Σάββατο 9 Αυγούστου 2014

Επιστημονική ημερίδα στην Αγόριανη Λακωνίας στην αυγουστιάτικη πανσέληνο

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Θέμα της εκδήλωσης η «Αρχαιολογική και ιστορική περιήγηση στη Λακεδαίμονα».

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του ΥΠΠΟΑ για την πανσέληνο, θα πραγματοποιηθεί υπό το φως της αυγουστιάτικης σελήνης, η διεξαγωγή της 4ης ημερίδας, που διοργανώνεται από την Ε' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων (ΕΠΚΑ) Λακωνίας, το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού και Περιβάλλοντος του Δήμου Σπάρτης, τον «Εξωραϊστικό και Πολιτιστικό Σύλλογο Αγόριανης» και τους «Μικρούς Εξερευνητές Αγόριανης».

Τα τελευταία χρόνια στο χωριό Αγόριανη της Βόρειας Λακεδαίμονας έχουν διεξαχθεί τρεις ενδιαφέρουσες ιστορικές και αρχαιολογικές ημερίδες.

Τη Δευτέρα 11 Αυγούστου 2014, στον αύλειο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Αγόριανης, διοργανώνεται η 4η Ιστορική και Αρχαιολογική Ημερίδα με θέμα «Αρχαιολογική και ιστορική περιήγηση στη Λακεδαίμονα».

Στη διάρκειά της, οι αρχαιολόγοι της Ε΄ ΕΠΚΑ Αφροδίτη Μαλτέζου, Λεωνίδας Σουχλέρης, δρ Μαρία Τσούλη, καθώς και η Γεωργία Πάντου από τη Β' ΕΠΚΑ θα παρουσιάσουν άγνωστες μέχρι σήμερα πτυχές της ιστορίας και της αρχαιολογίας της Λακεδαίμονος αλλά και της νοτιοανατολικής Πελοποννήσου.

Στόχος η ανάδειξη της ιστορίας του τόπου μέσα από τα νέα στοιχεία της ιστορικής έρευνας (αρχαίες πηγές, αρχεία, χαρτογραφία κ.λπ.), αλλά και από τα νέα πορίσματα της αρχαιολογικής έρευνας.

Επίσης, πλούσιο πληροφοριακό υλικό των Εφορειών Αρχαιοτήτων, του Δήμου Σπάρτης και του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγόριανης θα δώσει στοιχεία για την ιστορία και αρχαιολογία της περιοχής, αλλά και τη θεματολογία της εκδήλωσης, ενώ επιτοίχιες ανακοινώσεις (τύπου poster) θα πληροφορούν για τα πρώτα αποτελέσματα της αρχαιολογικής έρευνας των σωστικών ανασκαφών στη νότια Αρκαδία, στο πλαίσιο του έργου του νέου αυτοκινητόδρομου Τρίπολης-Καλαμάτας και Λεύκτρου-Σπάρτης, από τους αρχαιολόγους της ΛΘ' ΕΠΚΑ Αρκαδίας δρ Σταμάτη Φριτζίλα, Γαρυφαλιά Σμέρου, Αθανάσιο Βρεττό και Θεώνη Χριστοφίλου.

Στην Αγόριανη και τη Βόρεια Λακεδαίμονα τα τελευταία πέντε χρόνια πραγματοποιήθηκαν τρεις σημαντικές ιστορικές και αρχαιολογικές ημερίδες. Καρπός της προσπάθειας αυτής ήταν η έκδοση των Πρακτικών των Ημερίδων του 2010 και του 2011.

Φέτος, το θεματικό πλαίσιο διευρύνθηκε καλύπτοντας θέματα για ολόκληρη την επαρχία Λακεδαίμονος, τον Δήμο Σπάρτης και τη νότια Πελοπόννησο, μέσα από την αρχαιολογική έρευνα που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του ελέγχου των μεγάλων δημόσιων έργων (Αυτοκινητόδρομος Λεύκτρο-Σπάρτης και Γύθειο-Αρεόπολη-Γερολιμένας, ανασκαφή νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης –Χυμοφίξ-, ανασκαφές στα έργα ύδρευσης, αποχέτευσης Δήμου Σπάρτης και Δήμου Ανατολικής Μάνης κ.λπ.), αλλά και από την παρουσίαση των πλούσιων εκθεμάτων του Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης.

Η ημερίδα θα έχει διάρκεια από τις 19:45 ως τις 22:30.

Αναλυτικά θα παρουσιαστούν οι εξής επιστημονικές εισηγήσεις:

20:20 Δρ Μαρία Τσούλη. Αρχαιότητες και μεγάλα δημόσια έργα στη Λακωνία. Κάποια πρόσφατα παραδείγματα.

20:40 Αφροδίτη Μαλτέζου. Νέες Προϊστορικές θέσεις στη Βορειοδυτική Λακεδαίμονα. Τα πορίσματα των ανασκαφών.

21:00 Γεωργία Πάντου. «Λογκανίκος Λακωνίας: Ιστορικός τόπος ή Φυσικό τοπίο; Διερεύνηση δυνατοτήτων ανάδειξης του υστεροβυζαντινού οικισμού του Λογκανίκου και της ευρύτερης περιοχής του».

21: 20 Λεωνίδας Σουχλέρης, Οι θησαυροί του Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης.

Αντίστοιχα, θα αναρτηθούν οι εξής επιτοίχιες ανακοινώσεις:

1. Λίθινα εργαλεία και αντικείμενα μικροτεχνίας από την ανασκαφή του Πρωτοελλαδικού οικισμού στο λόφο «Κλαράκι» στο οροπέδιο της Ασέας Αρκαδίας. Η διακίνηση του οψιανού στη ΝΑ Πελοπόννησο (Λεωνίδας Σουχλέρης).

2. Κεραμεική της Πρώιμης εποχής του Χαλκού από τη θέση «Κλαράκι» στην περιοχή Ασέας Αρκαδίας (Γαρυφαλιά Σμέρου, Λ.Σουχλέρης).

3. Προϊστορική κεραμεική και λίθινα τέχνεργα από τη ανατολική Αρκαδία ( Σταμάτης Φριτζίλας, Αθανάσιος Βρεττός, Θεώνη Χριστοφίλου).

4. Οι ποταμοί της νότιας Αρκαδίας. Ελισσών Μεγαλόπολης, Γαθεάτας - Καρνίωνας Αιγύτιδας. Λίμνη Τάκα (Σταμάτης Φριτζίλας).

5. Νομίσματα από τις νεότερες ανασκαφές στο Παλλάντιο της Αρκαδίας (Γρηγόριος Γρηγορακάκης, Σταμάτης Φριτζίλας).



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.