Σάββατο 21 Μαΐου 2011

10% πιο φθηνά από 1η Ιουνίου τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Η κυβέρνηση κατέθεσε την τροπολογία για κατάργηση του φόρου υπέρ τρίτων, αλλά άγνωστο παραμένει τι θα κάνει η Ένωση Επιχειρήσεων Ναυτιλίας, που αυτή τη στιγμή έχει την πλειοψηφία στην ακτοπλοϊκή αγορά.


Η τροπολογία για κατάργηση των φόρων και δικαιωμάτων υπέρ τρίτων που επιβαρύνουν τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, προκειμένου από 1ης Ιουνίου να γίνουν πιο φτηνά κατά περίπου 10%, κατατέθηκε την Παρασκευή στη Βουλή προς ψήφιση.

Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας, με ανακοίνωσή του, επανέλαβε τη δέσμευσή του για εφαρμογή των νέων μειωμένων τιμών στα εισιτήρια, αλά μέχρι στιγμής παραμένει άγνωστο τι θα πράξουν τα μέλη της άλλης ακτοπλοϊκής ένωσης, της ένωσης Επιχειρήσεων Ναυτιλίας, που αυτή τη στιγμή έχει την πλειοψηφία στην ακτοπλοϊκή αγορά.

Η ΕΕΝ έχει εκδώσει ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι δεν θα μπορέσει να υλοποιήσει την εξαγγελία για μείωση της τιμής των εισιτηρίων, καθώς ο υπουργού Ναυτιλίας Γιάννης Διαμαντίδης ενέκρινε μισθολογική αύξηση στους ναυτικούς για το 2010 και 2011 την οποία αδυνατούν τα μέλη της Ένωσης να δώσουν, λόγω ζημιών στις ακτοπλοϊκές εταιρείες, τα δύο τελευταία χρόνια.

Όταν η τροπολογία ψηφισθεί, θα δημοσιευθεί στην εφημερίδα της κυβέρνησης, προκειμένου να γίνει νόμος του κράτους, ενώ σχετική εγκύκλιος αναμένεται να αποσταλεί προς το Ναυτικό Επιμελητήριο και τις δύο ακτοπλοϊκές ενώσεις, προκειμένου οι ακτοπλοϊκές εταιρείες να εκδώσουν νέους τιμοκαταλόγους στα εισιτήρια.

Με τις προτεινόμενες διατάξεις στην τροπολογία, καταργείται το τέλος του ΚΑΕΟ (σσ ασφάλιση επιβατών και οχημάτων) που αποδιδόταν στο Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο προκειμένου να καλυφθούν κίνδυνοι από ναυτικά ατυχήματα και ανερχόταν στο 6,5% χωρίς ΦΠΑ.

Ήδη, όμως, με νεότερες διατάξεις, οι πλοιοκτήτριες εταιρείες ασφαλίζονται υποχρεωτικά για τον ίδιο κίνδυνο σε μεγάλους ασφαλιστικούς οργανισμούς, με αποτέλεσμα να υπάρχει διπλή ασφάλιση επιβατών και οχημάτων και ως εκ τούτου σε διπλή χρέωση των εισιτήριων, με δεδομένο ότι το συγκεκριμένο κόστος μετακυλίεται από τις ακτοπλοϊκές εταιρίες, στον επιβάτη.

Επίσης, καταργούνται τα αχθοφορικά δικαιώματα (0,55-1,09 ευρώ ανάλογα με το λιμάνι) καθώς και το τέλος για διαφυγούσα εργασία φορτοεκφόρτωσης, που αφορά στα εισιτήρια για τα φορτηγά που πραγματοποιούν το ταξίδι Πειραιά - Κρήτη - Πειραιάς και ανέρχεται σε 4%-8%, ανάλογα το λιμάνι.

Από τη στιγμή που αχθοφόροι πλέον στα λιμάνια δεν υπάρχουν, το τέλος φορτοεκφόρτωσης, ήταν για ομάδες εργατών που και αυτές πλέον δεν υπάρχουν και οι οποίες φόρτωναν παλαιότερα τα προϊόντα στα βαπόρια, καθώς δεν υπήρχαν πλοία στα οποία να μπαίνουν μέσα σε αυτά, φορτηγά αυτοκίνητα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.