Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016

Ψωρίαση: Οι σοβαρές επιπλοκές - Ποια ζωτικά όργανα πλήττει συχνότερα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η ψωρίαση είναι μια χρόνια, μη μεταδοτική αυτοάνοση ασθένεια που επηρεάζει το δέρμα και τις αρθρώσεις.

Δεν είναι όμως πάθηση μόνο του δέρματος, καθώς οι διαταραχές που επιφέρει στο ανοσοποιητικό σύστημα , μπορεί να πλήξουν όλα τα όργανα και τους ιστούς του σώματος.

Οι πάσχοντες από ψωρίαση μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτη, ακόμη και ορισμένες μορφές καρκίνου.

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Σύμφωνα με μελέτες περισσότεροι από επτά στους δέκα πάσχοντες από ψωρίαση έχουν ταυτοχρόνως ένα ή περισσότερα άλλα χρόνια νοσήματα. Έχει υπολογιστεί π.χ. ότι ποσοστό 30% των ασθενών με ψωρίαση έχει ψωριασική αρθρίτιδα, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο άλλων νοσημάτων, όπως τα καρδιαγγειακά και η κατάθλιψη.

Επιπλέον, η παχυσαρκία είναι δύο φορές πιο συχνή στα άτομα με ψωρίαση απ’ ό,τι στον γενικό πληθυσμό, το ίδιο και η υπέρταση και άλλα νοσήματα.

Καρδιαγγεικά νοσήματα

Η ψωρίαση σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφράγματος, εγκεφαλικού επεισοδίου, θρομβώσεων και πνευμονικής εμβολής.

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι πάσχοντες από σοβαρή ψωρίαση διατρέχουν:

-Επταπλάσιο κίνδυνο να υποστούν έμφραγμα

-Κατά 43% μεγαλύτερο κίνδυνο εγκεφαλικού και

-Κατά 50% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου

Μάλιστα οι νεότεροι ηλικιακά ασθενείς είναι αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο απ’ όλους.

Αυτό οφείλεται στη χρόνια φλεγμονή της ψωρίασης σε μεγάλα τμήματα του σώματος που οδηγεί σε φλεγμονή των μεγάλων αρτηριών του σώματος.

Άλλες επιπτώσεις

Οι ασθενείς με ψωρίαση μπορεί επίσης να εκδηλώσουν:

-Μεταβολικό σύνδρομο (δηλαδή η συνύπαρξη σε ένα άτομο υπέρτασης, αυξημένης περιμέτρου μέσης, αυξημένων τριγλυκεριδίων, διαβήτη κ.λπ.)

-Κατάθλιψη (υπολογίζεται ότι πάσχει ένας στους τέσσερις ασθενείς, με το 5,5% να έχει μείζονα κατάθλιψη με αυτοκτονικό ιδεασμό).

-Νόσο του Crohn

-Καρκίνο (η ψωρίαση σχετίζεται με συγκεκριμένες μορφές, όπως το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα του δέρματος και το λέμφωμα).

-Πολλοί ασθενείς εκδηλώνουν επίσης διαταραχές του ύπνου, ενώ μελέτες έχουν συσχετίσει την ψωρίαση και με το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης.

Προστασία

Στην πρόληψη των επιπλοκών της ψωρίασης παίζει καθοριστικό ρόλο η σωστή θεραπεία, καθώς έχει αποδειχθεί πως η καταπολέμηση τη ψωρίασης, βελτιώνει και τα άλλα νοσήματα.

Παράλληλα με τα φάρμακα (τοπικά και συστηματικά) που θα σας χορηγήσει ο γιατρός, είναι χρήσιμο να κάνετε προληπτικές εξετάσεις (για καρκίνο, καρδιοπάθεια κ.λπ.) και να αποφεύγετε την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα.


Πηγή: http://www.boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.