Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

Εξωσχολικές δραστηριότητες: Φτηνές λύσεις αναζητούν οι γονείς

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Τη πιο φτηνή λύση αναζητούν πολλοί γονείς προκειμένου να συμμετέχουν και φέτος τα παιδιά τους στις διάφορες εξωσχολικές δραστηριότητες. Ωστόσο, το ενδιαφέρον για τα διάφορα προγράμματα που υλοποιούν οι δήμοι του νομού Θεσσαλονίκης αλλά και ιδιωτικοί φορείς είναι μειωμένο παρότι οι τιμές έχουν πάρει την κατηφόρα.

«Οι γονείς πλέον προστρέχουν σε πιο φτηνές λύσεις. Έτσι,όσοι δεν μπορούν να καλύψουν το κόστος σε ιδιωτικούς συλλόγους, στρέφονται πλέον στα προγράμματα των δήμων, καθώς είναι και πιο οικονομικά. Ενδιαφέρον εκδηλώνεται κυρίως για τα επιδοτούμενα προγράμματα, καθώς η φοίτηση των παιδιών είναι δωρεάν», αναφέρει στον «Α» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Γονέων Κηδεμόνων νομού Θεσσαλονίκης, Γιώργος Θώμογλου, περιγράφοντας την εικόνα που έχει δημιουργηθεί λόγω της οικονομικής κρίσης.

Δωρεάν υπηρεσίες


Ήδη στο δήμο Νεάπολης - Συκεών έχουν καλυφθεί οι 2.250 θέσεις (ποσοστό 70,80%) που παρέχονται δωρεάν μέσω του ΕΣΠΑ (πρόκειται για τα μεγαλύτερο ποσοστό κάλυψης δωρεάν θέσεων σε επίπεδο νομού Θεσσαλονίκης) και αφορούν όλες τις εξωσχολικές δραστηριότητες (αθλητικές, πολιτιστικές, χορευτικές, εικαστικές κ.ά.) των παιδιών. Συνολικά αναμένεται να λειτουργήσουν 6.167 τμήματα, δεδομένου ότι κάθε παιδί μπορεί να συμμετέχει σε παραπάνω από ένα τμήμα.

Ωστόσο, εκεί όπου δεν παρέχεται ανάλογη δυνατότητα, η ζήτηση είναι μειωμένη. Για παράδειγμα, στο δήμο Πυλαίας -Χορτιάτη, αν και οι εγγραφές ολοκληρώνονται αύριο, ωστόσο η συμμετοχή στα τμήματα (σκάκι, μπαλέτο, μοντέρνοι χοροί, θέατρο, ζωγραφική, μουσική προπαιδεία) δεν κρίνεται ικανοποιητική. Το κόστος συμμετοχής ανάλογα με το τμήμα κυμαίνεται από 200 έως 400 ευρώ το χρόνο, ενώ απαιτούνται 10 ευρώ επιπλέον για την εγγραφή.

Μείωση των εγγραφών καταγράφεται και στο δήμο Παύλου Μελά, αν και τα δίδακτρα φέτος είναι πιο φτηνά. Το κόστος συμμετοχής ξεκινάει από τα 15 ευρώ το μήνα και διαμορφώνεται ανάλογα με τη δραστηριότητα που θα επιλέξει το κάθε παιδί. Φέτος θα λειτουργήσουν τμήματα χορού, μουσικής, εικαστικών, θεάτρου και πληροφορικής, ωστόσο ειδικές εκπτώσεις θα γίνονται σε ανέργους, πολύτεκνους, τρίτεκνους (το ποσοστό θα καθοριστεί μέσα στις επόμενες ημέρες). «Οι γονείς είναι λίγο διστακτικοί και οι εγγραφές προς το παρόν είναι πεσμένες», επισημαίνει η Χρύσα Παπαδοπούλου, υπάλληλος της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης του δήμου Παύλου Μελά «Ιρις», διευκρινίζοντας ότι 180 παιδάκια θα συμμετέχουν στα τμήματα εντελώς δωρεάν μέσω του ΕΣΠΑ.

