Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

Να καταπολεμηθεί το ξέπλυμα βρώμικους χρήματος στην Ευρώπη

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Τι αναφέρει σε ετήσια έκθεση για το 2012 η MONEYVAL.

Οι εισαγγελείς και οι δικαστές πρέπει να κάνουν περισσότερα για την καταπολέμηση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος στην Ευρώπη, ανέφερε στην ετήσια έκθεση της για το 2012 η MONEYVAL.

Παρουσιάζοντας την ετήσια έκθεση της για το 2012 σχετικά με την κατάσταση στον τομέα της καταπολέμησης του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και την χρηματοδότηση της τρομοκρατίας σε 22 ευρωπαϊκές χώρες που ελέγχει –επί συνόλου 30 που παρακολουθεί–, η αρμόδια Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης MONEYVAL κάλεσε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να εντείνουν τις προσπάθειες τους για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Οι δικαστές, οι εισαγγελείς και όσοι είναι αρμόδιοι για την επιβολή του νόμου πρέπει να κάνουν περισσότερα για την καταπολέμηση του βρώμικου χρήματος, τόνισε επίσης η επιτροπή στην έκθεσή της ενώ πρόσθεσε πως είναι ελάχιστες οι καταδίκες για ξέπλυμα χρήματος και οι αποφάσεις για δήμευση περιουσιών που έχουν αποτρεπτικό αποτέλεσμα και φέρνουν σημαντικά έσοδα στις οικονομίες.

Πολύ λίγες είναι οι καταδίκες των αποδεδειγμένα εμπλεκόμενων σε περιπτώσεις νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, σύμφωνα με την έκθεση.

Αναφερόμενος στις πρόσφατες αποφάσεις των ηγετών της Ομάδας των Οκτώ (G8) για την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος και της φοροδιαφυγής, ο αντιπρόεδρος της MONEYVAL Άντον Μπαρτόλο, κάλεσε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη να εντείνουν τον αγώνα κατά του ξεπλύματος χρήματος, σημειώνοντας ότι «είναι πιο σημαντικό από ποτέ τα πιστωτικά ιδρύματα να μην δέχονται πλέον πελάτες και να μην αποδέχονται ύποπτες συναλλαγές, αν προηγούμενα δεν έχουν προσδιορίσει τις πηγές προέλευσης των υπό κατάθεση κεφαλαίων και τις πραγματικές ταυτότητες των κεφαλαιούχων».

Ο ίδιος τόνισε ότι από τη στιγμή που τα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δέχονται κεφάλαια που αποτελούν προϊόντα εγκληματικών δραστηριοτήτων «θέτουν σε κίνδυνο τη δική τους φήμη, τη φήμη των χωρών τους και την εμπιστοσύνη προς το ευρωπαϊκό και το διεθνές τραπεζικό σύστημα».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.