Δευτέρα, 20 Απριλίου 2015

Έγιναν λάθη στο χειρισμό της επιδημίας του Έμπολα, παραδέχεται ο ΠΟΥ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας παραδέχθηκε ότι έγιναν σοβαρά σφάλματα και παραλείψεις κατά το χειρισμό της κρίσης της επιδημίας του ιού Έμπολα, δεσμευόμενος να προωθήσει μεταρρυθμίσεις προκειμένου να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει με πιο επαρκή τρόπο μελλοντικές κρίσεις.

«Μάθαμε να είμαστε ταπεινοί. Είδαμε ότι παλαιές ασθένειες σε νέα πλαίσια μονίμως προκαλούν νέες εκπλήξεις», αναφέρει κείμενο, το οποίο έχουν συντάξει η γενική διευθύντρια του ΠΟΥ, Μάργκαρετ Τσαν, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής και ανώτατα στελέχη του οργανισμού.

«Λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη τις επικρίσεις σε βάρος του Οργανισμού ότι, μεταξύ άλλων, η αρχική αντίδραση του ΠΟΥ ήταν αργή και ανεπαρκής, δεν σπεύσαμε αμέσως να προειδοποιήσουμε τον κόσμο... δεν εργαστήκαμε αποτελεσματικά σε συντονισμό με άλλους εταίρους, υπήρξαν παραλείψεις στην ενημέρωση για τους κινδύνους και υπήρξε σύγχυση ρόλων και αρμοδιοτήτων», αναφέρει το έγγραφο.

Στο κείμενο αναφέρονται οκτώ «μαθήματα» που αντλήθηκαν, ιδίως σε τομείς στους οποίους η αντίδραση του ΠΟΥ στην επιδημία του Έμπολα κρίνεται ότι θα μπορούσε να είναι πολύ καλύτερη, όπως τα πεδία της ενημέρωσης και της επικοινωνίας, σύμφωνα με το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ορισμένοι επικριτές του οργανισμού επεσήμαναν ότι ο δισταγμός του ΠΟΥ να κηρύξει κατάσταση υγειονομικής έκτακτης ανάγκης ήταν ένας από τους κύριους παράγοντες που συνέτειναν στο να εξελιχθεί η επιδημία στη χειρότερη μέχρι σήμερα στην ιστορία, με 25.000 και πλέον κρούσματα και πάνω από 10.000 νεκρούς.

Στο κείμενο περιγράφονται ακόμη οι σχεδιασμοί του ΠΟΥ για την προώθηση μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να είναι καλύτερα προετοιμασμένος για μελλοντικές κρίσεις.

«Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ιδιαίτερα αποτελεσματικά ξεσπάσματα μικρού και μεσαίου μεγέθους, αλλά όταν αντιμετωπίζουμε μια κατάσταση εκτάκτου ανάγκης αυτής της κλίμακας, τα σημερινά μας συστήματα-σε εθνικό και διεθνές επίπεδο-απλά δεν ήταν σε θέση να ανταποκριθούν», σημειώνεται.

Στο κείμενο του ΠΟΥ διατυπώνεται επίσης η υπόσχεση ότι θα βελτιωθούν οι επικοινωνίες του και θα αυξηθεί η διαφάνεια του οργανισμού, ο οποίος εδρεύει στη Γενεύη.

Αντίθετα με άλλες ειδήσεις σχετικά με την επιδημία του Έμπολα, το κείμενο δεν εστάλη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στους συνήθεις αποδέκτες, ούτε αναρτήθηκε στους λογαριασμούς του ΠΟΥ στο Twitter.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.