Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015

ICAP: 330 επιχειρήσεις πτώχευσαν στην Ελλάδα το 2014

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Τριακόσιες τριάντα πτωχεύσεις επιχειρήσεων σημειώθηκαν το 2014, έναντι 392 πτωχεύσεων το 2013, παρουσιάζοντας μείωση της τάξης του 15,8%,σύμφωνα με τα στοιχεία της ICAP.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα, είναι μία από τις χώρες που μόνο ένα μικρό ποσοστό των εταιρικών λουκέτων, πραγματοποιήθηκε μέσω των επίσημων διαδικασιών του πτωχευτικού κώδικα.

Οι πτωχεύσεις στις χώρες GIIPS (Ελλάδα, Ιρλανδία, Ιταλία, Πορτογαλία και Ισπανία) μειώθηκαν κατά 5,8% σε 31.187 - η πρώτη θετική εξέλιξη στο μέτωπο αυτό από την αρχή της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης - ωστόσο, ο απόλυτος αριθμός των πτωχεύσεων παραμένει σε υψηλά επίπεδα και έχει στην πραγματικότητα υπερ-τριπλασιαστεί από το 2007.

Πρέπει όμως να ληφθεί υπόψη ότι σε ορισμένες περιπτώσεις ο αριθμός των πτωχεύσεων αντιπροσωπεύει μόνο ένα μέρος του συνολικού αριθμού των διαλύσεων των επιχειρήσεων σε μια χώρα.

Οι οικονομικές δυσκολίες συχνά ενδέχεται να οδηγήσουν στο κλείσιμο των πολύ μικρών επιχειρήσεων χωρίς επίσημες διαδικασίες, οι οποίες, σε αυτή την περίπτωση διαγράφονται από το Εμπορικό Μητρώο.

Η έκταση τέτοιων περιστατικών ποικίλλει ανάλογα με τη χώρα. Ειδικά στις Μεσογειακές χώρες, αυτή η προσέγγιση έχει οδηγήσει σε σημαντική μείωση του συνολικού αριθμού των επιχειρήσεων που βρίσκονται ακόμα σε λειτουργία μετά από τη μακρά περίοδο της ύφεσης.

Η κα Φανή Δρακοπούλου, Διευθύντρια Business Information & Credit Ratings της ICAP Group A.E., αναφερόμενη στην εξέλιξη της πορείας των Ευρωπαϊκών και αντίστοιχα των Ελληνικών επιχειρήσεων έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η μείωση για πρώτη φορά την τελευταία 3ετία του συνολικού αριθμού των πτωχεύσεων στις οικονομίες της Δυτικής Ευρώπης επιβεβαιώνει τη διαφαινόμενη τάση οικονομικής ανάκαμψης που είχε αρχίσει ήδη να παρατηρείται από το 2013 με την οριακή αύξηση των πτωχεύσεων σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Παρόλα αυτά, παραμένουν σημαντικά προβλήματα στις οικονομίες αρκετών χωρών, κυρίως στις περιοχές της Κεντρικής, Ανατολικής και της Νότιας Ευρώπης, λόγω της πολιτικής αστάθειας και της οικονομικής αβεβαιότητας που δημιούργησαν οι συγκρούσεις στην Ουκρανία και η κρίση χρέους της Ελλάδας.

Όσον αφορά στην Ελλάδα, έπειτα από ανάλυση των συνολικών αποτελεσμάτων των εταιριών, βάσει των οικονομικών καταστάσεων που είναι καταχωρημένες στη βάση δεδομένων της ICAP Group, προκύπτει περαιτέρω μείωση των ζημιών, τη διετία 2014 / 2013. Πιο συγκεκριμένα, οι συνολικές ζημίες περιορίστηκαν κατά 50% το 2014 σε σχέση με το 2013, ενώ και τη διετία 2013 /2012 (με βάση δείγμα 16.307 διαθέσιμων ισολογισμών) είχε προκύψει επίσης σημαντική μείωση των συνολικών ζημιών κατά 60%. Αντίστοιχα, τα κέρδη EBITDA το 2014 αυξήθηκαν για πρώτη φορά την τελευταία 3ετία κατά 16% σε σχέση με το 2013.

Επισημαίνουμε επίσης ότι ο καταγεγραμμένος στην έκθεση αριθμός πτωχεύσεων για την Ελλάδα, είναι ιδιαίτερα χαμηλός σε σύγκριση με τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης, καθώς μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων δεν κινείται δικαστικά έναντι των οφειλετών τους λόγω των μακροχρόνιων διαδικασιών και της γραφειοκρατίας που ενέχει το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο στην Ελλάδα.

Αξίζει όμως να αναφέρουμε ότι οι πρόσφατες τροποποιήσεις του Πτωχευτικού Κώδικα (Ν. 4336/2015) αναμένεται ότι θα βελτιώσουν τη λειτουργικότητα της συγκεκριμένης διαδικασίας και θα ενισχύσουν την αποτελεσματικότητα της προς όφελος των ίδιων των επιχειρήσεων.


Πηγή: http://www.enikonomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.