Σάββατο 14 Ιουλίου 2012

Αντιμέτωποι με εκκαθαριστικά του τρόμου 5,5 εκατ. φορολογούμενοι

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Ούτε καν ένας στους δέκα δεν παίρνει επιστροφή φόρου.

Τον Γολγοθά της Εφορίας αναμένεται να ανέβουν σταδιακά μέχρι του χρόνου το καλοκαίρι 5,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι, οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν συνολικά φόρο εισοδήματος 5,1 δισ. ευρώ. Το βουνό των φόρων θα εξοφληθεί με τη ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών σε δέκα μηνιαίες δόσεις, η πρώτη από τις οποίες θα πρέπει να καταβληθεί τον Αύγουστο και η τελευταία του χρόνου τον Μάιο.

Μετά θα ξεκινήσει η εξόφληση του φόρου του 2013. Το φετινό φορο-σοκ, δεν έχει προηγούμενο και, όπως αποκαλύπτουν τα Νέα, υπάρχουν φορολογούμενοι, που μέχρι πέρσι έπαιρναν επιστροφή και φέτος εισπράττουν κεραμίδα φόρου χιλιάδων ευρώ. Οι τυχεροί που θα έχουν φέτος επιστροφή μετριούνται στα δάχτυλα, καθώς, ούτε καν ένας στους δέκα δεν αναμένεται να πάρει επιστροφή φόρου.

Σε σύνολο 1.937.343 εκκαθαριστικών που έχουν ήδη αποσταλεί, επτά στα δέκα ραβασάκια που έρχονται είναι χρεωστικά, με τον μέσο φόρο 1,3 εκατομμυρίων φορολογουμένων στα 1.547 ευρώ.

Μόλις 168.607 ή το 8,7% του συνόλου είναι πιστωτικά, με τους επιστρεφόμενους φόρους στα 91 εκατ. ευρώ.
Το βουνό των επιβαρύνσεων διαμορφώθηκε φέτος με σειρά φορο-χτυπημάτων. Το υπουργείο Οικονομικών, αρχικά πέρσι κατέβασε το αφορολόγητο στα 8.000 ευρώ και στη συνέχεια στα 5.000 ευρώ από 12.000 ευρώ που ίσχυε για τη φορολόγηση των εισοδημάτων του 2010.

Παράλληλα όμως, δεν προσαρμόστηκε η μηνιαία παρακράτηση στα νέα χαμηλά αφορολογήτου και στις αλλαγές των συντελεστών, με αποτέλεσμα το πρώτο χτύπημα να έρχεται από τη μικρότερη παρακράτηση φόρου στο σύνολο του περασμένου έτους.

Πάνω σε αυτή τη βάση ήρθε να προστεθεί σειρά μέτρων που έκαναν το φετινό εκκαθαριστικό βαρύ κι ασήκωτο. Μεταξύ αυτών, το ψαλίδισμα σε φοροαπαλλαγές για τόκους στεγαστικών δανείων, ιατρικά έξοδα, ενοίκια, κλπ και η καθιέρωση ενιαίας έκπτωσης μόνο από τον φόρο και όχι από το εισόδημα.

Επίσης, καθοριστικό ρόλο έπαιξε το γεγονός ότι κόπηκε το μπόνους της έκπτωσης φόρου για όσους δήλωναν περισσότερες από τις απαιτούμενες αποδείξεις και διατηρήθηκε μόνο η ποινή 10% έξτρα φόρου. Οι απαιτούμενες αποδείξεις αυξήθηκαν στο 25%του πραγματικού ή τεκμαρτού εισοδήματος, με αποτέλεσμα να πέφτουν στην παγίδα χιλιάδες φορολογούμενοι που μέτρησαν τις αποδείξεις με τα δηλωθέντα εισοδήματα και πιάστηκαν στην παγίδα των αυξημένων τεκμηρίων.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.