Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

Στο επίκεντρο η υποβάθμιση των ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.
Ερώτηση στη Βουλή με αντικείμενο τη λειτουργία των Κέντρων Εκπαίδευσης Κοινωνικής Υποστήριξης και Κατάρτισης Ατόμων με Αναπηρία κατέθεσε η Βουλευτής Ρεθύμνου της Νέας Δημοκρατίας, Όλγα Κεφαλογιάννη.



Η ερώτηση της κ. Βουλευτού απευθύνεται προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ο οποίος καλείται να απαντήσει για το ποιοι είναι οι λόγοι, για τους οποίους αποφασίστηκε η συγχώνευση των ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ με τα νοσοκομεία των περιοχών, όπου αυτά υπάρχουν, προκειμένου να λειτουργήσουν ως τμήματα αποκατάστασης.

Η σχετική απόφαση της Κυβέρνησης, έχει προκαλέσει την οργή των Ατόμων με Αναπηρία, καθώς η εξέλιξη αυτή δεν ανταποκρίνεται στους καταστατικούς στόχους ίδρυσης των ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ και στον σκοπό της αποϋδριματοποίησης των ΑμεΑ.
Η κ. Κεφαλογιάννη ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό, γιατί με την ένταξη των ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ στα Νοσοκομεία, άλλαξαν, σύμφωνα με τις καταγγελίες των Συλλόγων ΑμεΑ, οι καταστατικοί στόχοι των κέντρων και τι προτίθεται να κάνει είτε για την απένταξη των ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ από τα Νοσοκομεία είτε για την κανονική λειτουργία τους με βάση τους σκοπούς, για τους οποίους ιδρύθηκαν τα προηγούμενα χρόνια.

Ερωτά επίσης τον κ. Υπουργό, τι προτίθεται να κάνει για την στελέχωση και την εύρυθμη λειτουργία του ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ Ρεθύμνου αλλά και των αντίστοιχων κέντρων της χώρας σύμφωνα με τους καταστατικούς στόχους ίδρυσης τους.

Αναλυτικά, αναφέρει:
«Τα Κέντρα Εκπαίδευσης Κοινωνικής Υποστήριξης και Κατάρτισης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, ιδρύθηκαν για να παρέχουν τις σχετικές με τον τίτλος τους υπηρεσίες σε όλες τις ομάδες πληθυσμού με αναπηρία.
Ανάμεσα στα 23 που ιδρύθηκαν και κατασκευάστηκαν οι κτιριακές υποδομές τους, είναι και το ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ Ρεθύμνου, το οποίο δημιουργήθηκε για να καλύπτει τις ανάγκες ολόκληρης της Κρήτης.

Τα ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ ιδρύθηκαν προκειμένου να ανταποκριθούν στους εξής στόχους:
• Την έγκαιρη διάγνωση, τη συμβουλευτική στήριξη και αντιμετώπιση βιοψυχοκοινωνικών αναγκών των ΑμεΑ και των οικογενειών τους.
• Την παροχή υπηρεσιών και ανάπτυξη προγραμμάτων για την κοινωνική στήριξη των ΑΜΕΑ καθώς και την πληρέστερη και ισότιμη κοινωνική ένταξη σε διάφορα επίπεδα της καθημερινής ζωής (απασχόληση, αυτόνομη διαβίωση, άθληση, κ.α.).
• Την προεπαγγελματική κατάρτιση των ΑμεΑ , τη λειτουργική τους αποκατάσταση και την υποστήριξη για ένταξη στον κοινωνικό ιστό.
• Την έγκυρη πληροφόρηση και ενημέρωση των ΑμεΑ και των οικογενειών τους σε θέματα που συνδέονται με την αναπηρία.
• Την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας για θέματα ΑμεΑ.
• Την παραπομπή των ΑμεΑ σε εξειδικευμένες υπηρεσίες σε τοπικό ή περιφερειακό επίπεδο.
• Την ανάπτυξη μεθόδων, τεχνικών που βοηθούν στην επίλυση θεμάτων ΑμεΑ
• Την έρευνα για ανάπτυξη πολιτικών και προγραμμάτων για θέματα ΑμεΑ.
Όλοι οι παραπάνω στόχοι, ουσιαστικά δεν επετεύχθησαν ποτέ, γιατί ποτέ δεν στελεχώθηκαν επαρκώς και δεν λειτούργησαν κανονικά τα συγκεκριμένα κέντρα.

Στο Ρέθυμνο, το ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ, ειδικά τα δύο τελευταία χρόνια ακολούθησε συνεχή φθίνουσα πορεία, χωρίς ανθρώπινο δυναμικό, με σοβαρά διοικητικά ζητήματα να προκύπτουν και γενικότερα αντιμετωπίστηκε με αδιαφορία και απαξίωση.

Αντί λοιπόν να αναληφθούν πρωτοβουλίες για την στελέχωση και την πλήρη λειτουργία του ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ Ρεθύμνου αλλά και των υπολοίπων ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ της χώρας, αποφασίστηκε η συγχώνευση τους με τα νοσοκομεία των περιοχών, όπου αυτά υπάρχουν, προκειμένου να λειτουργήσουν ως τμήματα αποκατάστασης.
Η σχετική απόφαση της Κυβέρνησης, έχει προκαλέσει την οργή των Ατόμων με Αναπηρία, καθώς η εξέλιξη αυτή δεν ανταποκρίνεται στους καταστατικούς στόχους ίδρυσης των ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ και στον σκοπό της αποϊδριματοποίησης των ΑμεΑ.
Ζητούν την απένταξη των ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ από τα Νοσοκομεία και την κανονική λειτουργία τους για το σκοπό που ιδρύθηκαν.

Κατόπιν των παραπάνω, ερωτάται ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης: Γιατί με την ένταξη των ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ στα Νοσοκομεία, άλλαξαν, σύμφωνα με τις καταγγελίες των Συλλόγων ΑμεΑ, οι καταστατικοί στόχοι των κέντρων και τι προτίθεται να κάνει είτε για την απένταξη των ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ από τα Νοσοκομεία είτε για την κανονική λειτουργία τους με βάση τους σκοπούς, για τους οποίους ιδρύθηκαν τα προηγούμενα χρόνια.
Τι προτίθεται να κάνει για την στελέχωση και την εύρυθμη λειτουργία του ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ Ρεθύμνου αλλά και των αντίστοιχων κέντρων της χώρας σύμφωνα με τους καταστατικούς στόχους ίδρυσης τους».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.