Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

Οι ενδείξεις της βουλιμίας στην εφηβεία

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Οδηγός προς εφήβους.

Οι άνθρωποι που υποφέρουν από βουλιμία συνήθως διατηρούν ένα σταθερό βάρος, γι’ αυτό είναι πολύ δύσκολο να καταλάβουμε αν κάποιος είναι βουλιμικός. Ωστόσο, κι αυτοί οι άνθρωποι σκέφτονται διαρκώς το φαγητό και τις θερμίδες. Όπως οι ανορεξικοί, έτσι και οι βουλιμικοί χρησιμοποιούν το φαγητό για να αντιμετωπίσουν τα οδυνηρά συναισθήματα – ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να παρουσιάζουν συμπτώματα και των δύο διαταραχών. Κάποιοι άνθρωποι που υπέφεραν από ανορεξία στο παρελθόν, μπορεί να γίνουν αργότερα βουλιμικοί.

Οι βουλιμικοί τρώνε μεγάλες ποσότητες φαγητού πολύ γρήγορα, γεγονός που τους κάνει να νιώθουν ενοχές και απέχθεια για τον εαυτό τους. Γι’ αυτό προσπαθούν να αποβάλουν το φαγητό που κατανάλωσαν κάνοντας εμετό ή παίρνοντας καθαρκτικά (χάπια ή άλλα φάρμακα που προκαλούν διάρροια). Ορισμένοι άνθρωποι νιώθουν τόσο άσχημα, ώστε οδηγούνται στον αυτοτραυματισμό ή στην κατάχρηση οινοπνεύματος και ναρκωτικών.

«Κάποιο βράδυ που οι γονείς μου είχαν βγει, έφαγα πάρα πολύ. Ένιωθα αηδία για τον εαυτό μου και σκεφτόμουν πανικόβλητη ότι θα γίνω σαν ιπποπόταμος. Πήρα υπερβολική δόση επειδή μισούσα τον εαυτό μου. Κατέληξα στο νοσοκομείο, όπου μου έκαναν πλύση στομάχου. Ήταν φρικτή εμπειρία».

Συνήθως, οι βουλιμικοί καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες τροφής όταν νιώθουν στενοχωρημένοι ή αγχωμένοι. Στη συνέχεια, αυτοτιμωρούνται κάνοντας εμετό, παίρνοντας καθαρκτικά ή αποφεύγοντας το φαγητό. Παρόλο που συχνά δίνουν την εντύπωση ότι μπορούν να αντιμετωπίζουν τα προβλήματά τους, στην πραγματικότητα νιώθουν μόνοι και φοβισμένοι – είναι σίγουροι ότι κανείς δεν μπορεί να καταλάβει τα προβλήματά τους.

Ενδείξεις και Συμπτώματα της Βουλιμίας

Η υπερβολική κατανάλωση τροφής σε μικρό χρονικό διάστημα και η πρόκληση εμετών μπορούν μακροπρόθεσμα να βλάψουν σοβαρά τον οργανισμό. Αν έχεις βουλιμία, μπορεί να παρουσιάζεις κάποια από τα παρακάτω συμπτώματα. Και σ’ αυτή την περίπτωση, όσο περισσότερα συμπτώματα εμφανίζεις και όσο πιο επίμονα και έντονα είναι, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να έχεις νευρική βουλιμία (μια από τις σοβαρότερες διατροφικές διαταραχές).

Καταναλώνεις μεγάλες ποσότητες τροφής σε μικρό χρονικό διάστημα.

Έχεις πονόλαιμο και εμφανίζεις συχνά στοματικές μολύνσεις

Αφυδατώνεσαι και το δέρμα σου είναι θαμπό.

Δεν κοιμάσαι καλά.

Αντιμετωπίζεις καρδιακά προβλήματα.

Έχεις μυϊκούς σπασμούς (κυρίως από τη συχνή χρήση καθαρκτικών).

Καταστρέφονται τα δόντια σου επειδή αρρωσταίνεις συχνά.

Πηγαίνεις στην τουαλέτα μετά τα γεύματα.

(Για τα κορίτσια) Παρατηρείς ανωμαλίες στην περίοδό σου.

Πρήζονται οι αδένες σου.

Προτιμάς να μένεις μόνος σου.

Νιώθεις αβοήθητος.