Στο δήμο Θεσσαλονίκης το ενδιαφέρον για τα διάφορα τμήματα μπαλέτου, χιπ χοπ, μοντέρνου και σύγχρονου χορού, μουσικοκινητικής αγωγής και ρυθμικής γυμναστικής περιορίζεται προς το παρόν σε θεωρητικό επίπεδο, καθώς πολλοί γονείς διστάζουν να προχωρήσουν σε εγγραφές. «Υπάρχει μια δυσκολία στους γονείς και προσανατολιζόμαστε σε μείωση των τιμών», ανέφερε η δασκάλα χορού Πόλη Βόικου. Οι τιμές ξεκινούν από τα 30 ευρώ το μήνα και διαμορφώνονται ανάλογα με το τμήμα (π.χ. η συμμετοχή στο τμήμα μπαλέτου διαμορφώνεται στα 140 ευρώ το τρίμηνο), ωστόσο ειδική μέριμνα λαμβάνεται για πολύτεκνους και τρίτεκνους (έκπτωση 50%), όπως και για αδέρφια (έκπτωση 20%). Παράλληλα οι μικροί φίλοι μπορούν να παρακολουθήσουν μαθήματα τένις με το κόστος να διαμορφώνεται στα 14 ευρώ τα 10 μαθήματα, όπως και μαθήματα κολύμβησης (κόστος συμμετοχής 20 ευρώ, ενώ η εγγραφή κοστίζει 10 ευρώ).

Εκτός δήμων


Σε ό,τι αφορά τις ιδιωτικές σχολές χορού, εκεί το κόστος συμμετοχής διαμορφώνεται στα 45 ευρώ το μήνα, ενώ για την εγγραφή απαιτείται η καταβολή 15 ευρώ. Ήδη πάντως πολλές σχολές έχουν προχωρήσει σε αναπροσαρμογή των τιμών λαμβάνοντας υπόψη τον παράγοντα της οικονομικής κρίσης, με αποτέλεσμα φέτος η φοίτηση στα διάφορα τμήματα να στοιχίζει έως και 10 ευρώ λιγότερο. Τέλος, στις ακαδημίες των μεγάλων ομάδων της Θεσσαλονίκης, το μηνιαίο κόστος συμμετοχής διαμορφώνεται στα 40 – 50 ευρώ για όλα τα αθλήματα. Ανάλογες τιμές ισχύουν και στις ερασιτεχνικές ομάδες.

Δυσκολεύονται να πληρώσουν παρά τις εκπτώσεις


Στο δήμο Αμπελοκήπων – Μενεμένης, αν και η μείωση των εγγραφών δεν είναι αισθητή, ωστόσο διαπιστώνονται δυσκολίες πληρωμής. «Αυτό που αντιμετωπίσαμε πέρσι με την οικονομική κρίση ήταν κάποιες δυσκολίες στην πληρωμή, ωστόσο με αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου δόθηκαν λύσεις», ανέφερε ο εντεταλμένος σύμβουλος Αγάπιος Παπαδόπουλος. Φέτος θα λειτουργήσουν αθλητικά τμήματα (ποδόσφαιρο, καλαθοσφαίριση,  πετοσφαίριση, τένις παιδιών, παιδική αεροβική, γυμναστική προσχολικής ηλικίας, στίβος, ενόργανη γυμναστική, τάε κβο ντο, μοντέρνος χορός) και πολιτιστικά όπως ζωγραφική, μπαλέτο, παραδοσιακοί χοροί, θεατρική αγωγή και κεραμική.

Το μηνιαίο κόστος συμμετοχής ξεκινάει από τα 13 ευρώ και φτάνει τα 25 ευρώ, ωστόσο έκπτωση 15% παρέχεται σε πολύτεκνες οικογένειες ,10% έκπτωση στα αδέρφια, ενώ σε περίπτωση που κάποιος συμμετέχει σε παραπάνω από ένα προγράμματα, το ποσοστό έκπτωσης ανά πρόγραμμα ανέρχεται σε 10%. Σε ό,τι αφορά το ωδείο, τα δίδακτρα κυμαίνονται στα 550 – 850 ευρώ το χρόνο, ενώ παρέχεται έκπτωση 10%. Εγγραφές πραγματοποιούνται καθ' όλη τη διάρκεια του έτους.

Στο δήμο Καλαμαριάς η παρακολούθηση στα προγράμματα που υλοποιούνται στις δημοτικές βιβλιοθήκες (σκάκι, ζωγραφική, θεατρικό παιχνίδι, παιδική χορωδία, φιλαρμονική κ.ά.) είναι δωρεάν, ενώ το μηναίο κόστος στα τμήματα κολύμβησης διαμορφώνεται στα 15 ευρώ και στα 10 ευρώ για το τάε κβο ντο και τη μουσικοκινητική αγωγή. Σε ό,τι αφορά τα εικαστικά τμήματα (αγγειοπλαστική, ζωγραφική, αγιογραφία, εργαστήριο φωτογραφίας, χειροτεχνία λαϊκής τέχνης, σκιτσογραφία), το κόστος ανάλογα με το πρόγραμμα κυμαίνεται από 15 – 44 ευρώ το μήνα. Ωστόσο, έκπτωση 25% παρέχεται σε ΑΜΕΑ, 20% σε κάθε δεύτερο μέλος της ίδιας οικογένειας και σε παιδιά πολυτέκνων (25% - 50%).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.