Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

Πληροφορική και παιχνίδι για τους πάσχοντες από άνοια

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Συνδυασμός νοητικής και σωματικής άσκησης.

Τα κατάλληλα παιχνίδια στο διαδίκτυο μπορούν να βελτιώσουν την υγεία των ηλικιωμένων αλλά και των ατόμων που πάσχουν από ήπια άνοια.

Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Μνήμες μακράς διάρκειας», που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στη χώρα μας υλοποιείται στη Θεσσαλονίκη, δίνει αυτή τη δυνατότητα καθώς αποτελεί μια ολοκληρωμένη τεχνολογική πλατφόρμα που συνδυάζει τις πιο σύγχρονες νοητικές ασκήσεις με τη σωματική δραστηριότητα.

«Ο συνδυασμός νοητικής άσκησης με σωματική δραστηριότητα παρέχει αποτελεσματική προστασία ενάντια στη νοητική έκπτωση της μεγάλης ηλικίας, βελτιώνοντας έτσι ενεργά την ποιότητα ζωής των ηλικιωμένων» ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής ιατρικής πληροφορικής στο ΑΠΘ και συντονιστής του προγράμματος Παναγιώτης Μπαμίδης.

Το πρόγραμμα αυτό ξεκίνησε πριν δύο χρόνια, ωστόσο, το πειραματικό, πρακτικό στάδιο υλοποιείται από τον περασμένο Οκτώβριο.

«Τα πρώτα στατιστικά δεδομένα που προέκυψαν από νευροψυχολογικά τεστ των ατόμων που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, δείχνουν ότι η συγκεκριμένη μη φαρμακολογική παρέμβαση πρόληψης της άνοιας είχε εντυπωσιακά ποιοτικά αποτελέσματα τόσο στις συγκεκριμένες εγκεφαλικές λειτουργίες, που επηρεάζονται από το γήρας, όσο και στην ψυχολογική κατάσταση των συμμετεχόντων. Παρατηρήθηκε έτσι ήδη μία βελτίωση της τάξης του 12% στις λειτουργίες προσοχής, στις εκτελεστικές λειτουργίες, στη γλώσσα, στην ταχύτητα επεξεργασίας πληροφοριών, στις οπτικο-χωρικές ικανότητες των ατόμων, αλλά και στην μνήμη εργασίας, μετά την παρακολούθηση του προγράμματος. Το ποσοστό αυτό βελτίωσης είναι σημαντικό, αλλά το σημαντικότερο ποσοστό επιτυχίας αφορά στην ψυχολογική κατάσταση των ηλικιωμένων του προγράμματος, στους οποίους παρατηρήθηκε ότι βελτίωσαν το δείκτη της κατάθλιψή τους κατά 50%», κατέληξε ο κ Μπαμίδης.

Η τεχνολογική πλατφόρμα περιλαμβάνει πρωτόκολλα ασκήσεων για την ισορροπία, την ενδυνάμωση μυών, την αεροβική άσκηση κλπ, αλλά και ασκήσεις του νου, οι οποίες ενισχύουν την παρατηρητικότητα, τη μνήμη, τις αισθήσεις. Το πρόγραμμα εκπαίδευσης των ηλικιωμένων διαρκεί 8-10 εβδομάδες και περιλαμβάνει σωματικές ασκήσεις 3-5 φορές την εβδομάδα, καθώς και νοητικές ασκήσεις 4-5 φορές εβδομαδιαίως.

Οι υπηρεσίες του προγράμματος μπορούν να εγκατασταθούν σε ιδιωτικές κατοικίες, σε κέντρα ημερήσιας φροντίδας, σε ενοριακά κέντρα, ή τυπικές ιατρικές δομές, επιτρέποντας τη φυσική και νοητική άσκηση κάτω από εξατομικευμένη επιτήρηση, χωρίς ατυχήματα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.