Γιατί οι άνθρωποι παρουσιάζουν διατροφικά προβλήματα και διατροφικές διαταραχές

Η διατήρηση ενός υγιούς βάρους εξασφαλίζει την καλή λειτουργία του οργανισμού μας. Ωστόσο, ορισμένοι άνθρωποι συγχέουν τις αντιλήψεις τους για το φαγητό με τις πεποιθήσεις που έχουν για τον εαυτό τους. Όταν αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη ζωή τους, παύουν να φροντίζουν τον οργανισμό τους.

«Τα οικογενειακά γεύματα είχαν μετατραπεί σε εφιάλτη. Ένιωθα ότι η ατμόσφαιρα ήταν πάντα ηλεκτρισμένη και η προσπάθεια να καταπιώ κάθε μπουκιά έμοιαζε με πραγματική μάχη. Κάθε φορά που καθόμουν στο τραπέζι, το μόνο που μπορούσα να σκεφτώ ήταν οι θερμίδες, το βάρος μου και η απέχθεια που ένιωθα για το φαγητό».

Ορισμένοι από τους λόγους είναι οι ακόλουθοι:

Νιώθουν ότι δεν έχουν τον έλεγχο της ζωής τους – συχνά αισθάνονται ότι το μοναδικό πράγμα που μπορούν να ελέγξουν είναι το σώμα τους.

Θέλουν να είναι δημοφιλείς – πιστεύουν ότι θα αρέσουν σε περισσότερους ανθρώπους αν είναι πιο αδύνατοι.

Οι γονείς τους ανησυχούν διαρκώς για το βάρος και τη διατροφή τους.

Προσπαθούν να μοιάσουν σε επιτυχημένα άτομα (π.χ. στα μοντέλα που βλέπουν στα περιοδικά) – συγχέουν την αδύνατη σιλουέτα με την επιτυχία.

Συνεχίζουν να τρώνε μικρές ποσότητες ύστερα από μια αρρώστια (π.χ. γρίπη), παρόλο που έχουν συνέλθει απ’ αυτή.

Αρχίζουν μια δίαιτα, αλλά δεν μπορούν να σταματήσουν.

Δεν γνωρίζουν ότι η ύπαρξη ενός ποσοστού λίπους στο σώμα μας δεν είναι μόνο φυσιολογικό, αλλά και απαραίτητο!

Πιστεύουν ότι δεν αξίζουν ως άτομα – σκέφτονται ότι η ζωή τους θα βελτιωθεί αν χάσουν βάρος.

Μισούν το σώμα τους – γεγονός που μπορεί να οφείλεται σε κάποια εμπειρία τους, για παράδειγμα ίσως έχουν κακοποιηθεί.

Πώς αντιμετωπίζονται τα διατροφικά προβλήματα και οι διατροφικές διαταραχές

Οι ανορεξικοί ή βουλιμικοί άνθρωποι μπορεί να μην παραδέχονται ότι έχουν πρόβλημα, και συχνά κρύβουν το γεγονός ότι δεν τρώνε. Μπορεί να λένε ψέματα ότι τρώνε φυσιολογικά ή να αρνούνται οποιαδήποτε βοήθεια. Ορισμένες φορές, ωστόσο, αυτή η συμπεριφορά κρύβει το φόβο τους γι’ αυτό που τους συμβαίνει. Από τη στιγμή που θα παραδεχτούν ότι έχουν πρόβλημα, θα διαπιστώσουν πόσοι άνθρωποι μπορούν να τους βοηθήσουν!

Ποιους να εμπιστευθώ;

Είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπίσει κανείς μόνος ένα διατροφικό πρόβλημα ή μια διατροφική διαταραχή. Αν μοιραστείς με κάποιον τις σκέψεις σου, θα μπορέσεις να ξεπεράσεις ευκολότερα τις δυσκολίες. Προσπάθησε να μιλήσεις σε κάποιον που συμπαθείς και εμπιστεύεσαι: Φίλο, Αδελφό ή αδελφή, παππού ή γιαγιά, γονιό, θείο ή θεία, οικογενειακό φίλο, καθηγητή.

