Σάββατο 9 Αυγούστου 2014

Γιατί το υπουργείο δεν αποφάσισε το αναδρομικό άνοιγμα των πινάκων

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Έντονες αντιδράσεις από εκπαιδευτικούς.

Έντονες είναι οι αντιδράσεις πολλών αναπληρωτών για την απόφαση του υπουργείου Παιδείας να προχωρήσει σε άνοιγμα των πινάκων αλλά χωρίς αναδρομική ισχύ με αποτέλεσμα να μην αναγνωριστούν για τους πίνακες αναπληρωτών τα μόρια προϋπηρεσίας που συγκέντρωσαν όσοι εργάστηκαν την περίοδο 2010-2014.

Ήδη η Β ΕΛΜΕ Έβρου εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία εκφράζει την αντίθεσή της στη μη αναγνώριση της προϋπηρεσίας της περιόδου 2010-2014 λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «το να μετρά η προϋπηρεσία από το 2014 και μετά διαγράφοντας την περίοδο 2010-2014 είναι από τρελό ως παρανοϊκό! Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι στην Ελλάδα του μνημονίου η λογική και το δίκαιο δεν ισχύουν».

Ο υφυπουργός Παιδείας δικαιολόγησε την απόφαση του δηλώνοντας στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων ότι «η αναδρομική προσμέτρηση των μορίων γι' αυτήν την περιοχή, προσβάλλει τη δικαιολογημένη εμπιστοσύνη που κάποιοι άνθρωποι δείχνουν στο κράτος. Τι σημαίνει αυτό; Αλλιώς θα συμπεριφερόταν κάποιος αναπληρωτής, αν ήξερε ότι θα προσμετρηθούν οι πίνακες, που σημαίνει ότι, δεν έκανε αίτηση ή δεν πήγε κάπου, γιατί ήξερε ότι δεν θα μοριοδοτηθεί. Τι απαντάμε εσείς και εμείς, σ' αυτούς τους ανθρώπους; Απαντάμε ότι φταίνε κιόλας;»

Ο κ. Δερμεντζόπουλος απάντησε και σε όσους βουλευτές ζήτησαν αναδρομική εφαρμογή του ξεκλειδώματος λέγοντας ότι «κάποιοι συνάδελφοί ζήτησαν αναδρομικότητα γιατί, λέει, είναι δίκαιο να πάρουν επιπλέον μόρια αυτοί που ήταν επί 2 χρόνια. Βεβαίως και είναι δίκαιο, αλλά δεν είναι δίκαιο και για αυτούς οι οποίοι δεν πήγαν γιατί ήξεραν ότι δεν θα πάρουν μόρια; Σε αυτούς τι απαντάμε; Δεν είναι όλα άσπρο ή μαύρο. Υπάρχουν και οι ζώνες του γκρίζου στις οποίες κινούμαστε σε αυτήν την ιστορία».

Η Β ΕΛΜΕ με τη σειρά της κάνει τις δικές τις ερωτήσεις προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου αναφέροντας «Το να ανοίξετε τους πίνακες από το 2014-2015 και μετά, αφήνοντας 4 χρόνια προϋπηρεσίας εκτός, είναι δίκαιο; Έχετε υπολογίσει ή έστω αναρωτηθεί για το ψυχικό και οικονομικό κόστος όλων αυτών των εκπαιδευτικών που τα τελευταία τέσσερα χρόνια διέλυσαν τη ζωή τη δική τους και των οικογενειών τους τρέχοντας σε όλη την ακριτική Ελλάδα, καλύπτοντας τα χιλιάδες κενά στα σχολεία; Η απάντησή σας σε όλους αυτούς τους ανθρώπους ποια είναι κύριοι Υπουργοί; «Κακώς εργαστήκατε και προσφέρατε τις υπηρεσίες σας όλο αυτό το διάστημα»;

