Τρίτη 20 Αυγούστου 2013

Ξεπερνά το 30% η ανασφάλιστη εργασία στην Κρήτη

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Τι δείχνουν τα τελευταία στοιχεία από τους ελέγχους.

Την ώρα που το υπουργείο εργασία ανακοινώνει μέτρα για τους παράνομους εργοδότες τα στοιχεία για τη μαύρη εργασία στην Κρήτη είναι συγκλονιστικά.

Σύμφωνα με το Εργατικό Κέντρο Ηράκλειου οι ανασφάλιστη εργασία στο νησί ξεπερνά το 30% όπως δείχνουν τα τελευταία στοιχεία από τους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν σε ξενοδοχεία και επιχειρήσεις. Το γεγονός ότι η ανασφάλιστη εργασία καταγράφει αυτά τα υψηλά ποσοστά εν μέσω της τουριστικής περιόδου φανερώνει το μέγεθος του προβλήματος.

Στη Κρήτη, όπως αναφέρει το prismanews.gr, τείνει να γίνει κανόνας η ανασφάλιστη εργασία. Εργαζόμενοι απασχολούνται σε επιχειρήσεις αμειβόμενοι με ψίχουλα και χωρίς την προβλεπόμενη ασφάλεια ενώ οι επιχειρηματίες τους υποχρεώνουν να εργάζονται 12 και 14 ώρες ημερησίως, αναφέρει στο prismanews.gr ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου κ. Σωκράτης Βαρδάκης.

Αξίζει να σημειωθεί πως στους τελευταίους ελέγχους που πραγματοποίησαν από κοινού το Εργατικό Κέντρο και οι αρμόδιες υπηρεσίες, αποκαλύφθηκε το μέγα σκάνδαλο με τους ανασφάλιστους αλλοδαπούς εργαζόμενους τους οποίος διοχέτευαν σε τοπικές επιχειρήσεις, κυρίως στον τουριστικό τομέα, εταιρείες – φαντάσματα. Οι εργαζόμενοι σύμφωνα με πληροφορίες αμείβονταν με 14 ευρώ ημερησίως ενώ οι επιχειρήσεις τους παρείχαν υποτυπώδεις φαγητό και στέγη.

Τα νέα μέτρα

Συνδικαλιστές και εργαζόμενοι στο Ηράκλειο αντιμετώπισαν με δυσπιστία τις εξαγγελίες του υπουργού Εργασία κ. Βρούτση, σύμφωνα με τις οποίες από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο προβλέπονται αυστηρότερα πρόστιμα σε όσους εργοδότες διαπιστωθεί ότι απασχολούν ανασφάλιστο προσωπικό. Το υπουργείο κάθε μήνα εξαγγέλλει μέτρα τα οποία δεν εφαρμόζονται. Και δεν μπορούν να εφαρμοστούς γιατί οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες υπολειτουργούν, δήλωσε ο κ. Βαρδάκης. Ας φροντίσουν να στελεχώσουν τις υπηρεσίες με ανθρώπινο δυναμικό και υλικοτεχνική υποδομή ώστε να πιάσουν τόπο οι εξαγγελίες τους. Είχαμε τονίσει εδώ και πολύ καιρό ότι η μαύρη εργασία θα ήταν η μάστιγα της σύγχρονης εργασιακής εποχής. Δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε, καταλήγει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.