Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

Η οστεοπόρωση πλήττει και τους άνδρες

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Όπως προκύπτει από νέα μελέτη, που έγινε στην χώρα μας, ένας στους δύο άνδρες που έχει κλείσει τα 50 του χρόνια πάσχει από οστεοπόρωση.
Τα ευρήματα της ελληνικής έρευνας συμφωνούν απόλυτα με διεθνή δεδομένα που δείχνουν πως οι μεσήλικες άνδρες κινδυνεύουν περισσότερο να νοσήσουν από οστεοπόρωση παρά να εμφανίσουν καρκίνο του προστάτη.
Ειδικότερα, στην έρευνα συμμετείχαν 1.067 ασθενείς από όλη την Ελλάδα και 93 γιατροί (ρευματολόγοι, ενδοκρινολόγοι, ορθοπεδικοί, παθολόγοι). Οι ασθενείς, ηλικίας 50 ετών και άνω, υποβλήθηκαν σε έλεγχο οστικής πυκνότητας, είτε λόγω βεβαρημένου ιστορικού, είτε μετά από προτροπή γιατρού, είτε προληπτικά.
Όπως εξήγησαν κατά την παρουσίαση της μελέτης, ο ενδοκρινολόγος, Επιστημονικός Συνεργάτης του Εργαστηρίου Έρευνας Μυοσκελετικών Παθήσεων και Μέλος του Δ.Σ. της Ε.Ε.Μ.Μ.Ο. (Eλληνική Εταιρεία Μελέτης Μεταβολισμού των Οστών) κ. Γιώργος Τροβάς και ο αναπληρωτής καθηγητής Ορθοπαιδικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντής του Εργαστηρίου Έρευνας Μυοσκελετικών Παθήσεων κ. Νίκος Παπαϊωάννου, «οι επιβαρυντικοί παράγοντες εμφάνισης οστεοπόρωσης που ανεδείχθησαν με στατιστικά σημαντική διαφορά από τη μελέτη ήταν μεταξύ άλλων η ηλικία, η κληρονομικότητα, η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια ανεξάρτητα από τη λήψη κορτιζόνης».

Η έλλειψη ενημέρωσης οδηγεί σε... κάταγμα
Έλλειψη ενημέρωσης διαπιστώνουν οι ειδικοί στην χώρα μας, με τους άνδρες να κλείνουν τα μάτια τους στην απειλή της οστεοπόρωσης, αφού η διάγνωση της πάθησης γίνεται αφού προηγηθεί ένα κάταγμα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο καλύτερος τρόπος για τον εντοπισμό του προβλήματος είναι η απλή εξέταση της μέτρησης της πυκνότητας των οστών.

Η θεραπευτική αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης συνίσταται συνήθως στη χορήγηση ασβεστίου και βιταμίνης D, ενώ θέση στην αγωγή έχουν και τα διφωσφονικά φάρμακα όπως η ρισεδρονάτη κ.α.


Πηγή: http://www.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.