Κυριακή 20 Απριλίου 2014

Πώς θα αποφύγω το φούσκωμα στο Πασχαλινό τραπέζι;

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Το Πάσχα είναι μία από τις μεγαλύτερες γιορτές της Χριστιανοσύνης αλλά δυστυχώς είναι πολύ στενά συνδεδεμένη με το φαγητό.

Το φαγητό είναι κομμάτι του γλεντιού, της Ανάστασης και της ψυχικής ανάτασης που φέρνει η άνοιξη. Φυσικά προηγείται μια μεγάλη διάρκεια νηστείας 40 ημερών, η οποία διατροφικά αποτελεί προληπτική παρέμβαση της θρησκείας υπέρ της υγείας των πιστών.

Αν προσέξει κάποιος, η 40μερη νηστεία γίνεται 3 φορές το χρόνο (Πάσχα, Αύγουστο και Χριστούγεννα)κατά τη διάρκεια της οποίας ο χριστιανός αποτοξινώνεται από τα κορεσμένα λιπαρά που είναι και τα πιο αθηρογόνα.

Εδώ όμως, υπάρχει το εξής πρόβλημα.

Αν η κατανάλωση λιπαρών -ακόμα και μη κορεσμένων- είναι μεγάλη, αυξάνονται οι θερμίδες και αυτό οδηγεί σε αύξηση βάρους. Και επειδή τα νηστίσιμα φαγητά δεν προκαλούν τον ίδιο κορεσμό, στη διάρκεια της νηστείας τρώμε μεγαλύτερες ποσότητες τηγανητών, ή φαγητών με πολύ λάδι, στα οποία βουτάμε και ψωμί “για να μας κρατήσει” με αποτέλεσμα το βάρος αυξάνεται.

Η αύξηση του βάρους μειώνει την ευεργετική δράση της αποτοξίνωσης από τα κορεσμένα λιπαρά γι αυτό και είναι σημαντικό στη νηστεία να μην βάζουμε πολύ λάδι στα φαγητά. Παρόλα αυτά, στο διάστημα της νηστείας ο οργανισμός αποτοξινώνεται.

Το Πάσχα είναι η στιγμή κατά την οποία επανερχόμαστε στη φυσιολογική διατροφή. Και εδώ υπάρχουν τα εξής προβλήματα.

Πρώτον, επειδή ο οργανισμός έχει ξεσυνηθίσει το λίπος, η απότομη λήψη λιπαρών μπορεί να δημιουργηθούν έντονα φουσκώματα μέχρι και διάρροιες ή κοιλιακοί πόνοι. Γι αυτό και πριν την ημέρα του Πάσχα υπάρχει το φαγητό του Μ. Σαββάτου (η μαγειρίτσα) η οποία προετοιμάζει το πεπτικό σύστημα να ξαναδεχτεί περισσότερα λιπαρά.

Δεύτερον επειδή τρώμε ξαφνικά μετά από μια μεγάλη περίοδο στέρησης, διασκεδάζοντας ταυτόχρονα, η πιθανότητα να κάνουμε υπερφαγία είναι πάρα πολύ μεγάλη. Η υπερφαγία θα συνοδευτεί από παλινδρόμηση, δυσπεψία και μια γενικότερη δυσφορία.

Τρίτον, όσοι έχουν ιστορικό καρδιοπάθειας πιθανόν αν φάνε υπερβολικά μπορεί να εμφανίσουν αρρυθμίες ή να εμφανίσουν υπερτασική κρίση ενώ αντίστοιχα οι διαβητικοίνα ανεβάσουν το σάκχαρο του αίματος.

Η τελευταία αλλά και πιο επικίνδυνη παρενέργεια της απότομης και μεγάλης λήψης τροφής με ταυτόχρονη λήψη αλκοόλης είναι η παγκρεατίτιδα. Τα περιστατικά παγκρεατίτιδας το Πάσχα είναι αυξημένα.

Η παγκρεατίτιδα είναι φλεγμονή του παγκρέατος η οποία στις σοβαρές της περιπτώσεις χρειάζεται νοσηλεία σε νοσοκομείο, ακόμα και σε μονάδα εντατικής θεραπείας και έχει και αρκετά αυξημένη θνησιμότητα μέχρι 5%.

Προσέξτε λοιπόν το Πάσχα να υπάρχει μια σταδιακή αύξηση των θερμίδων και των λιπαρών που τρώτε και να μην είναι πολύ μεγάλη η ταυτόχρονη λήψη αλκοόλ και πολύ λιπαρών γευμάτων.



Θα έλεγα λοιπόν την Παραμονή του Πάσχα να περιοριστείτε στη μαγειρίτσα, σε ένα αυγό και λίγη σαλάτα, λίγο ψωμί και 1-2 ποτήρια κρασί χωρίς υπερβολή στη λήψη τυριών.

Ανήμερα το Πάσχα, θα πρέπει να προσέξετε τι θα φάτε κατά τη διάρκεια του ψησίματος, όπου είναι και το μεγαλύτερο τσιμπολόγημα, με μεγάλη εγκράτεια στα τυριά.

Καθώς στους περισσότερους αρέσει η πέτσα, που είναι καθαρό κορεσμένο λίπος, θα πρέπει να προσέξετε και να μην ξεπερνάτε το μέτρο.

Οι πατάτες φούρνου καθώς επίσης και το τζατζίκι έχουν αυξημένο λίπος. Φάτε από όλα αλλά με μέτρο. Τρώτε σιγά, αυτό θα βοηθήσει να νιώσετε ευκολότερα τον κορεσμόκαι σε κάθε περίπτωση μην πίνετε μεγάλη ποσότητα αλκοόλης.

Σίγουρα ένα γλέντι κι ένας χορός μετά το φαγητό θα βοηθήσει στο να κάψει ο οργανισμός κάποιες θερμίδες και να αποσυμφορηθεί. Ένας καλός περίπατος μιας ώρας θα ήταν μια εξαιρετικά καλή εναλλακτική λύση για να σας αντιρροπήσει την υπερφαγία.

Καλώς η κακώς το φαγητό είναι ένας από τους τρόπους να γιορτάζουμε και να περνάμε καλά, γι αυτό πρέπει να υπάρχει μέτρο ώστε να μην καταλήξει η γιορτή σε κάτι κακό.



Πηγή: http://www.boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.