«Το να συζητάτε με τους αρμόδιους φορείς για να καταλήξετε στην καλύτερη λύση για το θέμα αυτό, να σας δηλώνουν όλοι ότι πρέπει να ανοίξουν οι πίνακες από το 2010 και μετά κι εσείς να υιοθετείτε τη συγκεκριμένη θέση που ουσιαστικά θέλει τους πίνακες να ανοιγοκλείνουν ανάλογα με τη χρονιά, είναι δίκαιο; Για ποιον λόγο πρέπει να συνεχίσουν να εφαρμόζονται εις βάρος μας τα τελευταία ίχνη του εκτρώματος ν.3848; Για ποιον λόγο η περίφημη «μεταβατική περίοδος» της κ. Διαμαντοπούλου στοίχειωσε αφήνοντας τα σχολεία χωρίς καθηγητές;» συνεχίζει στην ανακοίνωσή της η Β ΕΛΜΕ Έβρου.

Τι ενστάσεις του έχει και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Αναπληρωτών Φιλολόγων που ζητά την άμεση εφαρμογή των κριτηρίων του Ν.3848, σε ό,τι αφορά στην

προϋπηρεσία, και εφόσον η διενέργεια νέου διαγωνισμού δεν είναι στον άμεσο σχεδιασμό του υπουργείου, η προσμέτρησή της οφείλει να αφορά στους έχοντες επιτυχή συμμετοχή σε έναν από τους τελευταίους δύο διαγωνισμούς ΑΣΕΠ.

«Αυτό που επιχειρείτε δεν είναι ούτε άνοιγμα των πινάκων, καθώς στερεί από τους αναπληρωτές των ετών 2010-14 το δικαίωμα να προσμετρηθεί η καταγεγραμμένη προϋπηρεσία τους, αλλά ούτε και διατήρηση της μεταβατικής, καθώς εισάγετε νέες ρυθμίσεις σαφώς αντίθετες και στο γράμμα αλλά και στο πνεύμα του Ν.3848, όπως η νέα ποσόστωση σε κάθε κλήση αναπληρωτών, ο χαρακτηρισμός νέων δυσπρόσιτων σχολείων και εν τέλει η δημιουργία «ευνοημένων» αναπληρωτών. Σε κάθε άλλη περίπτωση οι πίνακες πρέπει να παραμείνουν κλειστοί, όπως ρητά ορίζει ο νόμος, έως τη διενέργεια νέου διαγωνισμού, ειδάλλως θα παρατηρηθεί κατάφωρη αδικία στο σύνολο των αναπληρωτών εκπαιδευτικών» τονίζει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Αναπληρωτών Φιλολόγων.

Ο ΠΑΣΑΦ εκφράζει τη διαμαρτυρία του αναφορικά με τη δήλωσή περί ανοίγματος των πινάκων χωρίς αναδρομική ισχύ και ενώ η πλειονότητα των εκπαιδευτικών έχει ήδη κάνει δήλωση προτίμησης τοποθέτησής της στα δημόσια σχολεία για τη νέα χρονιά. «Πώς είναι δυνατό, στο όνομα της ισότητας που ευαγγελίζεσθε, να δημιουργήσετε ομάδες εκπαιδευτικών δύο ταχυτήτων, αυτών με μη αναγνωρισμένη προϋπηρεσία και εκείνων με προϋπηρεσία που προσμετράται τη φετινή χρονιά; Πώς είναι δυνατόν κάποια σχολεία να θεωρούνται δυσπρόσιτα φέτος αλλά όχι τα προηγούμενα χρόνια; Και πώς είναι δυνατόν να βρίσκονται στον ίδιο πίνακα αναπληρωτών άτομα στα οποία έχει αποδοθεί διπλή μοριοδότηση ως το 2010 για κάποια σχολεία, ενώ από την επόμενη χρονιά κι ως το 2014 αυτό δε θα ισχύει, και άτομα στα οποία θα δίνεται άλλη μοριοδότηση για νέα δυσπρόσιτα από το 2014; Έτσι επιβεβαιώνεται η άποψή μας ότι στην πράξη καταστρατηγείται ο πίνακας αναπληρωτών και ακυρώνεται ο Ν.3848 που θεωρητικά ευαγγελιζόταν έναν μόνο τρόπο προσλήψεων στην εκπαίδευση» υπογραμμίζουν μεταξύ των άλλων οι αναπληρωτές φιλόλογοι.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.