Σάββατο 9 Αυγούστου 2014

Βρήκε τον εγγονό που πήρε η χούντα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Το κλεμμένο βρέφος υπ’ αριθμόν 114 ευρέθη. Απομένουν μερικές εκατοντάδες ακόμη.

Επί δεκαετίες, η 83χρονη Εστέλα ντε Καρλότο αναζητούσε το νεογνό που απέσπασε η χούντα της Αργεντινής από τα χέρια της αντιστασιακής κόρης της πριν την εκτελέσει. Εν τω μεταξύ, σε ένα αγροτόσπιτο στην Λα Πλάτα, ένα αγόρι μεγάλωνε χωρίς να γνωρίζει τίποτα για την πραγματική του ταυτότητα.

Προ δεκαπενθημέρου, ο 36χρονος πια μουσικός Ινάσιο Ουρμπάν αποφάσισε να επικοινωνήσει με την επιτροπή που αναζητεί τα χαμένα παιδιά προκειμένου να υποβληθεί σε έλεγχο DNA. Εκ των υστέρων είπε ότι «είχε ένα προαίσθημα».



Ο Ινάσιο πληροφορήθηκε ότι το όνομά του είναι Γκουίντο και ότι η μητέρα του Λάουρα Καρλότο είχε συλληφθεί από τη χούντα για αντιστασιακή δράση όταν ήταν τριών μηνών έγκυος. Το καθεστώς την άφησε να γεννήσει, πήρε το παιδί και την εκτέλεσε εν συνεχεία. Τουλάχιστον 500 τέτοιες περιπτώσεις είναι καταγεγραμμένες με μελανά χρώματα στην ιστορία της Αργεντινής. Συχνά τα νεογνά δίδονταν σε οικογένειες στρατιωτικών ή αστυνομικών, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις τα μεγάλωναν οι ίδιοι οι δολοφόνοι.

«Εχω εντοπίσει αρκετά παιδιά, αλλά πάντα έλεγα στην Εστέλα: θα βρω και τον δικό σου εγγονό», είπε η δικαστής Μαρία Σερβίνι ντε Κούμπρια, που είναι επικεφαλής των πολυετών ερευνών. Η Εστέλα ντε Καρλότο είναι γνωστή στην Αργεντινή ως πρόεδρος της οργάνωσης για την αναζήτηση των κλεμμένων παιδιών «Γιαγιάδες της Πλάθα ντε Μάγιο». Η Πλάθα ντε Μάγιο είναι η πλατεία μπροστά από το προεδρικό μέγαρο της Αργεντινής, παραδοσιακός τόπος διαδηλώσεων.

Η Καρλότο διηγήθηκε με συγκίνηση πώς αισθάνθηκε όταν η δικαστής Ντε Κούμπρια την ενημέρωσε ότι ταυτοποιήθηκε ένα ακόμη παιδί και ότι ήταν ο δικός της εγγονός. «Πάτησα τσιρίδες σαν τρελή, δεν μπορώ να περιγράψω τι ένιωσα. Εκλαιγα, αγκαλιαζόμασταν. Νιώθω ακόμη ότι ονειρεύομαι».

Η πρώτη συνάντηση του Γκουίντο με την οικογένειά του έγινε την Τετάρτη σε άγνωστη τοποθεσία. Στις περιπτώσεις εντοπισμού κλεμμένου βρέφους, συνήθως δεν δίδεται στη δημοσιότητα το όνομά του, προκειμένου να υπάρξει χρόνος να διαχειριστεί τη συγκλονιστική είδηση μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Στην περίπτωση αυτή, η Εστέλα ντε Καρλότο ελπίζει ότι η δημοσιότητα θα οδηγήσει και σε άλλους εντοπισμούς.

Ο πατέρας του Γκουίντο, Οσκαρ Μοντόγια, ήταν επίσης αντιστασιακός που εκτελέστηκε, ενώ οι θετοί γονείς του δεν είχαν σχέσεις με τη δικτατορία.

Αντίθετα, στενές σχέσεις με το καθεστώς είχε ο σπιτονοικοκύρης τους, ο οποίος πέθανε τον Μάρτιο. Σύμφωνα με πληροφορίες των αργεντίνικων μέσων ενημέρωσης, κάποιος που γνώριζε την υπόθεση εκμυστηρεύθηκε στον Γκουίντο κάτι που τον οδήγησε να κάνει το τεστ. Τώρα η Δικαιοσύνη προσπαθεί να ξετυλίξει το κουβάρι των ευθυνών, προσφέροντας έστω και ύστερα από τρεισήμισι δεκαετίες δικαίωση. «Η Λάουρα χαμογελάει από τον ουρανό», είπε συγκινημένη η Ντε Καρλότο.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.