηση στα μόρια του αέρα μέσα στο δωμάτιο. Το Sono σταματά αυτή τη δόνηση παράγοντας δικές του, σαν κάποιος να σπρώχνει τη φασαρία προς μία κατεύθυνση και κάποιος άλλος να τη σπρώχνει με ίση δύναμη προς τα πίσω. Αποτέλεσμα; Ησυχία.
Το Sono υπόσχεται όχι απλά να κρατά απέξω το θόρυβο του χλοοκοπτικού ή της κίνησης, αλλά και ταυτόχρονα να αφήνει να περνά το κελάηδημα των πουλιών ή το θρόισμα των φύλλων. Το τζάμι γίνεται ηχείο και επιλεκτικός «πορτιέρης» ήχων.
Δημιουργός του είναι ο Αυστριακός βιομηχανικός σχεδιαστής Rudolf Stefanich και η συσκευή ήταν φιναλίστ στον παγκόσμιο τεχνολογικό διαγωνισμό James Dyson Award.
Τώρα ο Stefanich βρίσκεται στο στάδιο αναζήτησης χρηματοδότη για τη βελτίωση της συσκευής και την έναρξη της παραγωγής της. Με τόσο κόσμο που αναγκάζεται να υποφέρει τους θορύβους της πόλης, πώς θα είναι δυνατόν να μην μαζέψει εκατομμύρια;
Πηγή: http://www.enikos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.