Τρίτη 15 Απριλίου 2014

Ανακαλύψτε διατροφικά το παστέλι

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Περιέχει συστατικά απαραίτητα για την καθημερινή λειτουργία του οργανισμού.

Το παστέλι αποτελεί ένα εξαιρετικά θρεπτικό τρόφιμο, καθώς ο συνδυασμός σουσαμιού με μέλι παρέχει μια σειρά από συστατικά, απαραίτητα για την καθημερινή λειτουργία του οργανισμού.

Πρώτα από όλα μας δίνει ενέργεια, (χωρίς να λαμβάνουμε ζάχαρη) απαραίτητη για να αντεπεξέλθουμε στην καθημερινή σωματική και πνευματική μας δραστηριότητα.

Η μοναδική όμως θρεπτική αξία του σουσαμιού δίνει στο παστέλι και άλλες ιδιότητες.

Συγκεκριμένα, αναλύοντας τη σύστασή του, βλέπουμε ότι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, σε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, σε βιταμίνη Ε, σε συνδυασμό με τη μειωμένη περιεκτικότητά του σε απλά σάκχαρα και κορεσμένο λίπος.

Παράλληλα, λόγω του σουσαμιού, αποτελεί μια εξαιρετική πηγή ασβεστίου, από τις καλύτερες ανάμεσα στα φυτικής προέλευσης τρόφιμα. Επίσης, περιέχει μεταλλικά άλατα και ιχνοστοιχεία όπως φώσφορο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο και σελήνιο.

Τα συστατικά αυτά αποτελούν πολύ σημαντικά στοιχεία του ανθρώπινου μεταβολισμού απαραίτητα για ποικίλες λειτουργίες, όπως η λειτουργικότητα των οστών και των μυών, οι αντιδράσεις μεταβολισμού.

Ίσως όμως το σημαντικότερο συστατικό που έχει το παστέλι είναι τα αντιοξειδωτικά του. Σήμερα γνωρίζουμε ότι στο παστέλι περιέχονται ισχυρά αντιοξειδωτικά στοιχεία οι λιγνάνες, οι οποίες παρέχουν μια ασπίδα προστασίας έναντι χρόνιων νοσημάτων φθοράς με υψηλή συχνότητα στο σύγχρονο πληθυσμό, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ο σακχαρώδης διαβήτης.

Όλα τα παραπάνω καταδεικνύουν την υψηλή διατροφική αξία που έχει το παστέλι.

Πέρα όμως από όλα αυτά αποτελεί και μια πρακτική και γρήγορη επιλογή εντός και εκτός σπιτιού. Με δεδομένο το γεγονός ότι ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχει σήμερα επιβάλλει συγκεκριμένα διατροφικά πρότυπα και συνήθειες, η έντονη καθημερινότητα αναγκάζει πολλούς να περνούν μεγάλο χρονικό διάστημα της ημέρας εκτός σπιτιού, έχοντας μια ακατάστατη διατροφή, με μεγάλα διαστήματα ασιτίας ή με πρόχειρα σνακ, επιβαρημένα με πολύ λίπος, αλάτι και φτωχά σε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

Πόσοι δεν καταφεύγουν καθημερινά στη γρήγορη λύση μιας τυρόπιτας ή ενός σάντουιτς με διάφορες σως και άλλα συστατικά που το μόνο που δίνουν είναι περιττές θερμίδες; Κατά συνέπεια, τι από τα δύο θα πρέπει να συμβαίνει, να μένουμε νηστικοί μέχρι να γυρίσουμε στο σπίτι ή να τρώμε εύκολα και γρήγορα ανθυγιεινά γεύματα στο δρόμο;
Η απάντηση είναι τίποτα από τα δύο.

Σαφέστατα, το να είναι κάποιος νηστικός δεν συστήνεται, καθώς χρειάζεται άμεσα ενέργεια και απαραίτητα συστατικά που θα βοηθήσουν να αντεπεξέλθει στην καθημερινή σωματική και πνευματική του δραστηριότητα.

Τι καλύτερο λοιπόν από ένα παστέλι για το παιδί στο σχολείο, τον αθλητή πριν και μετά την προπόνηση, τον εργαζόμενο στη δουλειά αλλά και όποιον επιθυμεί να τρέφεται σωστά.


Πηγή: http://www.neadiatrofis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.