Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

Σύνδρομο Ανήσυχων Ποδιών

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Όπως προκύπτει από μελέτες του Κέντρου Έρευνας, Τεχνολογίας και Ανάπτυξης Θεσσαλίας (Κ.Ε.ΤΕ.Α.Θ.), η συστηματική άσκηση αποτελεί μια ασφαλή και αποτελεσματική προσέγγιση όχι μόνο για τη μείωση των αρχικών συμπτωμάτων του Συνδρόμου Ανήσυχων Ποδιών αλλά και για τη βελτίωση της ευρωστίας των ασθενών μ' αυτό το Σύνδρομο.

Τι είναι το «Σύνδρομο Ανήσυχων Ποδιών»;

Σύμφωνα με τον ερευνητή Κλινικής Εργοφυσιολογίας, Γιώργο Σακκά, ο οποίος θα βρεθεί στο Μόναχο και θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα των μελετών, το Σύνδρομο Ανήσυχων Ποδιών (Σ.Α.Π.) (Restless Legs Syndrome) είναι μια νευρολογικής φύσεως διαταραχή, που επηρεάζει κυρίως τα κάτω άκρα και χαρακτηρίζεται από μια ακαταμάχητη επιθυμία για κίνηση.

Οι άνθρωποι που πάσχουν από το Σ.Α.Π. αισθάνονται πολύ συχνά την επιθυμία να κινήσουν τα πόδια τους, να περπατήσουν, να τεντώσουν τα πόδια τους ή να τα τρίψουν, προκειμένου να μπορέσουν να ηρεμίσουν για λίγο τα κάτω άκρα τους (ή και τα άνω άκρα τους). Τα συμπτώματα αυτά τείνουν να χειροτερέψουν με την ακινησία, όπως ακριβώς την ώρα που χαλαρώνει κάποιος μπροστά από την τηλεόραση. Επειδή τα συμπτώματα εντείνονται συνήθως το βράδυ και κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι ασθενείς αυτοί συχνά παρουσιάζουν και κακή ποιότητα ύπνου και ως επακόλουθο πολύ συχνά εμφανίζουν ημερήσια υπνηλία.

Το Σ.Α.Π. μπορεί να είναι είτε ιδιοπαθές, δηλαδή να το έχουμε εκ γενετής, είτε δευτεροπαθές, δηλαδή να οφείλεται σε διάφορους λόγους, όπως περιφερειακή νευροπάθεια, νεφρική ανεπάρκεια, σιδηροπενική αναιμία ή και να εμφανιστεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Ποιους, όμως, επηρεάζει το Σ.Α.Π.;
Σήμερα, υπολογίζεται ότι το 5%-10% του γενικού πληθυσμού πάσχει από το Σ.Α.Π. , ενώ μόνο στο 1% γίνεται σωστή διάγνωση. Το σύνδρομο αυτό εμφανίζεται πολύ συχνά στις εγκύους και σε άτομα με σιδηροπενική αναιμία.

Υπάρχουν θεραπευτικές επιλογές για το Σ.Α.Π.;

O κ. Σακκάς σημειώνει στο ΑΠΕ ότι δεν υπάρχει θεραπεία για το συγκεκριμένο σύνδρομο. Η αγωγή που δίνεται μέχρι τώρα ανακουφίζει από τα συμπτώματα, αλλά δεν προσφέρει ολική ίαση. Η αγωγή που προτείνεται είναι η θεραπεία με ντοπαμινεργικούς αγωνιστές.

Τι έχουν δείξει μέχρι τώρα οι μελέτες;
Μελέτη έδειξε ότι τόσο η αερόβια συστηματική άσκηση όσο και η θεραπεία με τους ντοπαμινεργικούς (ροπινιρόλη) είναι αποτελεσματικές και ασφαλείς προσεγγίσεις για τη μείωση των συμπτωμάτων του Σ.Α.Π., βελτιώνοντας παράλληλα και τα επίπεδα ποιότητας ζωής των ασθενών.

Παρ' όλα αυτά, μόνο η αερόβια προπόνηση βρέθηκε να έχει τη δυνατότητα να προσφέρει σημαντικές βελτιώσεις στη φυσική κατάσταση (λειτουργική ικανότητα) και να μειώσει σημαντικά τα επίπεδα της λιπώδους διήθησης στο σκελετικό μυ.
Τα δεδομένα μελετών του Κ.Ε.ΤΕ.Α.Θ. θα παρουσιαστούν, αύριο, σε πανευρωπαϊκό συνέδριο για το Σύνδρομο Ανήσυχων Ποδιών, που θα πραγματοποιηθεί στο Μόναχο της Γερμανίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.