Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012

Οι σκάλες σώζουν χρόνο και βελτιώνουν την υγεία

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Οδηγούν, μεταξύ άλλων, στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Αν ο χρόνος σας είναι περιορισμένος και νομίζετε ότι οι σκάλες απλά σας καθυστερούν, μάλλον πρέπει να βρείτε μια νέα δικαιολογία για να χρησιμοποιείτε το ασανσέρ, αφού σύμφωνα με στατιστικές μελέτες έχει αποδειχθεί ότι από τις σκάλες φθάνει κανείς γρηγορότερα στον προορισμό του.

Οι ερευνητές ενός Καναδικού νοσοκομείου διαπίστωσαν ότι, όσοι γιατροί ανέβαιναν από τις σκάλες αντί να χρησιμοποιούν το ασανσέρ του κτιρίου, εξοικονομούσαν καθημερινά περίπου 15 λεπτά από τον πολύτιμο χρόνο τους. Οι σκάλες αποδείχθηκαν πιο αποτελεσματικές, δεδομένου ότι δεν υπήρχε χρόνος αναμονής όπως για τον ανελκυστήρα.

Σε γενικές γραμμές οι ειδικοί συστήνουν στους ανθρώπους να βρίσκουν τρόπους ώστε να προσθέτουν «βοηθητικές» για την υγεία καθημερινές ασκήσεις. Κάτι τέτοιο μπορεί να περιλαμβάνει περπάτημα μικρών αποστάσεων από το χώρο στάθμευσης μέχρι τον τελικό προορισμό ή την παράβλεψη του ασανσέρ και τη χρήση σκάλας.

Στη μελέτη μετρήθηκαν οι χρόνοι που χρειάστηκαν μερικοί γιατροί για να μεταβούν με τις σκάλες –όχι τρέχοντας- σε έναν όροφο και οι αντίστοιχοι όταν πήγαιναν με τον ανελκυστήρα. Αν και η μεγαλύτερη και πιο κουραστική απόσταση ήταν από το ισόγειο προς τον έκτο όροφο, αποδείχθηκε ότι ακόμα και σε αυτή την περίπτωση «τα πόδια» είναι πιο γρήγορα από την τεχνολογία! Κατά μέσο όρο χρειάστηκαν 13 δευτερόλεπτα από τον έναν όροφο στον άλλο, ενώ το ασανσέρ έκανε 37!

Ο γιατρός Philippe Meyer, καρδιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, συμφώνησε με τα αποτελέσματα της παρούσας μελέτης και σημείωσε ότι οι εργαζόμενοι οι οποίοι αναγκάζονται να ανεβοκατεβαίνουν σκάλες κάθε ημέρα, μη έχοντας τη δυνατότητα να κάνουν χρήση ασανσέρ, εμφανίζουν σημαντικότερα καλύτερη κατάσταση υγείας από εκείνους που κάνουν το δεύτερο, παρουσιάζοντας μείωση του σωματικού λίπους, ελάττωση της αρτηριακής πίεσης και της «κακής» χοληστερόλης LDL.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.