Πράξη νομοθετικού περιεχομένου, με την οποία θα καθίσταται υποχρεωτική η μεταφορά των καταθέσεων των δημοσίων φορέων σε λογαριασμούς κοινής διαχείρισης της Τράπεζας της Ελλάδας, κατέθεσε σήμερα το υπουργείο Oικονομικών.
Η σκέψη για την θεσμοθέτηση της μεταφοράς των καταθέσεων σε κοινή διαχείριση με το ελληνικό δημόσιο, γίνεται για να παρακαμφθούν οι αντιδράσεις των διοικητικών συμβουλίων των δημόσιων φορέων, που αντιδρούν στην εκχώρηση των καταθέσεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συνολικές καταθέσεις των δημοσίων φορέων, φτάνουν τα 11,9 δις ευρώ, ενώ υπάρχουν ήδη σε ισχύ συμφωνίες επαναφοράς 8,9 δις ευρώ.
Οι καταθέσεις των ΔΕΚΟ, δεν θα περιλαμβάνονται στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, αφού για την κίνηση των λογαριασμών τους, θα πρέπει να προηγηθεί απόφαση της γενικής συνέλευσης των μετόχων.
Σε πρόσφατες δηλώσεις του, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Δημήτρης Μάρδας, αναφερόμενος στο θέμα, είχε τονίσει ότι η μεταφορά των καταθέσεων των δημοσίων φορέων στην Τράπεζα της Ελλάδας, δεν σημαίνει ότι δεν θα είναι διαθέσιμα για τους φορείς όποτε τα χρειαστούν. Τόνισε επίσης, ότι ανάλογη νομοθεσία υπάρχει σε χώρες όπως, η Ολλανδία, η Πορτογαλία και η Μεγάλη Βρετανία.
Πατήστε πάνω στη φωτογραφία και διαβάστε την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου
--------------------
Διευκρινίσεις από την κυβέρνηση για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου
Διευκρινίσεις για την απόφαση της κυβέρνησης να μεταφερθούν με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων της γενικής κυβέρνησης στην Τράπεζα της Ελλάδος, δίνουν κυβερνητικές πηγές.
"Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που προωθεί η κυβέρνηση γίνεται υποχρεωτική η μεταφορά ταμειακών διαθεσίμων των φορέων του Δημοσίου –και σε καμία περίπτωση των Ασφαλιστικών Ταμείων- στον ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος, ώστε να χρησιμοποιηθούν αν χρειαστεί για την έκδοση repos, δηλαδή τίτλων βραχυπρόθεσμου (έως 15 ημέρες) δανεισμού του κράτους.
Αυτή η πρακτική ισχύει σε αρκετές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Άλλωστε η ρύθμιση αυτή αναφέρεται σε φορείς οι οποίοι χρηματοδοτούνται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και δίνει τη δυνατότητα στο Δημόσιο να δανείζεται για μία χρονική περίοδο ως και 15 ημέρες ποσά τα οποία οι φορείς δεν έχουν ανάγκη", τονίζουν κυβερνητικές πηγές.
Με αυτό τον τρόπο, σημειώνουν, "οι φορείς εξασφαλίζουν πιο αποδοτική τοποθέτηση των ταμειακών τους διαθεσίμων, αφού τα επιτόκια των εμπορικών τραπεζών δεν ξεπερνούν το 1%, ενώ στην Τράπεζα της Ελλάδος η απόδοση είναι της τάξης του 2,5%".
Παράλληλα, κυβερνητικοι κύκλοι υπενθυμίζουν ότι με πρόσφατη τροπολογία, τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων είναι πλήρως εξασφαλισμένα με δικαίωμα αποζημίωσης από το Δημόσιο.
Τέλος, όπως επισημαίνουν, "αρκετοί φορείς έχουν ήδη καταθέσει τα διαθέσιμά τους στην Τράπεζα της Ελλάδος. Αυτοί, κάθε στιγμή που προκύπτει ανάγκη μπορούν να εκταμιεύουν τα ποσά που επιθυμούν, όπως έκανε η Αττικό Μετρό, η οποία εκταμίευσε πρόσφατα 150 εκατ. Ευρώ από την Τράπεζα της Ελλάδος"
--------------------
Θύελλα αντιδράσεων από δήμους και περιφέρειες για τα αποθεματικά
Την αντίδραση της τοπικής αυτοδιοίκησης έχει προκαλέσει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που προβλέπει την υποχρεωτική μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων, δήμων και τοπικής αυτοδιοίκησης στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Για "πολιτικά και θεσμικά απαράδεκτη απόφαση" κάνει λόγο ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, προαναγγέλλοντας παράλληλα προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ). Σε ανακοίνωσή του ο κ. Πατούλης σημειώνει ότι "η δέσμευση των ταμειακών διαθεσίμων είναι μια λανθασμένη πολιτική απόφαση που αποδεικνύει ότι οι μέχρι σήμερα επιλογές του κυβερνητικού οικονομικού επιτελείου δημιουργού αδιέξοδα, που δύσκολα θα ξεπεραστούν" και κάλεσε την κυβέρνηση να αναγνωρίσει ότι "η Αυτοδιοίκηση όλα αυτά τα προηγούμενα χρόνια συνέβαλε καθοριστικά στην επίτευξη του μεγάλου εθνικού στόχου για δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος".
"Ξεκαθαρίζουμε ότι πλέον ως θεσμός δεν μπορούμε να σηκώσουμε άλλα βάρη. Η Αυτοδιοίκηση πλήρωσε και με το παραπάνω «το μερίδιο της στο λογαριασμό» της δημοσιονομικής εξυγίανσης της χώρας. Τα δημοσιονομικά πλεονάσματα της χώρας στηρίχθηκαν στα πλεονάσματα των Δήμων κι όχι στα ελλείμματα που εξακολουθεί να παράγει η κεντρική κυβέρνηση.