Το άτομο που θα εμπιστευθείς μπορεί να έρθει μαζί σου όταν αποφασίσεις να επισκεφτείς έναν ειδικό ή ακόμα και να τηλεφωνήσει σε κάποιον για να ζητήσει συμβουλές, αν δεν θέλεις να το κάνεις εσύ. Θα μπορούσες, επίσης, να επισκεφτείς τον οικογενειακό γιατρό σας, που σίγουρα θα σε ακούσει με κατανόηση. Ο οικογενειακός γιατρός μπορεί να σου συστήσει να πάρεις κάποια φάρμακα ή να σε παραπέμψει σε έναν ειδικό, δηλαδή σε έναν ψυχίατρο, ψυχολόγο ή ψυχοθεραπευτή. Οι συζητήσεις με το γιατρό σου θα είναι εμπιστευτικές – δηλαδή ο γιατρός σου δεν πρόκειται να μοιραστεί με κανέναν όσα συζητήσατε. Ωστόσο, αν κρίνει ότι κινδυνεύει σοβαρά η ασφάλεια ή η υγεία σου, ίσως χρειαστεί να ενημερώσει τους γονείς σου.

Η επίσκεψη σε ειδικό.

Προτού ξεκινήσεις να μιλάς με το γιατρό, μπορείς να του εξηγήσεις ότι θα προτιμούσες οι συζητήσεις σας να παραμείνουν εμπιστευτικές.

Αν επισκεφτείς ένα ψυχολόγο ή ένα ψυχίατρο, μπορείς να είσαι σίγουρος ότι θα αντιμετωπίσει με μεγάλη κατανόηση τις δυσκολίες σου. Θα σου αφιερώσει όσο χρόνο χρειάζεσαι για να ξεδιαλύνεις τα συναισθήματά σου και να σκεφτείς τα προβλήματά σου. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν λάβει ειδική εκπαίδευση και ενδιαφέρονται πραγματικά να μάθουν τι αισθάνεσαι και τι γνώμη έχεις για τον εαυτό σου. Οι συζητήσεις σας θα είναι εμπιστευτικές, αλλά, αν το επιθυμείς, μπορείς να επισκεφτείς το θεραπευτή σου με κάποιο κοντινό σου πρόσωπο.

«Ο ψυχίατρος άκουγε χωρίς να παρεμβαίνει κι έτσι κατάφερα να μιλήσω για τα συναισθήματα και τις σκέψεις μου. Έπειτα, βοήθησε τους γονείς μου να καταλάβουν τι νιώθω και τι σκέφτομαι».

Θα μπορούσες, επίσης, να επισκεφτείς ένα διατροφολόγο, ο οποίος θα σου εξηγήσει πώς επηρεάζεται το σώμα σου από τις διατροφικές σου συνήθειες και θα σε βοηθήσει να αποκτήσεις ξανά μία υγιή διατροφική συμπεριφορά.

Οι περισσότεροι έφηβοι που παρουσιάζουν διατροφικές διαταραχές δεν χρειάζεται να νοσηλευτούν σε κάποια κλινική. Ορισμένες φορές, ωστόσο, όταν είναι πολύ αδύνατοι και έχουν διαγνωστεί με νευρική ανορεξία, είναι προτιμότερο να παραμείνουν για ένα διάστημα στο νοσοκομείο.

«Όταν δεν μπορείς να συνέλθεις στο σπίτι, είναι προτιμότερο να νοσηλευτείς. Ορισμένες φορές, αν δεν με ανάγκαζαν να φάω, δεν θα έτρωγα. Αυτή η εμπειρία μπορεί να ακούγεται τρομακτική, αλλά εμένα με βοήθησε πολύ. Στην κλινική είχα την ευκαιρία να γνωρίσω κι άλλα παιδιά με διατροφικές διαταραχές, να μιλήσω με ειδικά εκπαιδευμένους ψυχολόγους και να ξεπεράσω τις δυσκολίες μου».

Ποιες μεθόδους βρήκαν χρήσιμες νέοι άνθρωποι με διατροφικές διαταραχές που ακολούθησαν κάποια θεραπεία;

«Ένιωθα τόσο ασφαλής γνωρίζοντας ότι οι γιατροί και οι ψυχολόγοι ήταν έμπειροι και μπορούσαν να με βοηθήσουν ανά πάσα στιγμή, όλη την ημέρα. Ιδιαίτερα η ψυχολόγος μου ήξερε πάντοτε τι έπρεπε να πει ή να κάνει για να με βοηθήσει. Ορισμένες φορές δεν χρειαζόταν καν να της πω πώς ένιωθα. Μου έδειχνε με τη συμπεριφορά της ότι βρισκόταν δίπλα μου και ότι θα κατάφερνα να ξεπεράσω όλες τις δυσκολίες».


Πηγή: http://boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.