Καλούμε την Κυβέρνηση να ακυρώσει την απόφασή της να δεσμεύσει στην Τράπεζα της Ελλάδος τα χρήματα των Δήμων. Σε διαφορετική περίπτωση, η Κ.Ε.Δ.Ε. θα προχωρήσει σε δυναμικές κινητοποιήσεις, δημιουργώντας έναν ισχυρό μέτωπο αντίστασης Δήμων κι εργαζομένων στους Ο.Τ.Α., στις απαράδεκτες κυβερνητικές μεθοδεύσεις" τονίζε μεταξύ άλλων σε δήλωσή του ο κ. Πατούλης, προσθέτοντας: "Θα προσφύγουμε άμεσα στο ΣτΕ για να ακυρώσουμε δικαστικά την θεσμικά απαράδεκτη απόφαση του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης".
Αύριο συγκαλείται έκτακτο Δ. Σ. της ΚΕΔΕ στο οποίο θα προσκληθούν όλοι οι Πρόεδροι όλων των Π.Ε.Δ., για να καθοριστεί το πλάνο των κινητοποιήσεων της Αυτοδιοίκησης Α' Βαθμού. Αξίζει να σημειωθεί ότι η «Ανοικτή Πόλη» μειοψήφησε.
Στο ΣτΕ θα προσφύγει και ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης, τονίζοντας:
"Με τη σημερινή της απόφαση και μάλιστα με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η κυβέρνηση υποχρεώνει τις Περιφέρειες και τους Δήμους της χώρας να μεταφέρουν τα αποθεματικά τους στην Τράπεζα της Ελλάδας, σταματώντας ουσιαστικά όλα τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη και καταδικάζοντας την Αυτοδιοίκηση σε «παύση πληρωμών».
Εν μία νυκτί, η κυβέρνηση ακυρώνει τη λαϊκή εντολή της Αυτοδιοίκησης και ισοπεδώνει την αυτονομία και την ανεξαρτησία του θεσμού, παραβιάζοντας ευθέως το Σύνταγμα της Ελλάδας".
"Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας αρνείται να γίνει συνεργός στον αυταρχισμό και στις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης. Για το σκοπό αυτό, ζήτησα και έλαβα σήμερα σχετική γνωμοδότηση της Νομικής Υπηρεσίας και στη συνέχεια εξέδωσα απόφαση, με την οποία η Περιφέρειά μας προσφεύγει δικαστικά στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας την ακύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και την αναστολή εφαρμογής της, καθώς και προσωρινή διαταγή αναστολής εκτέλεσης. Οφείλουμε όλοι, ως άνθρωποι της Αυτοδιοίκησης, να προασπίσουμε τα συμφέροντα και την ομαλή λειτουργία του θεσμού που υπηρετούμε προς όφελος των πολιτών. Ελπίζω, έστω και την ύστατη στιγμή, η κυβέρνηση να μην επιμείνει στη θεσμική αυτή εκτροπή".
Παράλληλα, μετά την απόφαση για τα ταμειακά διαθέσιμα διεκόπη για αύριο στις 5 το απόγευμα η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου της Αθήνας. Μάλιστα σε ψήφισμά του, καταδικάζει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και επιφυλάσσεται για κάθε ενέργεια που θα προστατεύει τα χρήματα των πολιτών της Αθήνας.
Για "αντισυνταγματική πράξη" έκανε λόγο ο δημοτικός σύμβουλος, Θανάσης Πλεύρης ζητώντας παράλληλα από το Δημοτικό Συμβούλιο να μην παραχωρήσει τα ταμειακά διαθέσιμα του Δήμου, καθώς σύμφωνα με τον ίδιο "δεν μπορεί η κυβέρνηση να υποχρεώνει την τοπική αυτοδιοίκηση να δίνει τα ταμειακά διαθέσιμα". Από την πλευρά του ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Νίκος Σοφιανός υπογράμμισε ότι "το δημοτικό συμβούλιο πρέπει να καταδικάσει αυτή την ενέργεια", ενώ ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου της Αθήνας, Λευτέρης Καστανάκης ζήτησε να "διασφαλιστούν οι μισθοί και οι προμηθευτές".
"Η κεντρική κυβέρνηση έχει ένα συγκεκριμένο έργο και δεν μπορεί να παρέμβει στα οικονομικά του δήμου" σημείωσε ο δημοτικός σύμβουλος, Φώτης Προβατάς, ζητώντας "να γίνει ένας ειλικρινής διάλογος με την κυβέρνηση".
"Τα ταμειακά διαθέσιμα που έχουμε είναι για τη μισθοδοσία και τους προμηθευτές" δήλωσε από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γιώργος Μπρούλιας.
Ενόψει της αυριανής έκτακτης συνεδρίασης της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης, εκφράζει την έντονη αντίθεσή του, τονίζει ότι ο δήμος Αθηναίων θα εισηγηθεί στο ΔΣ της ΚΕΔΕ να μην εφαρμοστεί η ΠΝΠ, ως προδήλως αντισυνταγματική, καθώς παραβιάζει βάναυσα την αυτοτέλεια των ΟΤΑ. Ο κ. Καμίνης υπογραμμίζει ότι τέτοιου είδους αιφνιδιαστικές ενέργειες δημιουργούν εικόνα θεσμικής διάλυσης και στην ουσία αναστέλλουν τη λειτουργία των δήμων.
Πηγή: http://www.enikonomia.gr , http://www.enikos.gr και http://www.enikos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.